Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Arménsko – tajuplná kresťanská krajina Kaukazu

Archeologické nálezisko Zvarthnoc

Archeologické nálezisko Zvarthnoc

Arménsku republiku nájdeme v juhozápadnej Ázií na Kaukaze v pohorí Ararat, kde podľa Biblie pristála Noemova Archa. Tá je zároveň národným symbolom Arménska. V roku 301 bolo Arménsko prvou krajinou na svete, ktorá za svoje náboženstvo prijala kresťanstvo. Po mnohých rokoch vojen a genocídy zo strany Turkov, sa v roku 1991 po rozpade ZSSR stalo nezávislým štátom.

Jerevan

Hlavné mesto sa nachádza neďaleko hraníc s Tureckom, pod vrcholom bájnej hory Ararat. Založené bolo v 8. storočí pr.n.l., ale bohužiaľ sa tu už historické pamiatky nenachádzajú. Dominantou mesta je budova Opery, pred ktorou stojí socha skladateľa Arame Chačaturjana – autora Šabľového tanca. Silným zážitkom pre Vás bude návšteva Múzea arménskej genocídy, ktoré ostalo pred svetom niekoľko rokov utajené.

Jerevan s Araratom v pozadí

Jerevan s Araratom v pozadí

Všadeprítomné kostoly a kláštory

Kebyže nie je krajina tak izolovaná, určite by sa sem organizovali náboženské cesty podobne ako do Jeruzalema. Na každom kroku narazíte na až neuveriteľne staré kostoly a kláštory, všetky sú ževraj dodnes funkčné. Môžete navštíviť skalný kláštor Geghard, do ktorého bola podľa legendy donesená kopija, ktorou bolo bodnuté telo Kristovo. Najvýznamnejším pútnickým miestom je Vagharšapat (Ečmiadzin), pre Arménov totiž znamená to isté, ako pre katolíkov Vatikán. Vynechať by ste nemali tri hlavné kostoly:

  1. Svätá stolica Ečmiadzin – hlavný cirkevný komplex s katedrálou Mayr Tachar. Dochovalo sa tu niekoľko objektov zo 4-5. storočia, ale takmer všetko, čo tu uvidíte je po renovácií zo 17. storočia. Navštívte zdobenú zvonicu, katedrálnu pokladnicu (Svätá kopija) alebo palác Katholikosa (dodnes tu sídli hlava cirkvi).
  2. Kostol svätej Gajany – jedná se o ranný stredoveký kostol, zasvätený svätici Gajane. Bola matkou predstavenou mníšok, 32 cnostných panien, ktoré sprevádzali svätú Hripsime do Arménska.
  3. Kostol svätej Hripsime – bol postavený v 7. storočí a je arménskym architektonickým klenotom zasväteným sv. Hripsime. Mučeníčke, ktorá utiekla v 3.storočí z Ríma pred cisárom Diokleciánom, ktorý si ju chcel vziať.

Kostol svätej Hripsime

Kostol svätej Hripsime

Jazero Sevan

Horské a najväčšie jazero na Kaukaze sa rozprestiera severovýchodne od Jerevanu a leží v nadmorskej výške 2000 m n. m. obklopené všadeprítomnými horami. Môžete sa tu okúpať, previezť na lodi alebo vyskúšať windsurfing. Nezabudnite si dať miestne rybie špeciality v niektorej z reštaurácií v okolí jazera, napríklad raky alebo sevanského pstruha. Navštívte aj historické pamiatky, napríklad starobylý kláštor Sevanavk z 9. storočia na severe jazera alebo cintorín Noradus s typickými vytesávanými kamennými náhrobkami - chačkarmi (západný breh). Pripravte sa, že v odľahlých miestach jazera narazíte aj na staré vraky lodí, opustené hotely a rozpadajúce sa dedinky, batôžkári (turisti v batohmi) budú nadšení.

Kláštor Sevanavank pri jazere Sevan

Kláštor Sevanavank pri jazere Sevan

Arménska kuchyňa a pohostinnosť

Miestna gastronómia patrí k jedným z najstarších na svete. Je ovplyvnená prevažne ruskou, gréckou, perzskou a tureckou kuchyňou. Základom varenia je národný tenký chlieb lavaš, ktorý sa pripravuje v peciach v zemi. Nám bude známejší ako u nás dostupná tortilla, do ktorej sa balia rôzne suroviny (mäso, zelenina...). V arménsku ich používajú aj ako izolačný materiál pre uchovávanie jedál alebo ako utierku. Ďalším obľúbeným jedlom je šašlik, jedná sa o korenené grilované mäso so zeleninou zabalené do lavaša. Obyvateľstvo je síce veľmi chudobné, ale pohostinné, hlavne na dedinách Vás často pozvú k sebe domov na niečo dobré a nechajú Vás u seba aj prespať.

Tradičná príprava lavaša

Tradičná príprava lavaša

Pozn. Stopovanie je v Arménsku veľmi jednoduché a bežné. Stav ciest nie je zrovna ideálny a ako najčastejšie vozidlo tu stretnete žiguliaka či volgu, majetnejší vlastnia mercedesy, ale z predrevolučnej doby.

Podmienky vstupu do Arménska

Občania SR, rovnako ako občania ostatných členských krajín EÚ, môžu od 10. januára 2013 vstúpiť na územie Arménska a pobývať tam 180 dní počas obdobia jedného roku bez víz. Aktuálne vstupné podmienky je nutné vždy overiť na stránkach ministerstva zahraničných vecí.

Kláštor Tatev

Kláštor Tatev

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.