Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

8 nevšedných tipov na zimný eurovíkend

Zimné eurovíkendy

Zimné eurovíkendy

Ak patríte k tej časti populácie, ktorá si zimné obdobie príliš neužíva, skúste na chvíľu zmeniť prostredie, vzoprieť sa šedým dňom, vezmite batožinu a vydajte sa na eurovíkend do niektorej z blízkych destinácií. Budete prekvapení, aký príval novej energie vám táto, aj keď krátka cesta, vleje do žíl.

Salzburg

Mozartovo mesto plné nádherných kostolov, palácov aj zámkov je turisticky atraktívne po celý rok. Ak máte radi pamiatky, nenechajte si újsť prehliadku Mozartovho rodného domu, jednu z najvýznamnejších mestských pamietok - Dóm zo 17. storočia, alebo sa vydajte prechádzkou k pevnosti Hohensalzburg, ktorá patrí k najzachovalejším v Európe. Hore vás čaká nádherná vyhliadka na mesto, pokračovať potom môžete prehliadkou samotnej pevnosti. Ak zabrúsite pri svojich potulkách zimnými ulicami do niektorej z kaviarní, doprajte si okrem šálky výbornej kávy aj niektorý z miestnych vybraných múčnikov. Dáte si tunajšiu špecialitu - nočky z cukrového snehu, alebo dáte prednosť orechovým rohlíčkom? Pred odjazdom nezabudnite nakúpiť typický salzburgský suvenír - lahodné Mozartove gule, ktorými potešíte každého milovníka sladkostí.

Zimný Salzburg

Zimný Salzburg

Reykjavík

Čo robiť v najsevernejšie položenom hlavnom meste na svete v zime? Navzdory iba štyrom hodinám slnečného svitu ponúka islandská metropola bohatú škálu aktivít a zaujímavostí. Už ste videli jeden zo symbolov a zároveň jednu z najvyšších budov Islandu? Katedrála Hallgrímskirja je vďaka svojej výške 74,5 m a polohou v centre Reykjavíku neprehliadnuteľnou ozdobou mesta. Medzi ďalšie zaujímavé stavby patrí Perlan - bývalý zásobník teplej vody, v ktorom sa dnes nachádzajú obchody, reštaurácie a kaviareň, v prízemí možno vidieť umelý gejzír. Horná terasa ponúka krásny panoramatický výhľad na mesto a okolie. Po zotmení lákajú k návšteve termálne kúpele, či celá rada múzeí, v moderných priestoroch mestskej radnice v centre metropoly môžete zhliadnúť najväčšiu zaujímavosť, plastickú mapu celého ostrova. Pôsobivé sú aj prechádzky starým prístaviskom s útulnými reštauráciámi a pouličnými stánkami s jedlom.

Zimný Reykjavík

Zimný Reykjavík

Miláno

Druhé najväčšie talianske mesto je známym centrom talianskej aj svetovej módy a designu. Načerpajte módnu inšpiráciu, či len tak prechádzajte mestom a poznávajte tie najkrajšie milánske pamätihodnosti. Hlavnou pamiatkou Milána je monumentálny Dóm s fasádou z bieleho mramoru, z ktoreého horných priestorov je úchvatný výhľad na celé námestie pri chráme. Kúsok od katedrály zajásajú milovníci moderného umenia, pretože sa tu nachádza Museo del Novecento s krásne zdobeným interiérom. Ďalším, nemenej zaujímavým múzeom je hrad Sforzesco, ktorý stojí za návštevu nielen kvôli zaujímavým expozíciám, ale aj kvôli rozľahlému parku Sempione.

Zimné Miláno

Zimné Miláno

Amsterdam

Ak máte chuť na zimnú návštevu Amsterdamu, urobte tak v adventnom čase. Predvianočný Amstredam vás svojou atmosférou úplne dostane. Námestie žiariace stovkami svetielok, vôňa cukrového, vianočná nálada aj prechádzka po amsterdamských grachtoch sú lákavou pozvánkou do adventného Amsterdamu. V zimnom období, konkrétne v decembri a januári, môžete naviac zažiť Light Festival, alebo aj Slávnosť svetiel, ktorá sa koná v tomto období každý rok. Ide o výstavu niekoľkých desiatok diel svetových umelcov, ktoré sú rozmiestnené pozdĺž dvoch hlavných  ciest. Na Múzejnom námestí (Museumplein) vás čaká vianočný trh a tiež jedno z najväčších mobilných klzísk v krajine, ktoré je ma veľkú radosť korčuliarov otvorené od 9. decembra do 19. februára.

