Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

A Coruña, mesto pláží a najstaršieho majáka

Kompas znázorňujúci 7 keltských národov

Kompas znázorňujúci 7 keltských národov

A Coruña je prístavné mesto v Galícii na severozápade Španielska. Tým najzaujímavejším, čo môže ponúknuť zvedavým turistom a milovníkom kultúry, je návšteva sochárskeho parku a prehliadka najstaršieho a doteraz prevádzkovaného majáku na svete, tzv. Herkulovej veže. Mesto je rajom aj pre tých, ktorí sa chcú slniť na pláži, prechádzať sa nádhernými záhradami alebo si poriadne zašportovať.

Herkulova veža, hlavné lákadlo mesta

Herkulova veža (Torre de Hércules) je najstarším doteraz činným majákom na svete. Bola vybudovaná v rímskom období (pravdepodobne v 2. polovici 1. storočia alebo začiatkom 2. storočia). Stojí na polostrove vzdialenom asi 2,4 km od mesta A Coruña. Je vysoká 55 metrov a od 27. júna 2009 patrí do svetového dedičstva UNESCO. Podľa legendy bola postavená na počesť Herkulovho víťazstva nad obrom Geryonom priamo na mieste, kde sa ich súboj odohral. Veža pochopiteľne láka na prehliadku mnoho turistov, ktorí sa môžu pozrieť aj do jej útrob. Zároveň ponúka krásny výhľad na oceán. Musíte síce zdolať 242 schodov, no tú námahu určite ľutovať nebudete.

Herkulova veža

Herkulova veža

Upokojujúce kúzlo Sochárskeho parku

Na pozemku Herkulovej veže sa nachádza aj Sochársky park. Zaujímavé vonkajšie múzeum rozpráva mytologické príbehy, ktoré prepájajú založenie veže s Herkulom samotným alebo aj s keltským vodcom Breoganom, ktorému historiografia 19. storočia pripisuje pôvod tejto pamiatky. Sochy sú rozmiestnené v zelenom priestore v okolí veže

Sochársky park pri Herkulovej veži

Sochársky park pri Herkulovej veži

Menhiry, ktorých autorom je Manolo Paz, stoja na miestach niekdajších rituálov a modlitieb a provokujúce i krásne. Zbierka desiatich vzpriamených kameňov predstavuje rodinu, ktorá sa pozerá na Atlantický oceán s akousi meditatívnu nádejou. Kamene majú vyrezané strategické otvory, ktoré umožňujú návštevníkom interpretovať si ich význam po svojom. Prostredníctvom niektorých kameňov je možné vidieť slávnu Herkulovu vežu, zatiaľ čo iné poskytujú výhľad na obrovský oceán. Nech už sa vám naskytne akýkoľvek pohľad, sochy na brehu mora vás upútajú a zvláštnym spôsobom uvoľnia.

Menhiry Manola Paze

Menhiry Manola Paze

Relax na plážach, v parkoch aj záhradách

A Coruña má viac než dva kilometre pláží, čo z nej robí skvelé miesto pre milovníkov všetkých druhov vodných športov: surfovania, jachtingu, windsurfingu, potápania, veslovania, kanoistiky atď. Len pár krokov od Plaza de Pontevedra leží pláž Riazor (610 m dlhá). Má bezbariérový prístup a k dispozícii sú tu toalety, sprchy, ležadlá aj zdravotná služba poskytujúca prvú pomoc. Sú tu tiež pláže Orzan (zvyčajne stredne plná, domáce zvieratá tu nie sú povolené) a Matadero (má toalety aj sprchy, ani sem však zvieratá nesmú).

Pláž Orzán, A Coruña

Pláž Orzán, A Coruña

Ak budete pokračovať pozdĺž promenády Matadero, k päte Herkulovej veže, nájdete pláž As Lapas (70 m dlhá), ktorá je tichšia a prenesie vás bližšie k antickej kultúre. V susedstve Adormideras je pláž San Amaro (100 m dlhá). Všetky tieto pláže boli ocenené modrou vlajkou. Oceán a tony piesku vás budú lákať na opaľovanie a vodné športy po celý rok.

Pláž As Lapas, A Coruña

Pláž As Lapas, A Coruña

Oddýchnuť si môžete aj v niektorej z mestských záhrad či v parkoch, napr. V záhrade San Carlos, kde sa pod tieňom stromov nachádza hrobka generála Johna Moorea, ktorý bojoval za mesto proti Francúzom. K najstarším záhradám v meste patria záhrady Méndez Núñez s ikonickými modernistickými stavbami, ako je La Terraza, a s pamätníkom Johna Lennona.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.