Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7x ÁNO pre zážitky na Zanzibare

Jemný biely piesok, dlhé romantické pláže, krištáľovo čistá voda, tropické ovocie, tajuplné chrámy vybudované v dávnej minulosti, bohatý nočný život, exotické zvieratá všade naokolo. Je až na neuverenie, že toto všetko nájdeme na jednom mieste. Reč je o Zanzibare, prekrásnej exotickej destinácií, ktorá leží na východoafrickom pobreží. Akonáhle sa o tomto kúzelnom súostroví dozviete viac, nedokážete mu povedať nie.

1. Plánujete navštíviť Zanzibar na jeseň alebo v zime?

ÁNO! Od júna až do konca októbra tu panujú mierne teploty a z dažďom sa takmer nestretnete. Zanzibar však ostáva veľmi vyhľadávanou destináciou aj okrem týchto mesiacov, iba mesiace apríl a máj patria k obdobiu dažďov, na čo je potrebné myslieť vždy pri plánovaní vhodného termínu.

2. Nájdete si obľúbenú pláž?

ÁNO, rozhodne! Dlhé pláže s jemným bielym pieskom a exotickou zeleňou všade naokolo priam vyzýva k večerným romantickým prechádzkam alebo k popoludniu plného odpočinku a tichého obdivu tejto krásy. Pre milovníkov plávania je rozhodne vhodnejšia severná časť, kde nie je tak citeľný vplyv prílivu a odlivu. Dych vyrážajúce pláže v oblasti Nungwi si už získali priazeň nejedného turistu. Najznámejšia pláž Ras Nungwi alebo o niečo nenápadnejšia Kendwa si rozhodne zaslúži vašu pozornosť.

3. Budete mať svoje pokojné miestečko?

ÁNO! Toto vám zaručí takmer každý hotel. Ak napriek tomu, že Zanzibar je snom mnohých cestovateľov, ubytovacie kapacity tu ostávajú pomerne dosť nevyužité. Prispieva k tomu aj veľký rozsah mesiacov, v ktorých túto krajinu môžte navštíviť. Môže sa teda pokojne stať, že hotel budete mať takmer sami pre seba.

4. Objavíte tu svoj podmorský poklad?

ÁNO! Ak sa rozhodnete navštíviť východnú oblasť Zanzibaru, z veľkosti tohto pokladu rozhodne nebudete sklamaní. V tejto oblasti je takmer jednoliaty koralový útes, ktorý vytvára po celej oblasti veľké množstvo malých plytkých lagún. Tie v dobe odlivu odhaľujú všetky krásy tunajšieho vodného života. Stačí nasadiť potápačské okuliare a z blízka preskúmať lagúnu za lagúnou. Pri prechádzaní pomedzi jednotlivé lagúny môžete pre zmenu pozorovať malé rybičky, hľadať mušle alebo z blízka skúmať morských ježkov v piesku.

5. Stretnete exotické zvieratá?

ÁNO! Zatiaľčo u nás občas prebehne cez cestu myš či líška, obyvatelia Zanzibaru sú zvyknutí na opice, antilopy a divoké prasatá. Dominantou je samozrejme morský svet, ktorý ponúka pohľad na korytnačky, delfíny či žraloky kladivohlavé v ich prirodzenom prostredí.

6. Najete sa na Zanzibare dobre?

ÁNO! Najete sa priam výborne. Ešte pred tým ale precvičíte iné zmysly - čuch. Nie nadarmo je Zanzibar nazývaný ostrovom korenín. Patrí napríklad medzi hlavných svetových dodávateľov klinčeku. Popri pátraní po dobrom jedle zistíte, že jedálniček tu majú omnoho pestrejší. Ovocie a zelenina je už samozrejmosťou, kuchári vás tu radi pohostia aj morskými plodmi, rybami a grilovanými špecialitami.

Pouličný predaj vo Stone town

Pouličný predaj vo Stone town

7. Zoznámite sa s históriou Zanzibaru?

ÁNO! Návšteva pôvodnej dedinky a starých kostolov v historickej časti Stone Town by nemala chýbať na zozname žiadneho správneho cestovateľa. Za spomenutie stojí aj Mbweni ruins a Mtoni Palace ruins, pozostatky zámkov, ktoré pripomínajú dobu mocných panovníkov a otrokárov.

Katedrála a pamätník otroctva

Katedrála a pamätník otroctva

Exotické destinácie kedysi bývali snom, ktorý si splnil málokto. Dnes nám cestovný ruch ponúka také možnosti, že je iba na nás, ktorej sa chopíme. Za mňa teda rozhodne 7x ÁNO pre Zanzibar!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.