Zimný Amsterdam

Zimný Amsterdam

Ljubljana

Historické centrum hlavného mesta slovinska má pre návštevníkov obrovskú výhodu, pretože je uzavreté pre všetkú dopravu a preto môžete jeho prehliadku absolvovať takmer nerušene. Pri svojich potulkách nádhernými romantickými uličkami historického centra plných reštaurácií, nezabudnite navštíviť majestátny Ljubljanský hrad (Ljubljana Castle), od kotrého je jedinečný výhľad do širokého okolia. Celým centrom mesta sa vinie rieka Lublaňka, okolo ktorej vedú promenády ako stvorené k prechádzkam spiacou zimnou krajinou.. Mesto si môžete prehliadnúť aj z vodnej hladiny malebnej riečky, pri prechádzkach na malých loďkách.

Zimná Ljubljana

Zimná Ljubljana

Bergen

Druhé najväčšie nórske mesto ponúka vďaka svojej polohe v horami obklopenom údolí celú radu aktivít. A nič na tom nemení ani fakt, že tu veľmi často prší, a to aj v zime, ktorá je vďaka teplým prúdom menej chladná. Pravdou je, že tu teploty málokedy klesajú pod bod mrazu, preto so snehom veľmi nepočítajte a do kufru si pribaľte skôr nepremokavé oblečenie. Prečo navštíviť Bergen v zime, navzdory počasiu? Dôležitú rolu hraje fakt, že tu bude s najväčšou pravdepodobnosťou teplejšie, než v rovnaký čas na Slovensku. Avšak veľkým turistickým lákadlom je najstaršia štvrť starého mesta - Bryggen, ktorá je tvorená radami typických nórskych domčekov v tradičných farbách. Vzhľadom k faktu, že sa jedno z najdôležitejších nórskych prístavnych miest nachádza na západnom pobreží, ktoré je doslova pretkané fjordami, môžete absolvovať atraktívnu plavbu po okolí. Zimný Bergen vás dozaista okúzli aj svojou príjemnou vianočnou atmosférou.

Zimný Bergen

Zimný Bergen

Štrasburk

Štrasburk je ako stvorený pre milovníkov histórie a architektúry. Hlavným a takpovediac "povinným" cieľom väčšiny návštevníkov je Európsky parlament, kde môžete, ak budete mať zrovna šťastie, sledovať priebeh zasadania v jednacom sále parlamentu. Veľmi moderná budova je v priamom kontraste s historickými budovami v okolí. V meste sa nachádza celá rada významných pamiatok. Určite si nenechajte újsť prehliadku nádhernej, 143 m vysokej katedrály Notre-Dame, ktorá je hlavnou dominantou mesta. Práve pred touto katedrálou sa každoročne odohrávajú najväčšie a najznámejšie vianočné trhy vo Francúzsku. Vyhlásené sú predovšetkým gastronomickými lahôdkami vo francúzskom štýle. Už ste ochutnali Choucroute - pokrm z udenín a kapusty, typické máslové cukroví, či vianočný karamel?

Ďalším veľkým lákadlom je malebná štvrť La petite, alebo aj Malé francúzsko, ktorá zahŕňa skupinu historických čiernobielych domčekov ako z rozprávky. Na miestne špeciality, husiu a kačaciu pečeň a výborné alsaské vína, môžete zaskočiť do niektorej reštaurácie, či baru v štvrti Krutenau.

Zimný Štrasburk

Zimný Štrasburk

Budapešť

Perla na Dunaji je obľúbeným cieľom slovenských turistov. Ohromné kúpeľné mesto s výbornými službami, luxusnými kúpeľmi, prekrásnymi pamiatkami aj výbornou gastronómiou má jedinečnú atmosféru. Čo navštíviť v zimnej Budapešti?

Prejdite sa po Széchenyi Lánchíd – Reťazovom moste, vydajte sa lanovkou k pýche Budapešti - Budínskemu hradu hrdo sa týčiacemu vysoko nad Dunajom, alebo navštívte niektoré z vyhlásených termálnych kúpeľov, ktoré úžasne uvoľnia a prehrejú vaše zimou unavené telo. Obľúbené su najmä termálne kúpele Széchenyi, najhlbšie a najteplejšie kúpele v celom meste, ktoré stoja kúsok od budapeštianskej ZOO.

Vynechať nemôžete ani Centrálnu tržnicu, kde nebudete vedieť, čo najskôr ochutnať a kúpiť. Ponuka je obrovská, od tradičnej papriky, cez čabajky, vynikajúce tokajské víno, nakládanú zeleninu a ďalšie a ďalšie poklady maďarskej kuchyne, až po mnohokrát gýčovité suveníry. Každopádne si buďte istí, že naprázdno rozhodne neodídete.

Zimná Budapešť

Zimná Budapešť

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.