Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ávila v Španielsku - malebné mesto ukryté za hradbami

Ávila, Španielsko

Ávila, Španielsko

Túžite v temperamentnom Španielsku prežiť trochu pokojnejší deň? Vydajte sa do Ávily. Kúzelného mestečka, ktoré je zo všetkých strán obklopené zachovalými stredovekými hradbami. A práve hradby sú spoločne s gotickou katedrálou, ktorá je vôbec najstaršou katedrálou v celom Španielsku, hlavnými symbolmi mesta.

Mestečko Ávila leží v podhorí horského masívu Sierra d Gredos, ktorý je súčasťou nadherného Kastílskeho pohoria. Práve toto miesto je skvelým východzím bodom pre tých, ktorí pred pamiatkami uprednostňujú výlety za krásami prírody. Od roku 1985 je emsto Ávila zapísané na Zoznam kultúrného dedičstva UNESCO.

Mestské hradby – monumentálny symbol Ávily

Stredoveké hradby s 88 polkruhovými vežami a deviatimi vstupnými bránami boli postavené ako obrana pred nájazdmi Maurov. So svojou priemernou výškou 12 m, šírkou 3 m a dĺžkou niečo cez 2,5 km pôsobia skutočne nedobytne.

Najlepšie dochované mestské hradby na svete dnes slúžia ako ochrana pred studeným vetrom, ktorý má v tejto oblasti (Ávila leží vo výške cca 1117 m n. m.) zvášť v zimnom období veľkú silu.

Mestské hradby v Ávile

Mestské hradby v Ávile

Nádherný pohľad na hradby je aj v noci, kedy na túto pozoruhodnú stavbu mieria desiatky reflektorov, ktoré jej prepožičiavajú zlatavý nádych s kvapkou tajomstva.

Súčasťou hradieb je Catedral del Salvador - mohutná gotická katedrála, ktorej interiér vás ohromí. Oltár zdobený bohatou výmaľbou, na ktorého vzniku sa podieľala celá rada maliarov, či vyrezávaný chór paria bezpochyby k najväčším zaujímavostiam, ktorými sa katedrála pyšní.

Catedral del Salvador

Catedral del Salvador

Uličky v Ávile

Čo sa ukrýva za mohutnými kamennými hradbami? Prekrásne historické centrum Ávily je plné kostolov a katedrál, obdivovať tu môžete aj niekoľko renesančných palácov, okrem iného palác Davilov a Deanov, v ktorom sú umiestnené múzea. Neveľké centrum mesta prejdete bez problémov pešo. Takmer v každej z uličiek mestečkana zaujímavú, či z historického a architektonického hľadiska vzácnu stavbu.A práve orientácia v uzučkých ávilských uličkách je pre radu turistov skutočným orieškom. Ideálne je zmapovať si toto malé bludisko dopredu a vyhnúť sa tak zmätkom pri hľadaní cesty von.

Hlavné námestie v Ávile

Hlavné námestie v Ávile

Krásny výhľad nie len na dômyselný systém uličiek, ale aj na široké okolie je priamo z mestských hradieb. Tu však počítajte s plateným vstupom - cca 5 eur a tiež obmedzenou dobou vstupu.

Prejdite sa po hradbách

Prejdite sa po hradbách

Terézia z Ávily

Postava Terézie z Ávily, známej tiež ako Svätá Terézia, či Teresa de Cepeda y Ahumada, je s mestom úzko spojená. Svätá Terézia preslávená v 16. storočí ako spisovateľka, ktorej literárne dielo patrí k vrcholom španielskej mystiky, zakladateľka kláštorov a reformátorka karmelitánského rádu. Jej meno je v Ávile všadeprítomné. Hocijaký kostol, ulička, či restaurácia sú pomenované práve po tejto svätici. V mieste rodiska svätej Terézie sa nachádza kláštor Convento de Santa Teresa, ktorý bol postavený na počesť tejto významnej reformátorky. Zaujímavosťou sú kláštorné steny, ktoré zdobia výjavy zo života svätej Terézie. Od dôb sv. Terézie je Ávila obľúbeným kresťanským pútnickym miestom.

Convento de Santa Teresa

Convento de Santa Teresa

Čo ochutnať v Ávile?

Nie len budovy sú vystavané na počesť sv Terézie. Typickou sladkosoťou, ktorou miestny vzdávajú hold Svätej Terézii je Yema de Ávila, čo je pochúťka vyrobená z vajec, dukru, škorice a citrónovej šťavy, Tieto hutné bochníky s najlepšie vychutnáte pri šálke lahodnej kávy s kvapkou mlieka. Milovníci mäsitých pokrmov zase ocenia rôzne druhy vynikajúcich steakov, ktoré vedia miestni výborne pripraviť.

Yema de Ávila

Yema de Ávila

Cca 110 km od živého, horkokrvného Madridu sa nachádza mestečko, kde sa zastavil čas. Ak sa chcete pozrieť naspäťdo minulosti, navštívte jedno z najpôsobivejších a najzachovalejších stredovekých miest španielského vnútrozemia.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.