Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 tipov na nevšedné exotické destinácie

Túžite prežiť neobvyklú dovolenku v exotike? Ak hľadáte niečo skutočne jedinečného, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi riadkami ....

1. Malajzia

Vo všetkých smeroch zaujímavá a prekvapivá krajiny, ktorá pomaly, ale isto vystupuje z tieňa obľúbenejšieho Thajska, sa pýši jednými z najkrajších pláží v celej Ázii. Pobrežie lemované palmami, tyrkysové more, ten najjemnejší biely piesok spoločne s početnými reštauráciami a barmi vám zaručí relax, o akom sa vám ani nesnívalo.

Pláže v Malajzii

Pláže v Malajzii

Potápanie, šnorchlovanie a najrôznejšie vodné športy si najlepšie užijete na niektorom z mnohých malajských ostrovov. Akčnejší jedinci môžu vyraziť na nenáročné treky, napríklad v Cameron Highlands alebo národnom parku Taman Negara na pevnine, ktoré sa dajú zvládnuť bez sprievodcu. Na ťažšie pochody, ktoré mnohokrát zaberú viac dní, je však už sprievod skúseného sprievodcu nutný. Samostatnou kapitolou je potom výstup na niektorú z malajských hôr, k čomu okrem sprievodca potrebujete aj patričné povolenie.

Byť v Malajzii a neochutnať niektoré z vynikajúcich typických jedál by bol hriech. V hoteloch prevláda indická a čínska kuchyňa, konzervatívnejší jedinci si pochutnajú aj na kuchyňu európskej. V turistických oblastiach nájdete aj klasické fast foody, na tradičné malajzijskej jedlo narazíte v malajzijských, čínskych aj indických reštauráciách, ktorých je všade dosť. Už ste ochutnali Nasi goreng, Nasi lemak či polievku Daal?

Pouličné občerstvenie v Malajzii

Pouličné občerstvenie v Malajzii

2. Vietnam

Pýtate sa, prečo sa vydať za exotikou práve do Vietnamu? Juhovýchodná Ázia sa pýši nenápadnou krajinou, ktorá však v sebe ukrýva netušené bohatstvo - najväčšia jaskyňa na svete, drsné horské chrbty, najvyššiu horu Vietnamu Fan Si Pan, kúzelné, miestami úplne prázdne pláže, vodopády, kultúrne bohatstvo ovplyvnené Čínou a Indiou, fascinujúce pamiatky, bohatú históriu, ruch ulíc, exotickú Hanoj ... Ešte váhate?

Ryžové terasy vo Vietname

Ryžové terasy vo Vietname

Samostatnou kapitolou je vietnamská kuchyňa. Ak máte radi dobré jedlo, potom si budete vo Vietname pripadať ako v gastronomickom raji. Bylinky, ovocie, zelenina, mäso a ryža sú hlavnými zložkami pestrej vietnamskej kuchyne, ktorá nielen, že výborne chutí a vonia, ale aj skvele vyzerá. Medzi typické vietnamské pokrmy patrí polievka Pho, ktorá je známa aj u nás, dusené hovädzie mäso so zeleninou a rezancami Bok ho či ryžové koláčiky Bahn BEO.

Vietnamská polievka Pho

Vietnamská polievka Pho

3. Panama

Panama patrí medzi krajiny Latinskej Ameriky, ktorej brehy obmýva ako Pacifik, tak i Karibské more. Krajina doslova preteká prírodnými a kultúrnymi zaujímavosťami. Nechajte sa zlákať exotickými plážami s bielym pieskom, tropickým dažďovým pralesom s rozličnou faunou a flórou, priezračnými jazerami, navštívte niektorý zo 14 národných parkov, potopte sa k prekrásnym, živým, koralovým útesom, obdivujte modernú architektúru v Panama City. V Paname nuda skutočne nehrozí.

Pláž a more v Paname

Pláž a more v Paname

Kreolská kuchyňa nepatrí k úplným vrcholom gastronómie, ale aj tak je medzi cestovateľmi veľmi obľúbená. Základom panamského jedálnička je fazuľa, ryža, kurča a ryba. Jedlá bývajú spravidla hutné a veľmi sýte. Najlepšie chutia od miestnych pohostinných obyvateľov, ktorí vám pokrm radi pripravia. Medzi nápojmi hrá prím pivo, najmä potom miestne značky Atlas a Panama.

4. Senegal

Senegalská republika ležiaca v západnej Afrike je skutočným exotickým rajom. Hlavné mesto Senegalu, Dakar, ktorý je známy ako bývalá cieľová destinácia Rallye Paríž - Dakar, je jednou z najkrajších metropolí celej Afriky.

