Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

8 najkrajších karibských ostrovov

Karibské ostrovy

Karibské ostrovy

Karibské ostrovy sú ako vzácne diamanty rozosiate v mori. V našich mysliach prebúdzajú predstavu božsky strávenej dovolenky plnej horúceho slnka, paliem, jemného piesku, blankytného mora, tónov reggae a nekonečnej pohody s pohárom miešaného drinku v ruke. Nie je to rozprávka? Či už pre svoj splnený karibský sen zvolíte ktorýkoľvek z ostrovov, chybu neurobíte. Ktorý z karibských diamantov patrí medzi tie najžiarivejšie?

1. Kuba

Perla Karibiku, ako sa Kuba plným právom nazývá, je zemou plnou prírodných krás, neskutočne milých a priateľských ľudí, kultúrnych pamiatok, úchvatných pláži, starých amerických chrobákov aj zmyselného tanca v uliciach. Tú pravú Kubu objavíte v jej metropole, Havane, ktorá sa pyšní koloniálnymi stavbami, mimoriadne krásnym historickým centrom aj bohémskymi barmi plnými miešaných drinkov s vôňou rumu. Pri svojich kubánskych potulkách nevynechajte prekrásne údolie Viňales, potápanie v Zátoke sviní, objavte terasovitý vodopád El Nicho, či tretie najstaršie kubánske mesto Trinidad, ktoré aj dnes dýcha starou španielskou koloniálnou atmosférou.

Kuba

Kuba

2. Bahamy

Priezračnný oceán, kilometre kúzelných pláži s vyhriatym pieskom, zlaté lúče slnka, bohatá zvieracia ríša, ale aj luxusné hotely, golfové ihriská či kasína. To sú Bahamy, úchvatné súostrovie akoby z karibskej rozprávky. Jedna z najbohatších oblastí Karibiki vám splní každé prianie, skôr než bude vyslovené. Podmienka je jediná, musíte mať dostatok peňazí. Potom ide aj zdánlivo nemožné. Pokiaľ nevládnete neobmedzeným množstvom financií, nezúfajte, aj pre vás sú tu aktivity a činnosti, ktoré môžete robiť.

Bahamy

Bahamy

3. Jamajka

Exotický ostrov voniaci rumom a marihuanou je rajom pre milovníkov zvučného reggae, uvoľnenej atmosféry, potápania, surfovania, dobrého jedla, či objavovania koloniálnych pamiatok. Jamajka je vhodná nielen k relaxácií na belostných plážach, ale aj k aktívnejšiemu spôsobu prežitia dovolenky. Navštívte niektorú z množstva kávových plantáži a ochutnajte vynikajúcu kávu priamo od miestnych pestovateľov, spoznajte krásu hôr, vyskúšajte adrenalín v korunách stromov na najdlhšej zipline (lanovej dráhe) v Karibiku, ktorá dosahuje rýchlosť až 80 km/hod, doprajte si Kura po karibsky, či inú jamajskú vybranú lahôdku.

Jamajka

Jamajka

4. Guadeloupe

Ostrov Guadeloupe ležiaci v Malých Antilách je zámorským departmentom Francúzska. Z leteckého pohľadu pripomína svojou farbou aj tvarom zeleného motýľa s roztiahnutými krídlami. "Ananásový ostrov", ako sa mu vďaka bohatej úrode týchto sladkých, šťavnatých plodov hovorí, sa môže pochváliť exotickou prírodou, nádhernými mestami, ktoré prekypujú kultúrnym životom, dažďovým pralesom, činnou sopkou La Sufriere, nechýba azúrové more a slnkom prežiarené pláže plné barov, kde vám namiešajú tie najlepšie drinky z karibského rumu. Úradným jazykom he tu francúzština, avšak niektorí miestni majú snahu dohovoriť sa s vami aj anglicky. Ale počítajte skôr s menšinou. Povestný francúzsky nacionalizmus je aj tu prítomný.

Guadeloupe

Guadeloupe

5. Barbados

Rodisko zvodnej speváčky Rihanny slováci zatiaľ neobjavili. Osamotený ostrov na východ od Malých Antil je trefou do čierneho pre milovníkov nočného života, krásnych, bielym pieskom lemovaných pláži, priezračného mora, ale aj vyznávačov aktívnejšieho trávenia dovolenky. Pre potápačov a milovníkov šnorchlovania je táto destinácia priamo splneným snom. Oceán sa tu hemží stovkami pestrofarebných rýb, prekárne koraly a vraky potopených lodí vyzývajú k ponorom do tajomných hlbín. Obľúbenou barbadoskou turistickou atrakciou je výlet na katamaráne a s ním spojené plávanie medzi korytnačkami, ktoré sú na častú prítomnosť turistov zvyknuté a nechajú sa aj pohladiť.

Krásne koloniálne stavby v mestách tu pripomínajú mnohoročný anglický vplyv, rovnako ako angličtina, ktorá je na ostrove úradným jazykom.

Barbados

Barbados

6. Kajmanské ostrovy

Kajmanské ostrovy sú jedným z najmodernejších ostrovov v Karibiku. radia sa medzi veľmi prestížne turistické destinácie. Ani sem zatiaľ nezavítalo príliš mnoho našich krajanov, čo je obrovská škoda. Oblasť je turistom veľmi otvorená, nájdu tu zázemie a všetok komfort. Okrem očakávanej klasiky, teda kúpania v priezračnej vode mora, odpočinku na luxusných plážach, či potápaniu k farebným koralovým útesom, tu môžete pozorovať vo voľnej prírode mnoho druhov plazov a vtákov, na ostrovoch sa dobre darí aj korytnačkám a vzácnym leguánom zeleným. Neobvyklou atrakciou, ktorú môžete na ostrove vyskúšať, je plávanie s rajami.

Kajmanské ostrovy

Kajmanské ostrovy

7. Martinik

Zámorský región Francúzska, ostrov Martinik, je prepojením tej pravej exotiky a povestného francúzskeho šarmu a elegancie. Konzervatívnejších cestovateľov určite poteší, že má svojou kultúrou bližšie k Európe než k zvyšku Karibiku, patrí do EÚa dohovoriť sa tu dá francúzsky. Nielen prekrásne pláže, ale aj lákavé vnútrozemie s dažďovým pralesom, doteraz činný vulkán Mont Pelée, či botanická záhrada Balata prilákajú ročne okolo pol milióna turistov, čo je viac, než koľko má ostrov stálych obyvateľov.

Martinik

Martinik

8. Aruba

Na karibskom ostrove Aruba, ktorý je autonómnou oblasťou holandského kráľovstva, prežijete nikdy nekončiace leto. Od prvej chvíle na ostrove budete mať pocit priateľskej atmosféry a bezpečia. Milovníci divokej prírody by si nemali nechať újsť návštevu Národného parku Arikok, ktorý sa rozprestiera na cca štvrtine územia ostrova. Miestna klíma je ideálna pre tunajšiu bujnú tropickú vegetáciu, darí sa tu nielen kaktusom, sukulentom či kokosovým palmám. ale aj vzácnym posvätným stromom Divi-Divi. V oblasti môzete naraziť na plantážové domy, opustené zlaté bane aj tajomné jaskyne.

Arubské pláže sa často umiestňujú na najvyšších priečkách v rebríčku obľúbenosti, čo ocenia milovníci relaxácie, športovci telom aj dušou nadšení z ponuky vodných športov - windsurfingu, vodného lyžovania, potápania a šnorchlovania v blankytne modrom mori. Pre priaznivcov golfu je k dispozícií 18 jamkové golfové ihrisko svetovej kvality.

Aruba

Aruba

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.