Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 + 1 najmenších štátov Európy

Vatikán, Rím

Vatikán, Rím

Poďme sa spoločne pozrieť po miniatúrach v Európe. Bavíme sa o najmenších štátoch, ktoré však majú čo ponúknuť. Či už hovoríme o ich dejinách, tradíciách, pamiatkach či prírodných zaujímavostiach. Odškrtli ste si už niektorý z týchto štátov na svoje cestovateľské mape?

1. Luxemburské veľkovojvodstvo

Najväčšia z najmenších, tak by sa asi dalo nazvať Luxembursko. Krajina má rozlohu cca 2 600 km2 a žije tu vyše 590 000 obyvateľov. Štát je súčasťou BENELUXU (Belgicko, Holandsko, Luxembursko) - politicko-ekonomická únie západnej Európy. Luxembourg je označovaný za najporozuhodnejšie umiestnené európske hlavné mesto. Leží na sútoku riek Alzette a Pétrusse a je známe ako mesto mostov a viaduktov (viac ako 100). Roku 1994 bolo zapísané na zoznam UNESCO. Nezabudnite navštíviť súčasť luxemburského opevnenia Casemates de la Pétrusse a Casemates du Bock. Ak sa zaujímate o české dejiny, nenechajte si ujsť návštevu hradu Vianden, kde sa narodil český kráľ Ján Luxemburský.

Luxembursko

Luxembursko

2. Andorrské kniežatstvo

Tento malý štát sa nachádza ukrytý v Pyrenejach medzi Francúzskom a Španielskom. Rozlohu má 468 km2 a žije tu okolo 77 000 obyvateľov. Andorra la Vella je najvyššie položené hlavné mesto Európy - 1 023 m.n.m. V krajine nenájdeme žiadne letisko ani železnicu. Určite navštívte niektorý z tradičných kamenných kostolov predovšetkým z 11. a 12. storočia. Krajina samozrejme finančne kvitne prevažne z cestovného ruchu. Najobľúbenejšia je horská turistika s návštevou ľadovcových jazier či lyžovania - najväčšie stredisko je Soldeu. Aj keď je Andorra malá krajina, nájdeme tu okrem mora všetko. A tým všetkým myslím aj najväčšie termálne kúpele v južnej Európe – Centre Termolúdic Caldea (6000 m2).

Andorra

Andorra

3. Lichtenštajnské kniežatstvo

Tento štát ma veľmi "pobavil" už pri príchode. Prekročíte hranice, najskôr prejdete medzi dvoma malými obeliskami z každej strany cesty, a za pár metrov už vystupujete v hlavnom meste. Rozloha celého štátu je 160 km2 a žije tu približne 37 000 obyvateľov. Hlavným mestom je Vaduz (cca 5 500 obyvateľov) a jeho dominantou je kniežací zámok týčiaci sa na kopci nad mestom. Prvá zmienka o panujúcom rode Lichtenštajnovcov pochádza už z roku 1699.

Lichtenštajnsko

Lichtenštajnsko

Patríte medzi milovníkov zimných športov? Zájdite si do lichtenštajnských Álp. Zimná dovolenka v jednej z najbohatších krajín sveta naberie iný smer.

4. Republika San Marino

San Marino leží vo vnútrozemí Talianska neďaleko Rimini, svojou rozlohou 61 km2 a približne 33 tisícmi obyvateľov je 5. najmenším štátom na svete. Najobľúbenejšou turistickou atrakciou je hora Monte Titano na ktorej troch vrcholkoch sa nachádzajú tri pevnostné veže - zobrazené sú aj na vlajke a štátnom znaku. Na Sanmarínskou námestí Piazza della Liberta prebieha každé pol hodiny striedanie stráží (od apríla do septembra). Môžete tiež navštíviť múzeum známok. Známky sú tu jedinečné a nikde na svete je nezoženiete. Odporúčam ochutnať miestne likéry, ktoré sú vyrábané v mnohých chuťových variantoch a sú aj skvelým suvenírom. Ďalším bonusom je, že sa na miestne nákupy nevzťahujú dane a clá.

San Marino

San Marino

5. Mestský štát Vatikán

Vedeli ste, že priamo v Ríme sa nachádza najmenší štát sveta? Vatikán má necelých 1000 obyvateľov a rozlohu 0.44 km2. Hlavou štátu je Pápež František. Aj keď sa jedná o tak malý štát, na prehliadku jeho zaujímavostí Vám nebude stačiť iba niekoľko minút. Určite musíte navštíviť baziliku sv. Petra na Svätopeterskom námestí. Na prestavbe pôvodného kostola (z roku 324) pracoval rad významných architektov ako Donato Bramante, Raffael či Michelangelo. Bazilika má tiež nádhernú výzdobu na čele s obdivovanou freskou od Michelangela, na ktorej pracoval štyri roky. Svätopeterské námestie, na ktorom stojí spomínaný chrám, poznáme z mnohých fotiek a televíznych relácií. Nachádza sa tu kolonáda so štyrmi radmi travertínových dórskych stĺpov. Nezabudnite ani na renesančno-barokový Vatikánske záhrady či múzea (8 múzeí, 5 obrazární, Apoštolská knižnica, Raffaelova sieň, byt Borgiů a Sixtínska kaplnka). O bezpečnosť na území štátu sa stará Švajčiarska garda. Veľkým tajomstvom je ale vatikánske podzemie, kde sa nachádzajú najrôznejšie archívy s radom dôležitých a starých dokumentov.

Vatikán

Vatikán

6. Monacké kniežatstvo

Monako je krajina plná luxusu v južnej časti Francúzska. Na 2.04 km2 žije cca 36 950 ľudí. Tí ktorí majú radi drahé autá, luxusné jachty či chcú navštíviť najslávnejšie kasíno v Monte Carle si prídu na svoje. Monako nie je ale len pre "snobov", nájdete tu aj veľa iných dostupných zaujímavostí. Nevynechajte historickú štvrť Monaco Ville či najnovšiu časť Fontvieille. V uliciach Monte Carla je usporiadaná Formula 1 - okruh Circuit de Monaco je dlhý 3.34 km. Zaujímavosťou je, že v Monaku bola v roku 1865 zrušená daň z príjmu.

Monako

Monako

+ Britská kolonia Gibraltar

Aj keď sa nejedná o samostatný štát, mnohokrát je práve táto kolónia k najmenším krajinám Európy radená. Žije tu jediná kolónia opíc v Európe. Dámy, pozor na kabelky a páni na desiaty, z opičiek sa často stávajú malí zlodeji. Na Gibraltár sa organizujú výlety predovšetkým zo španielskeho Costa del Sol (Slnečné pobrežie). Za 2. svetovej vojny sa Gibraltár stal vojenskou pevnosťou, ktorú môžete aj navštíviť - O'Hara's Baterry. Spolu s ňou môžete navštíviť aj tunely Great Siege Tunnels, ktorými je pretkaná celá skala. Výlet môžete zakončiť návštevou kvapľových jaskýň Sv. Michala.

Gibraltar

Gibraltar

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.