Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Angkor - chrámový komplex, v ktorom sa zastavil čas

Komplex Angkor, Kambodža

Komplex Angkor, Kambodža

Keď sa povie cestovanie, väčšina z nás si predstaví letovisko plné turistov a pláže s palmami všade naokolo. Každá cesta ale nemusí vyzerať práve takto, záleží len na vhodnom výbere destinácie. Ak napríklad radi spoznávate nové kultúry, rozhodne nezabudnite navštíviť Kambodžu a prejdite si všetky pamiatky, ktoré táto nádherná krajina ukrýva.

V poslednej dobe čím ďalej tým viac turistov zisťuje, že Kambodža neponúka len tropické lesy na jednej a azúrové more na druhej strane krajiny. Ak sa vydáte stredom, podarí sa vám vniknúť do života miestnych a nahliadnuť tak do tunajšej kultúry a tradícií. Kambodžania sú na históriu svojej krajiny právom hrdí, pamiatky po predkoch tu vidíte doslova na každom kroku. Mesto Angkor bolo vybudované počas Khmérskej ríše, ktorá na tomto území fungovala od 9. storočia. Zvyšky ich typickej architektúry tu vidíme dodnes a to hneď v niekoľkých formách – od chaoticky roztrúsených kameňov a tehál až po majestátne chrámy. Toto predtým opevnené mesto bolo dlhé roky ukryté uprostred lesov, po objavení začali reštaurátorské práce a dnes je celá oblasť sprístupnená miestnym aj turistom.

Angkor Thom - južná brána

Angkor Thom - južná brána

Angkor Wat

Dominantou celého mesta je chrám Angkor Wat, ktorý bol pôvodne vybudovaný ako hrobka panovníkov. Dnes sa jedná bezpochyby o najväčšiu stavbu v oblasti náboženstva vôbec. Povesť tohto chrámu rozhodne zodpovedá skutočnosti, o čom vás presvedčí hneď prvý pohľad – päť veží zdobených krásnymi tematickými maľbami a jemnými detailami. Naväčšia z nich je vysoká viac než 70 metrov.  Okolo celej stavby je múr a vodná priekopa v tvare kruhu s dĺžkou 5,5 kilometra. Vzhľadom na veľkosť komplexu je vhodné mať návštevu dobre rozvrhnutú. Najlepšie je vyčleniť si na Angkor Wat celkovo dva dni, ten prvý si privstať a vidieť východ slnka a prejsť prvú časť. Počas druhého dňa môžete dokončiť prehliadku a potom vyčkať naopak na prekrásny západ slnka nad mestom.

Angkor Wat

Angkor Wat

Vidieť musíte aj menšie chrámy Angkoru

Nielen náboženské stavby, ale aj mnoho priekop, palácov a knižníc stálo všade po meste. Chrám Tá Prohm je známy predovšetkým medzi milovníkmi filmu Tomb Raider s krásnou Angelinou Jolie. Chrám Bayon zas predstavuje vrchol vtedajšej kreativity spolu s dychvyrážajúcim stavebným umením. Chrám je do detailu prepracovaný, má viac než 50 veží, na vrcholku každej z nich je vyobrazený jeden boh. Ďalší z chrámov, Ta Phrom, je úplným opakom ostatných budov. Na rozdiel od nich neprešiel rekonštrukciou, naopak bol ponechaný napospas džungli, ktorá vytvorila jeho dnešný nevšedný vzhľad. Na niektorých miestach je z časti zrútený, inde je prepojený s lesom a zo stien trčia mohutné korene stromov. Chrám je skrz na skrz prerastený tunajšou zeleňou a tento tajomný vzhľad dokreslujú liany, ktoré tomu všetkému dodávajú ten správny exotický nádych.

Chrám Ta Prohm

Chrám Ta Prohm

Ako vyriešiť ubytovanie pri ceste do Angkoru?

Ak plánujete počas svojho pobytu v Kambodži navštíviť tieto chrámy, najlepšou možnosťou je rozhodne nájsť si hotel v meste Siem Reapu. Okrem ubytovania tu môžete navštíviť aj reštaurácie, múzeá alebo golfové ihrisko. K chrámom sa dopravíte na bicykli, ktorého zapožičanie vás vyjde na 2 doláre za deň, alebo je tu možnosť prepravy tuktukom – jedná sa v podstate o motorku s prívesom. Cena tuktuku sa pohybuje do 15 dolárov na deň.

Kambodžský tuk-tuk

Kambodžský tuk-tuk

Vzhľadom na časovú náročnosť tejto atrakcie si môžu turisti vybrať hneď z troch rôznych vstupov. Jednodňová vstupenka vyjde na 20 dolárov, je však určená iba menej náročným turistom, ktorí nepotrebujú vidieť všetky dôležité miesta v meste. Najžiadanejšia je trojdňová vstupenka za 40 dolárov, ktorá je ideálna na spoznanie celej oblasti. Ak si nechcete nechať ujsť žiadny detail, je tu možnosť týždenného vstupu, ten vyjde na 60 dolárov. Vstupenku si rozhodne uschovajte, pretože bez platného lístka vám v areáli hrozí pokuta až 100 dolárov. Nech už si zvolíte akúkoľvek dĺžku návštevy, rozhodne nebudete ľutovať utratené peniaze ani čas, pretože podobných kúzelných miest je dnes na svete naozaj málo a o to väčší dojem v nás zanechávajú.

Svitanie v Angkor Wat

Svitanie v Angkor Wat

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.