Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 rozprávkových hradov a zámkov v Českej republike

Ste milovníkmi rozprávok rovnako ako ja? Mám tu niekoľko tipov na výlet k našim západným susedom, kde si pripomeniete svoje detstvo. Interiéry a exteriéry českých hradov a zámkov sú často využívané aj zahraničnými režisérmi. Nemusíte ich poznať už iba z televízie, ale vidieť ich na vlastné oči.

Rozprávkové hrady v Juhočeskom kraji

Blízko Jindřichova Hradce leží zámok Červená Lhota, kde sa natáčala kultová rozprávka Zlatovláska. Každý z nás má určite v živej pamäti červený zámok uprostred jazera, kde plnil Jiřík úlohy, aby získal pre svojho kráľa Zlatovlásku. Zámok pochádza zo 14. storočia, pôvodne však mal bielu farbu, červené sfarbenie získal až v 17. storočí. Ohľadne pôvodu farby zámku sa traduje mnoho legiend, zahŕňujúcich aj únos zámockej pani diablom. Sprístupnený verejnosti je od roku 1949.

V severnej časti Jihočeského kraju sa nachádza Zámek Blatná, v ktorého interiéri sa natáčala Šíleně smutná princezna. V rozprávke si "zahral" zámocký rybník, do ktorého spadol spadol princ Václav z vrby (tá rastie pri Bojnickom zámku u nás na Slovensku), na ktorú vyliezol, aby videl do princezniných komnát. Tiež tu figuruje zámocké nádvorie, kde stáli nosidlá s uspaným princom. Prvá historická zmienka najzachovalejšieho vodného panského sídla pochádza z 13. storočia. Zámok patrí medzi stavebno-historicky najhodnotnejší a architektonicky najvýznamnejší v Českej republike.

Liberecký kraj a zámok Lemberk

Neďaleko Jablonné v Podještědí sa nachádza zámok Lemberk, na ktorom bola natáčaná novodobá rozprávka Tajemství staré bambitky, kde úradovali rádci Lorenc a Ferenc. Zámok ale prepožičal svoje interiéry a exteriéry filmárom mnohokrát, a to napríklad k natáčaniu rozprávky Čert ví proč, či zapožičal mobiliár k rozprávkam Císařův pekař a Pekařův cisař. Zámok vznikol prestavbou hradu v 16. storočí. Po rekonštrukcii bol znovu otvorený verejnosti až v roku 1992.

V Stredočeskom kraji nájdete niekoľko hradov a zámkov známych z rozprávok

V okrese Rakovník sa nachádza zrúcanina gotického hradu prestavaného na renesanční zámok- Krakovec. Mohli sme ho vidieť v rozprávke Princ a Večernice, keď princ Velen bojoval s Mrakomorom o Večernicu. Okrem iného sa tu natáčali scény z filmu. Hrad bol založený v 14. storočí a bol tiež posledným útočiskom majstra Jana Husa.

V meste Dobříš sa nachádza rovnakozvaný rokokový zámok Dobříš, na ktorom sa natáčala veľmi obľúbená rozprávka Princezna ze mlejna I. a II. Na zámku býval zlomyseľný kniežapán so sluhom Jeanom. Stavba pochádza z druhej polovice 18. storočia. Po konfiškácii Československým štátom bol zámok v roku 1998 vrátený späť rodine Masfeldov, ktorí zámok vlastnili niekoľko generácii.

Juhomoravský kraj a rozprávkový Vranov nad Dyjí

Neďaleko Vranovskej priehrady je na skale postavený zámok Vranov nad Dyjí. Pôvodne bol vybudovaný ako jeden z prvkov obrannej sústavy zeme pri južnej hranici. Po roku 1665 bola zahájená prestavba na barokový zámok. K areálu patrí aj nádherná kaplnka Najsvätejšej trojice. Filmári objavili zámok v roku 1993, kedy tu natáčali zábery z rozprávky Nesmrtelná teta.

Rozprávkové hrady a zámky v Zlínskom kraji

Niekoľko málo kilometrov od Uherského Hradiště leží kúzelný barokový zámok Buchlovice. A niet divu, že je filmármi často využívaný. Okrem iného sa tu natáčala napríklad Čertova nevěsta režiséra Zdeňka Trošku. Okrem zámku možno navštíviť barokovú záhradu a anglický park. radený medzi najkrajšie záhrady v Českej republike. Stavba samotného komplexu bola zahájená tesne pred rokom 1700 a postupne bol prestavaný na reprezentatívne sídlo. Neďaleko sa nachádza aj hrad Buchlov, kde sa natáčala rozpárvka O statečném kováři.

Filmové mieste rú rozosiate po celej Českej republike. Bola by škoda, keby ste ich videli iba v televízii. Vydajte sa po stopách českých rozprávok a dozviete sa niečo nové z histórie našich západných susedov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.