Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

8 miest na ostrove Gran Canaria, ktoré musíte navštíviť

Hory na ostrove Gran Canaria

Hory na ostrove Gran Canaria

Čaká vás dovolenka na ostrove Gran Canaria a premýsľate, čo všetko tu navštíviť?

Gran Canaria býva často prezývaná „malý“ alebo „miniatúrny kontinent“. Niet sa čomu čudovať – Gran Canaria je ostrovom, na ktorom sa aj napriek pomerne malej rozlohe strieda veľmi rozmanitá krajina, architektúra a dokonca aj klíma. Ak dúfate, že počas svojej dovolenky stihnete spoznať všetky tváre ostrova, začnite plánovať, pretože Gran Canaria ich má skutočne veľa!

Nech už sa rozhodnete venovať svoju dovolenku poznávaniu prírodných krás, čarovných meist, slnečných pláží či vzácnych pamiatok, nebudete ľutovať. Nechajte sa inšpirovať naším zoznamom a navštívte tie najväčšie poklady, ktoré sa na Gran Canarií skrývajú.

1. Pláž GUI GUI

Kebyže sa táto pláž nachádza na južnom pobreží v blízkosti obľúbeným letovísk, bola by už dávno v obkľúčení stoviek turistov. Vďaka svojej polohe na západnom pobreží je ale dodnes takmer neobjavených, a tých, ktorí sa sem rozhodnú prísť, tak čaká úžasný zážitok z "divokej pláže". Gui gui sa rozprestiera pod vysokými strmými útesmi a namiesto tradičného zlattistého piesku je pláž pokrytá pieskom tmavým, vulkanickým.

Pláž Güi Güi

Pláž Güi Güi

2. Teror

Do tohto mesta, ktoré leží hlboko vo vnútrozemských horách sa dostanete jedine po úzkej kľukatej ceste. Odmenou za trochu nepohodlnú cestu pre vás bude skutočne unikátna návšteva mesta, v ktorom akoby zastal čas. Mesto vás nadchne svojimi typicky bielymi domami s balkónmi, krásne zachovalým historickým centrom a atmosférou malomestského života. Práve v Terore sa navyše údajne kedysi zjavila patrónka celého ostrova, Virgen del Pino, čo z Teroru robí aj obľúbené miesto Pútnik.

Teror

Teror

3. Las Palmas

Hlavné mesto celého kanárskeho súostrovia leží na severe Gran Canarie. Okrem krásnych mestských pláží tu nájdete nespočetné množstvo obchodov, rozsiahle trhy aj nádherné námestie. Rozhodne nezabudnite navštíviť historické centrum Vegueta, ktoré vás dostane svojou históriou. Za starými hradbami sa ukrýva mesto, ktoré pamätá stopy aj samotného Krištofa Kolumba, pre ktorého bola Gran Canaria jednou z vôbec prvých zastávok pri objavovaní Nového sveta.

Dom Krištofa Kolumba v Las Palmas

Dom Krištofa Kolumba v Las Palmas

4. Guayadeque Ravine

Na juhu ostrova, medzi mestečkami Ingenio a Agüimes, leží ďalší skvost Gran Canarie, údolie Guayadeque Ravine. Okrem krásnej panenskej prírody sa tu dodnes dajú nájsť stovky jaskýň a hrobov, ktoré tu zanechali pôvodní obyvatelia ostrova ešte dávno pred príchodom Španielov.

Guayadeque Ravine

Guayadeque Ravine

5. Puerto Mogán

Šarm, ktorým celé toto rybárske mestečko na juhozápade ostrova oplýva, vás bezpochyby okamžite ohúri. Tunajšie úzke dláždené uličky lemujú tradičné domy s bielou omietku a ich dokonalú belosť "narušujú" len nádherné všadeprítomné kvety bugenvileí a ibišteka. Centrom mestečka preteká veľký kanál a vďaka tunajším malebným mostom niet divu, že sa Puerto Mogán často prezýva „Malé Benátky“.

Puerto Mogán

Puerto Mogán

6. Roque Nublo

Vysoko v horách, často ukrytá v mrakoch, sa nachádza „malá veľká“ skalná formácia menom Roque Nublo. Spod strmých stien, ktoré sa týčia vysoko nad mesačnú krajinu, sa  otvárajú nádherné výhľady do šíreho okolia. Človeku sa ani nechce veriť, že ten ďaleký oceán, ktorý je náhle ako na dlani, je vlastne v skutočnosti tak blízko.

Roque Nublo

Roque Nublo

7. Maspalomas

Toto pulzujúce letovisko na juhu ostrova nie je len o krásnych plážach, priezračnom mori a krásnej promenáde. Dokonca ani nie je len o prvotriednych reštauráciách a luxusných butikoch, ktorých je v meste nespočet. Ten skutočný „poklad“ sa totiž nachádza až za mestom, respektíve v okolí asi 400 hektárov. Po celej tejto ploche sa totiž rozprestierajú obrovské piesočné duny, na ktorých si budete pripadať, akoby ste sa náhle ocitli uprostred ďalekej Sahary.

Duny Maspalomas

Duny Maspalomas

8. Bandama

Nad vinárskou oblasťou Tafira sa v samotnom strede týči úchvatný vulkán Caldera de Bandama. Jedná sa o vyhasnutý kráter, na ktorý sa dajú podniknúť vskutku dobrodružné túry. Po ceste na kráter budete míňať rozsiahle vinice, ktorých obhospodarovanie možno kvôli nehostinnej krajine nazývať umením. O to chutnejšie je však výsledné víno, ktoré by mal každý, kto na Calderu vystúpi, ochutnať.

Caldera de Bandama

Caldera de Bandama

07.03.2018 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.