Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 menej známych gréckych ostrovov, ktoré vás okúzlia

Tradičná grécka dedinka, Skiathos

Tradičná grécka dedinka, Skiathos

Snívate o slnečnej dovolenke, ktorá vám prinesie pestré kultúrne zážitky, vítaný odpočinok na nádhernej pláži a množstvo športového vyžitia? Ako to ale dosiahnuť, keď všetky známe miesta sú neustále plné turistov a navyše už ste väčšinu z nich navštívili? Nuž, skúste napríklad menej známe grécke ostrovy, kde ste určite ešte neboli!

1. Ithaka

Ithaka v Iónskom mori bola podľa Homéra sídlom kráľa Odyssea, a je tak pravdepodobne najznámejšia z nášho zoznamu menej známych gréckych ostrovov. Leží pri severovýchodnom pobreží Kefalónie. Hlavným mestom je Vathy, kde môžete zhliadnuť sochy a pamätníky venované Odysseovi a jeho manželke Penelopé, Homérovi a Poseidonovi. Nájdete tam tiež archeologické múzeum s expozíciou vykopávok a folklórne múzeum. Po stranách prístavu sú zrejmé pozostatky opevnenia zo 16. storočia.

Ithaka

Ithaka

2. Kalymnos

Kalymnos patrí spolu s ostrovmi Pserimos, Telendos a ďalšími k spoločenstvu Dimos v regióne Južný Egeis. Je štvrtým najväčším z Dodekanézskych ostrovov a leží medzi ostrovmi Kos a Leros. Dlhodobú slávu mu zaistili morské huby, ktoré si odtiaľto môžete odniesť ako suvenír. V hlavnom meste Pothia nezabudnite navštíviť múzeum a v starobylom meste Chorio zase hrad Kastro Chrysocheiras. Milovníci pohybu ocenia značené turistické cesty, možnosť športového lezenia a potápania.

Kalymnos

Kalymnos

3. Kythira

Kythira (tiež Kythéra) patrí k Jónskému súostroviu a leží v blízkosti mysu Maleas na juhovýchode Peloponézu. Pobrežie lemujú pekné piesočné pláže. Mnohé sú bohužiaľ kvôli strmým útesom prístupné iba z mora. To býva občas veľmi búrlivé, navyše sa v oblasti vyskytujú časté zemetrasenia. Podľa povesti sa práve na Kýthire narodila bohyňa Afrodita, čo využil francúzsky maliar Jean-Antoine Watteau pri tvorbe obrazu Nalodenie na Kythéru.

Kythira

Kythira

4. Limnos

Limnos sa nachádza v severnej časti Egejského mora, medzi polostrovom Athos a pevninou Malej Ázie. V sprievodcoch sa o ňom veľa nedočítate, pretože tunajšia krajina nevyzerá príliš lákavo a domy aj kostoly volajú po oprave. Napriek tomu pôsobí prechádzka starými uličkami hlavného mesta Myrina romanticky a umožní vám objaviť množstvo obchodov, príjemných taverien aj výborných rybích reštaurácií. Nad Myrinou leží niekdajšie chrámové mesto Kastro. Záujemcovia o históriu ocenia kostol Zoodochos Pigis.

Limnos svoj sopečný pôvod nezaprie

Limnos svoj sopečný pôvod nezaprie

5. Naxos

Naxos je najväčším ostrovom Kyklád a častým cieľom turistov, hoci ich sem nejazdí toľko ako na okolité ostrovy Mykonos, Paros či Santorini. Rozhodne tu ale nájdu všetko, čo môžu potrebovať, od atraktívneho hlavného mesta s benátskym hradom cez krásne piesočnaté pláže až po skvelé podmienky na pešiu turistiku. Pláž Agios Georgios je vďaka plytkej vode jednou z najlepších rodinných pláží na Kykladách. K obľúbeným patrí tiež Agios Prokopios a Plaka, za ktorou začína jediná nudistická pláž na ostrove.

Portara na ostrove Naxos

Portara na ostrove Naxos

6. Skiathos

Svieži zelený Skiathos leží 15 km severovýchodne od ostrova Evia a je súčasťou skupiny zvanej Severné Sporady. Na jeho pobreží nájdete tie najkrajšie pláže z celého Grécka. Zrejme najznámejšia je Koukounaries s čarovne bielym pieskom. Návštevníci sem prichádzajú nielen kvôli nim, ale aj za nočným životom. Uličky hlavného mesta, ktorému ostrovania hovoria Chora, doslova prekypujú barmi a diskotékami, v ktorých sa tancuje až do rána.

Skiathos

Skiathos

7. Skopelos

Skopelos leží neďaleko od ostrova Skiathos a patrí aj k tej istej skupine – Sporady. Je v ňom však výrazne menej turistického ruchu, hoci má príťažlivú krajinu a rad lákavých pláží. Tie najkrajšie, či už piesočné alebo kamienkové, nájdete na západnom a južnom pobreží. Ostrov zaujme aj množstvom kresťanských pamiatok. Nachádza sa tu na 350 kaplniek, kláštorov a kostolov. Väčšina je síce uzavretá, ale aj tak stoja za pohľad. Len malebné hlavné mesto ich má vyše sto.

Skopelos

Skopelos

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.