Baobaby v Senegale

Baobaby v Senegale

Na čo sa môžete v Senegale tešiť? Tak predovšetkým na istotu krásneho počasia (pozor, obdobie od júna do októbra je obdobím dažďov), malebnú prírodu, prekrásne národné parky vo vnútrozemí, rozsiahle púšte, úchvatné biele pláže, známy Zelený mys čiže najzápadnejšie miesto Afriky, ktoré sa nachádza neďaleko senegalskej metropoly, alebo tiež na nezvyklú pohostinnosť miestnych obyvateľov.

A čo senegalská kuchyňa? Tá vás určite nesklame, veď patrí medzi jednu z najlepších na celom africkom kontinente. Obľúbeným mäsitým pokrmom je MAAF, čo je korenené kuracie, baranie, rybie či hovädzie mäso (nikdy nie bravčové) so zeleninou a arašidovým maslom, to všetko v paradajkovej omáčke. Na pitie si potom doprajte palmové víno či mätový čaj.

Prístrešok na pláži v Senegale

Prístrešok na pláži v Senegale

5. Ekvádor

Ekvádor býva označovaný ako najrozmanitejšia krajina planéty. Jedna z najmenších krajín Južnej Ameriky v sebe snúbi všetko, čo si len môžete ako turista priať. Vydajte sa na prieskum amazonskej džungle, podniknite výlet pod vrcholy doteraz činných sopiek, obdivujte prastaré inkské ruiny či nádherná mesta.

Ekvádorská príroda

Ekvádorská príroda

Pravý relax zažijete na prekrásnych plážach Tichého oceánu aj v termálnych prameňoch, ktoré spoľahlivo odplaví všetky vaše starosti.

Ekvádor je známy výbornou kuchyňou, špecialitu Ilapindachos čiže palacinky so zemiakovou kašou a syrom proste musíte ochutnať. Z nápojov si nenechajte ujsť čerstvý džús z exotickej naranjilly (baklažán quitský zvaný tiež Lulom), ak máte chuť na kvapku alkoholu, potom vás iste neurazí výborné čílskej víno, ktoré sa tu teší veľkej obľube.

Džús z naranjilly

Džús z naranjilly

6. Katar

Katar je krajinou dvoch tvárí. Prvý z nich ju vykresľuje ako bohatý štát s moderným hlavným mestom Dauha s mnohými mrakodrapmi, druhá predstavuje štát z jeho historickej stránky, s prvkami tradičnej arabskej kultúry. Kozmopolitná katarská metropola s modernou výstavbou, luxusnými obchodmi a hotely tak veľmi výrazne kontrastuje so zvyškom krajiny.

Dauha, Katar

Dauha, Katar

Katar bol turistom dlho uzavretý, preto nepatrí k hojne navštevovaným krajinám. Aspoň zatiaľ. Ak netúžite po preplnených uliciach a dlhých radoch pri vstupoch, v Katare si užijete pokojnú turistiku plnými dúškami.

A keď vám pri poznávaní tejto zaujímavej krajiny vyhladne? Nie je nič jednoduchšie, než navštíviť niektoré z pouličných občerstvení a vybrať si z ponuky obľúbený kebab, ryby, morské plody či kuracie mäso s ryžou v mnohých úpravách.

7. Kostarika

Perla Strednej Ameriky je hornatá krajina s rozprávkovo krásnymi plážami i bohatou živočíšnou a rastlinnou ríšou doslova na dosah ruky. Kostarika je krajinou turisticky veľmi obľúbenou, čo sa však, žiaľ, odráža aj na cenách tovarov i služieb.

Cesta pralesom, Kostarika

Cesta pralesom, Kostarika

Dlhé kostarické pobrežie je priamo stvorené pre prevádzkovanie windsurfingu, vyznávači adrenalínu si nenechajú ujsť surfovanie po obrích vlnách. Milovníci podmorského sveta budú nadšení z výborných podmienok pre potápanie.

Kostarická kuchyňa je založená na dvoch hlavných ingredienciách, a to ryži a fazuli. Z celého radu pokrmov, ktoré tvoria práve fazuľa a ryža, menujme aspoň Casado - tradičný pokrm z ryže, šalátu, čiernych fazúľ, banánu zvaného maduro, ktorý sa konzumuje iba tepelne upravený a kuracieho, rybieho alebo bravčového mäsa - podľa chuti a ľubovôle stravníka .

Kostarické casado

Kostarické casado

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.