Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 krásnych púšti, o ktorých ste nikdy nepočuli

Púšte, o ktorých ste nikdy nepočuli

Púšte, o ktorých ste nikdy nepočuli

Život v púšti je drsný. Dlhšie pobyty v nehostinnom prostredí sú prípustné iba pre aklimatizovaných obyvateľov, prispôsobivé rastliny a živočíchov. Avšak s tým, ako turisti postupne zdolávajú stále viac a viac neobvyklých destinácií, vchádzajú pozvoľna v známosť aj doteraz utajené kúty. Na všetkých siedmych kontinentoch sa nachádzajú pozoruhodné a jedinečné púšte, takže cestujúci, ktorí hľadajú mier a pokoj, nebudú mať problém nájsť, čo potrebujú. Tu vám predstavujeme šesť menej známych púšti ideálnych pre dobrodružné povahy.

1. Dasht-e Lut, Irán

Oblasť Dasht-e Lut, známa aj ako púštna krajina, je považovaná za jedno z najhorúcejšich a najsuchších miest na Zemi. Povrchová teplota v púšti môže dosahovať až 159°F. Jedná sa takisto o jedno z najmenej navštevovaných miest na svete, čo však neznamená, že by sa mu nadšení cestovatelia mali vyhnúť. V zime teploty klesajú pod nulu, čo paradoxne činí tunajší pobyt zvládnutelnejším. Neplodná krajina je posiata fascinujúcimi skalnými útvarmi, soľnými pláňami, masívnymi dunami, vytrvalými rastlinami aj voľne žijúcimi zvieratmi. Je teda naozaj pozoruhodná.

Dasht-e Lut, Irán

Dasht-e Lut, Irán

2. Rangipo, Nový Zéland

Pustina Rangipo na Novom Zélande každoročne obdrží primerané množstvo zrážok, takže vlastne nespĺňa definíciu púšte, ale zlá kvalita pôdy v dôsledku vulkanických výbuchov pred 20 000 rokmi a pretrvávajúci suchý vietor z nej činia anomáliu vo všeobecne sviežej krajine. Väčšina je neobývaná vzhľadom k neplodnej pôde a extrémnej klíme. Snehová pokrývka hôr nádherne kontrastuje s krajinou dole, ktorá je natoľko impozantná, že poslúžila ako pozadie pre scény vo filmovej trilógii Pán prsteňov. Vďaka tomu sa pochopiteľne stal z oblasti populárny turistický cieľ.

Rangipo, Nový Zéland

Rangipo, Nový Zéland

3. Biela púšť, Egypt

Aj keď leží Biela púšť iba niekoľko hodín od egyptského hlavného mesta Káhiry, budete si na nej pripadať, ako by ste sa prechádzali po inej planéte. Je totiž domovom zvetraných kriedových sklaných útvarov, ktoré pôsobia veľmi zvláštne. Mnohé z nic dokonca dostali mená týkajúce sa ich vzhľadu, často podľa potravín - zmrzlinový kužeľ, huba a pod. Púšť je z veľkej časti prostá vegetácia, čo tiež pomáha dojmu iného sveta, je však prekvapivo prístupná pre návštevníkov. Najbližie mesto Farafra sa nachádza iba 28 míľ odtiaľ. Na púšti možno táboriť aj cez noc, aby bolo možné pozorovať meniace sa farby krajiny počas zotmenia a úsvitu.

Biela púšť, Egypt

Biela púšť, Egypt

4. Tankwa Karoo, Južná Afrika

Oblasť Tankwa Karoo v Juhoafrickej republike je pre svoje úchvatné prírodné krásy a krehký ekosystém od roku 1986 národnym parkom. Aj keď je každý rok v apríli dejiskom obľúbeného festivalu Afrika Burn, zostáva región prevažne mimo turistický radar, a to aj navzdory pomerne dobrej cestnej sieti. Veľká časť krajiny hraničiacej s púšťou bola kedysi využívaná k chovu ovcí. V posledných rokoch sa však chránená oblasť rozrástla.

Tankwa Karoo, Južná Afrika

Tankwa Karoo, Južná Afrika

5. Kyzylkum, Uzbekistan

Kyzylkum (slovensky Červená púšť) sa rozprestiera v Strednej Ázii medzi riekami Amudarji a Syrdarji a je jedenástou najväčšou púšťou sveta. Červená nie je kvôli farbe piesku, ale pre tunajšiu rýchle schnúcu trávu a kríky, ktoré spôsobujú temné sfarbenie krajiny. rastliny slúžia ako pastvina pre domáce zvieratá, predovšetkým kone, ovce a ťavy patriace k nomádskym kmeňom pohybujúcim sa cez púšť. Okolo oáz sa vyskytuje niekoľko malých sídel. Smerom na juhozápad na ľavom brehu Amudarji leží púšť Karakum.

Kyzylkum, Uzbekistan

Kyzylkum, Uzbekistan

6. Taklamakan, Čína

Čínska pustina Taklamakan je jednou z najväčších piesočných púšti na svete. Tiahne sa cez Tarimskú panvu v autonomnej oblasti Sin-ťiang v západnej časti krajiny. Obklopujú ju veľké pohoria Ťan-šan, Kchun-lun-šan a Pamír, zatiaľ čo menšie vrcholy sa dotýkajú západnej časti. Púšť Taklaman je mierna, ale zrážky sú tu značne nízke, čo v kombinácií s prevládajúcim vetrom často vedie k prachovým búrkam so silou hurikánu. Niet divu, že tu nežije žiadna trvalá populácia a v strede sa vyskytuje iba málo živočíchov a rastlín. Množstvo divokej zveri narastá smerom k okraju, kde možno pozorovať vlky, líšky, gazely aj vzácne sibírske jelene.

Taklamakan, Čína

Taklamakan, Čína

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.