Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 skrytých pokladov Kene

Keňa je doslova nabitá peknými destináciámi, ktoré každoročne priťahujú turistov. Sú tu však aj tajné miesta, o ktorých zatiaľ vedia iba miestni obyvatelia. Nezostávajte preto iba na pobreží, ale vydajte sa hlbšie do vnútrozemia, kde objavíte skutočné poklady.

1. Marafa Canyon (Hell's Kitchen)

Marafa Canyon, známy aj ako Hell's Kitchen, je nepôvodný pieskovcový kaňon 30 km severozápadne od Malindi. Kedysi to býval veľký pieskovcový hrebeň, ktorý sa časom opotreboval vetrom, dažďom a záplavami do série roklín. Pri západe slnka pekne vyniknú jeho  ružové, oranžové aj tmavo karmínové odtiene. Pôvod názvu Hell's Kitchen je možné nájsť v miestnych povestiach. Podľa jednej z nich boli v rokli kedysi mesto. Jeho obyvatelia mali víziu, ktorá im radila mesto premiestniť. Všetci sa presťahovali - okrem straej ženy, ktorá odmietla odísť. Opustené mesto potom údajne zmizlo aj so starenou. Tá tu vraj dodnes varí jedlo, čím sa dá vysvetliť zvláštny zápach vychádzajúci z rokliny.

Marafa Canyon (Hell's Kitchen)

Marafa Canyon (Hell's Kitchen)

2. Púšť Chalbi a Turkana

Malá púšť Chalbi na severe Kene sa nachádza blízko hraníc s Etiópiou a je tak slaná, že ju zvieratá využívajú ako prírodnú soľničku. Turkana, najväčšie púštne jazero na svete, je nie len zázrakom samé o sebe, ale aj domovom pre niektoré z najzaujímavejších kultúr. Na jeho štedrosti sú závislí aj ľudia najmenšieho afrického kmeňu El Molo, žijúci práve na brehu jazera. Kvôli ustupujúcej vode sú však podľa výskumu na pokraji vyhynutia. Ich jedinečnú kultúru a spôsob života môžete spoznať iba vtedy, ak navštívite púšť Chalbi a Turkanu.

Osada kmeňa El Molo pri jazere Turkana

Osada kmeňa El Molo pri jazere Turkana

3. Zrúcaniny Gedi

Pobrežie Kene môže návštevníkom ponúknuť takmer nekonečné úseky bielych piesočných pláži, dobré počasie aj prívetivých obyvateľov. To je všetko samozrejme skvelé, ale dá sa to očakávať v akomkoľvek pobrežnom regióne. Tu môžete naraziť na niečo ešte omnoho zaujímavejšie. Iba pár kilometrov od pláže Watamu uvidíte jedno z najpodivnejších pobrežných miest na svete. Ruiny Gedi sú zahalené tajomstvom. Vieme o nich iba to, že boli stredovekým svahilským mestom, ktoré sa nachádzalo blízko pobrežného mesta Malindi. Nechajte na seba pôsobiť kúzlo tohto tajuplného romantického miesta.

Zrúcaniny Gedi

Zrúcaniny Gedi

4. Mida Creek

Mida Creek je široká zátoka obklopená rozsiahlymi mangrovovými porastami a lemovaná palmami. Predstavuje domov pre mnoho druhov rýb a morských korytnačiek, zatiaľ čo v mangrovových hájoch sa schovávajú menšie potôčiky, ktoré sú útočiskom pre kraby a vtáky. Mida je zastávkou pre mnohých sťahovavých vtákov a nevyhnutná chránená oblasť k ich prežitiu. To z nej činí jednu z najdôležitejších a najkrajších prírodných zaujímavostí na pobreží Kene. Najlepšie môžete Mida Creek preskúmať loďou. Pri plavbe zátokou si možno vychutnať naozaj nádherný západ slnka.

Mida Creek

Mida Creek

5. Národný park Hell's Gate

Národný park Hell's Gate leží neďaleko jazera Naivasha a rovnakomenného mesta. Ide o jediný národný park v Keni, kde sa turisti smú pohybovať pešo bez sprievodcu. Majú tak naozaj jedinečnú možnosť dopriať si prechádzku po divočine a obdivovať krásne scenérie, vrátane vyvýšených útesov, vodopádov a geotermálnych pár. To všetko činí z Hell's Gate jeden z najatraktívnejších parkov Afriky. Je ideálnym miestom pre jednodenný výlet z Nairobi. Okrem biologickej rozmanitosti si návštevníci môžu vychutnať horskú cyklistiku, horolezectvo, či príjemné prírodné kúpele. Nezabudnuteľné spomienky prinesie aj noc strávená v stane.

Hell's Gate

Hell's Gate

6. Ostrov Wasini a koralová záhrada

Ostrov Wasini leží 95 km južne od Mombasy a je prístupný iba loďou z dediny Shimoni. Nachádza sa na ňom koralová záhrada (Coral Garden), spravovaná tunajšou organizáciou žien, s náučným chodníkom dlhým 1,5 km. Prejdite sa po vyvýšených drevených chodníkoch s výhľadom na skaly a fosílne koralové útvary. Miesto bolo kedysi pod vodou, rovnako ako celý ostrov. Budete musieť zaplatiť vstupné, ktoré následne poputuje na štúdium pre deti.

Ostrov Wasini a koralová záhrada

Ostrov Wasini a koralová záhrada

7. Čajové plantáže

Vedeli ste, že práve Keňa je druhým najväčším vývozcom čaju? Pestuje sa tu už skoro sto rokov a tunajšie odrody patria k najkvalitnjším. Najstaršia čajová plantáž v Keni je Kiambethu. Vydajte sa tam a doprajte si prehliadku, pri ktorej sa zoznámite s históriou farmy a procesom výroby čaju. Samozrejme budete môcť aj ochutnávať. Potom sa prejdite lesom s keňským sprievodcom, ktorý vám ukáže niektoré rastliny a vysvetlí, ako sa tradične používajú. Svieže zelené kry pokrývajú okolité kopce a starobylý dom čajovej farmy obklopujú pôvabné kvetiny. Je to výjav skoro ako z pohľadnice.

Čajové plantáže

Čajové plantáže

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.