Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako si užiť Rím s deťmi

Talianska metropola patrí k najúžasnejším európskym mestám. Taká koncentrácia pamiatok umiestnených na pomerne malom priestore, ktorý bez väčších problémov zvládnu pochodiť aj malé detské nožičky, sa len tak nevidí. Ak chcete deťom ukázať niečo z histórie, vezmite ich na miesta, ktoré majú dušu, atmosféru, kúzlo. Vezmite ich do Ríma...

Koloseum

Koloseum

Vlastnoručný itinerár po Ríme

Na prehliadku Ríma a jeho pamiatok si s deťmi rezervujte 3-4 dni, ak si chcete všetko poriadne užiť. Ponáhľať sa sa rozhodne nevyplatí. Veľmi dôležitá je príprava na cestu samotnú. Prejdite s deťmi mapy, turistických sprievodcov, odkazy na internete a podľa zistených informácií si vypracujte cestovný plán. Taký vlastnoručne zhotovený itinerár vašej cesty za spoznávaním Ríma. Nechajte deti, nech do neho kreslia, píšu, lepia obrázky miest, ktoré plánujete navštíviť. Počas cestu doň pribudnú napríklad nalepené pohľadnice, pečiatky z rôznych miest, novo nakreslené obrázky a poznámky, a keď po návrate prilepíte zopár fotiek, vznikne vám zaujímavá koláž zložená z len a len vašich zážitkov. Tomu sa žiadny suvenír kúpený na pamiatku nevyrovná.

Relaxujte na Španielskych schodoch

Jednou z najviac fotografovaných turistických atrakcií v Ríme sú bezpochyby Španielske schody. Ak ste v meste na jar, ich atraktivita prudko stúpa s množstvom prekrásnych, prenikavo voňajúcich azaliek, ktoré sú všade naokolo. Španielske schody sú miestom určeným pre romantické schôdzky, ale predovšetkým pre relax. Deti a nielen ony, tu môžu v kľude posedieť, oddýchnuť si, dať si desiatu či zmrzlinu, čítať, kresliť alebo sa osviežiť vodou z fontány, ktorá sa nachádza priamo pod schodmi. Navyše ak deťom pred odjazdom vrámci príprav pustíte slávnu scénu z filmu „Prázdniny v Ríme“, ktorá sa na Španielskych schodoch odohráva, budú mať zážitok a pocit dôležitosti, že navštívili pamiatku, ktorá sa objavila v slávnom filme.

Španielske schody

Španielske schody

Vhoďte mincu do Fontány di Trevi

V blízkosti Španielskych schodov sa nachádza impozantná baroková Fontána di Trevi. V jej strede si hovie boh mora Neptún a svojou nádherou a veľkosťou ohromí doslova každého. Deti pravdepodobne najviac zaujme legenda, ktorá vraví, že kto do fontány vhodí cez rameno mincu, ten sa v budúcnosti do Ríma vráti. Dovoľte sebe aj deťom si svoj návrat do prekrásnej talianskej metropoly takto poistiť. Ale buďte obozretní a dobre si strážte svoju peňaženku, nech vás deti v túžbe splniť si ďalšie prianie, nepripravia o všetku finančnú hotovosť.

Fontána di Trevi

Fontána di Trevi

Prejdite sa s anjelmi až k Vatikánu

Anjelský most, ktorý spája brehy rieky Tiber, vedie z historického centra Ríma k Anjelskému hradu. Na moste sa nachádzajú sochy anjelov, apoštolov a evanjelistov, chrám sv. Petra je z neho na dohľad. Anjelský hrad je s Vatikánom priamo spojený hradbami.

Bazilika sv. Petra je naozaj monumentálna, z jej bohatej výzdoby prechádza zrak. Rozľahlé námestie býva doslova pokryté davom ľudí a kŕdľami holubov. Kŕmenie a behanie za nimi patrí k obľúbeným detským kratochvíľam. Hore na kupolu chrámu sv. Petra musíte vystupať niekoľko stoviek schodov, ale výhľad na celý Vatikán a veľkú časť Ríma je skutočne nádherný. Dajte deťom za úlohu všetky schody presne spočítať. Prakticky všade, kde narazíte na schody, môžete túto činnosř opakovať. Deti sa zabavia a zabudnú, že by ich pri výstupe mohli bolieť nohy.

