Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Albufeira, mesto s rušným nočným životom a krásnymi pamiatkami

Albufeira, Portugalsko

Albufeira, Portugalsko

Albufeira je mesto v okrese Faro v najjužnejšom portugalskom regióne Algarve. Od hlavného mesta Lisabonu je vzdialená 250 km. Lagos je odtiaľ asi 50 km na západ a Faro 45 km na juhovýchod. Albufeira je vďaka svojim pobrežnom podmienkam vyhľadávanou turistickou destináciou, a to nielen v lete, ale aj počas osláv Nového roka. Počet návštevníkov v týchto obdobiach rapídne stúpa, ale netreba sa báť. Hotelov a iných ubytovacích zariadení je dostatok. Navyše tu na vás čaká niekoľko golfových ihrísk, reštaurácií aj barov. Iste sa tiež radi zoznámite s miestnou históriou a pamiatkami.

Ochutnajte portugalské špeciality

Cestovný ruch a obchod sú v Albufeire hlavnými aktivitami. Väčšina turistov pricestuje na letisko vo Fare. Mesto je pomerne dosť orientované na nočný život a stáva sa tak obľúbeným najmä u mladých ľudí. Po západe slnka centrum ožíva. Tunajšie podniky vyhovejú väčšine vašich chutí. Okrem autentických portugalských reštaurácií môžete navštíviť tiež írske, anglické alebo holandské krčmičky. Skúsiť by ste ale mohli napríklad miestnu kulinársku špecialitu, bohatú dusenú misu z miestnych kôrovcov, tradične označovanú ako cataplana podľa riadu používaného pri príprave. Rovnako tak sú obľúbené ďalšie jedlá typické pre Portugalsko a pobrežné oblasti, napr. caldeirada (rybí guláš) či jednoduché grilované sardinky.

Portugalská cataplana

Portugalská cataplana

Nechajte sa okúzliť nočnou Albufeirou

Turistická oblasť Albufeiry sa delí na dve hlavné časti: Areias de São João (známu aj ako The Strip) a Staré Mesto. Hlavnou ulicou Stripu je Avenida Francisco Sá Carneiro a práve tá je plná nočných barov, reštaurácií a diskoték pod holým nebom. Nie je to však pešia zóna, takže si dávajte pozor na autá, ktoré po celý čas prechádzajú medzi davmi ľudí.

Staré Mesto sa nachádza priamo pri nábreží a je prevažne pešou zónou. Aj tu je veľký výber reštaurácií, barov a obchodov, okrem toho vás budú pri prechádzke baviť pouliční umelci. Na tunajších diskotékach vystupujú každú noc živé kapely. Zrejme najznámejším podnikom je Vertigo na centrálnom námestí.

Ulica Albufeiry

Ulica Albufeiry

Prezrite si významné pamätihodnosti Albufeiry

Albufeira sa s láskou stará o svoje historické a kultúrne dedičstvo. To má totiž predstavovať ducha a silu miestnych ľudí, ktorí považujú vieru za základnú hodnotu. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie pamiatky, ktorých návštevu by ste si nemali nechať ujsť.

Kostol sv. Sebastiána, Albufeira

Kostol sv. Sebastiána, Albufeira

Patrí k nim bezpochyby veža s hodinami, ktorá je súčasťou budovy v minulosti využívanej ako väzenie. Neskôr bola premenená na zdravotné stredisko, činné až do konca 20. storočia. Veža so železnou korunou, ktorá drží hodinový zvonček, je najvyšším bodom v meste. Ďalšou zaujímavou vežou je 28 m vysoká Sineira, postavená v roku 1869 ako súčasť kostola Igreja Matriz. K vrcholu vedie sedemdesiatstupňové schodisko. Kostol bol vybudovaný v neoklasicistickom štýle a nahradil predchádzajúci, ktorý sa zrútil po zemetrasení v roku 1755. Na oblúku hlavných dverí je umiestnený kríž Aviz, symbol duchovného a vojenského rádu, ku ktorému Albufeira patrila. Práve tu nájdeme okrem iného obraz patrónky mesta z 18. storočia.

Veža s hodinami v Albufeire

Veža s hodinami v Albufeire

Náboženských pamiatok má mesto skutočne veľa, spomeňme ešte aspoň kaplnku milosrdenstva, ktorá bola do roku 1499 starou arabskou mešitou, ďalej kostol Sant'Ana z 18. storočia s fasádou arabského pôvodu a kostol sv. Sebastiána z polovice 18. storočia s umelecky hodnotnými dlaždicami a maľbami.

Kostol Sant'Ana, Albufeira

Kostol Sant'Ana, Albufeira

Navštívte Mestské archeologické múzeum

Múzeum sa nachádza v samom srdci Starého Mesta a vystavuje zbierku artefaktov nájdených v tejto oblasti. Verejnosti sa otvorilo v roku 1999 v starej budove radnice. V jeho stálej expozícii sa nachádzajú diela súvisiace s históriou mesta. Budete mať možnosť prejsť sa prehistorickým, rímskym aj islamským obdobím až do súčasnosti. Vstupné činí len 1 €, takže by bola škoda nechať si toto jedinečné miesto ujsť. Deti do štrnástich rokov, študenti a seniori majú navyše vstup úplne zadarmo. Múzeum býva prístupné od utorka do nedele v časoch 9:30–12:30 a 13:30–17:30.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.