Bazilika sv. Petra

Bazilika sv. Petra

Ochutnajte Rím

Taliansku kuchyňu proste musíte ochutnať. Spoznávanie zahraničnej gastronómie k cestovaniu neodmysliteľne patrí. Byť v Taliansku a neochutnať tenučkú, chrumkavú pizzu, ktorá sa v Ríme predáva aj v malých obchodíkoch na váhu, cestoviny na milión spôsobov či preslávenú zmrzlinu? Nemysliteľné. Obzvlášť deti by vám to neodpustili. Práve spomínané jedlá a hlavne zmrzlina patrí k najobľúbenejším detským jedlám. Taliansko pre nich bude v tomto smere hotovým rajom na zemi.

Vyskúšajte zmrzlinu v paláci Fassi

30 druhov zmrzliny v krásnom prostredí najstaršieho zmrzlinového paláca v Ríme, to je splnený sen každého dieťaťa. Pár zastávok metrom od centra môžete ochutnať či už bežné druhy zmrzlín, alebo tie netypickú, napríklad ryžovú. Už piata generácia zmrzlinárov sa stará o spokojnosť chuťových buniek všetkých milovníkov tejto mrazenej pochúťky. Treba podotknúť, že si vedú veľmi dobre, pretože majú stále plno.

Zistite či prší do Pantheonu

Chrám bohov Pantheon zaujme na prvý pohľad absenciou okien. Oči každého návštevníka spočinú na strope, v ktorom sa nachádza kruhová diera s priemerom 9m a tvorí tak jediný zdroj denného svetla. Každého asi napadne otázka – prší tadiaľto dovnútra? Áno, jedná sa skutočne o dieru skrz naskrz. A práve preto sú v podlahe zabudované drážky na odvod vody. Vďaka tomu je aj dnes prekrásna výzdoba chrámu stále zachovaná. Deti Pantheon veľmi baví. Ak budete mať „šťastie“ a bude práve pršať, budete mať problém ich odtiaľ vôbec dostať.

Pantheon

Pantheon

Premeňte sa na gladiátorov v Koloseu

Návšteva Kolosea patrí k úplným základom, čo v Ríme treba vidieť a preskúmať. Povedzte deťom, k čomu Koloseum v dávnych dobách rímskej ríše slúžilo. Nech sa aj ony môžu na chvíľu vžiť do postáv gladiátorov bojujúcich medzi sebou na život a na smrť, do postáv otrokov zápasiacich s levmi, a to všetko za piskotu hlasného skandovania divákov.

Staňte sa rečníkom na Fore Romanum

Pozostatky stavieb a archeologických vykopávok Forum Romanum sú od Kolosea vzdialené iba pár desiatok metrov. V dávnych dobách sa tu nachádzali chrámy, baziliky, súdny dvor, trhy. Najvýznamnejšími pamiatkami Fora sú víťazné oblúky Tita, Augusta a Severa postavené na počesť víťazstva vo vojne. Bojíte sa, že vaše deti vykopávky nezaujímajú a že sa budú nudiť? Žiadny strach. Deti majú našťastie bujnú fantáziu. Stačí naznačiť a hra na rečníkov, trhovníkov, sluhov a iných dávnych obyvateľov mesta sa môže začať.

Forum Romanum

Forum Romanum

Nech už navštívite ktorúkoľvek pamiatku, vedzte, že to skutočne dôležité je, čo deťom návštevou Ríma dáte. Prebudíte v nich lásku k histórií, zapálite plamienok vášne pre cestovanie a objavovanie sveta, ktorý rokmi iba zosilnie. Skôr či neskôr vám za to poďakujú. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.