Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 európskych miest, ktoré sú hviezdami Instagramu

Odfoťte dokonalý záber na Instagram

Odfoťte dokonalý záber na Instagram

Hoci som veľká milovníčka prírody, pamiatok a cestovanie všeobecne, priznám, že fenomén sociálnych sietí ma až do nedávnej doby úspešne míňal. Cielene som sa vyhýbala debatám svojich známych o tom, čo kto zdieľa a snažila sa nezaťažovať si hlavu zbytočnými informáciami.

Zlom u mňa nastal vo chvíli, keď som počas prechádzky pozorovala školskú mládež šantiacu v čerstvo napadanom snehu. Na rozdiel od mojej generácie, ktorá by sa s rozkošou vrhala do závejov, sa školáci, až na čestné výnimky, iba snažili vyfotografovať čo najviac cool zábery. Dala som si za úlohu preskúmať tajomný svet sociálnych sietí. Vzala som Instagram na milosť a zistila som, že v tomto, pre mňa úplne neznámom priestore, sa dajú nájsť skutočné fotografické skvosty.

Instagramoví nadšenci si stále častejšie vyberajú svoju dovolenku práve podľa toho, ako sa budú vynímať urobené snímky na ich profiloch. O slovo sa tak hlási predovšetkým menej známe turistické ciele. Cení sa predovšetkým originalita. Dôležité je tiež pridať k fotografii ten správny hashtag, čo je fráza označená znakom „#“. Po rozkliknutí tohto kľúčového slova sa nám zobrazia rovnako označené príspevky ďalších užívateľov. Môžeme tak porovnávať naše snímky s dieliami ostatných užívateľov. Ďalšou nevyhnutnosťou je používanie filtrov, vďaka ktorým majú naše fotografie bližšie k dokonalosti.

Na fotografii z letnej dovolenky potom nesmie chýbať póza s nafukovacím jednorožcom, fotografie z exotických destinácií skrášlia fotka mladého kokosu a alpskou lyžovačkou zakončíte snímkou relaxácie s nevyhnutným pohárom Aperol.

Nevyhnutné letné foto s jednorožcom

Nevyhnutné letné foto s jednorožcom

Poďme si predstaviť európske destinácie s najvyššou mierou Instagrammability.

1. Troltunga, Nórsko

Srdce adrenalínových nadšencov zaplesá na útese zvanom Trolí jazyk. Skalný zráz na juhu Nórska vďačí svojmu menu práve tvaru, pripomínajúcemu obrí jazyk . Nádherná prírodná scenéria čnie vo výške 700 metrov nad nebesky modrým fjordom v pohorí Skjeggedal. Výstup ku skalnému previsu si žiada pohodlnú turistickú obuv a dobrú fyzickú kondíciu. Odmenou za trochu námahy je dychberúci pohľad. Tí najväčší odvážlivci si môžu sadnúť až na samý okraj útesu a spustiť nohy do nekonečnej priepasti. Krásne zábery zaobstaráte, ale bez problémov z ktorejkoľvek časti skalného masívu. Milým bonusom je úplné ticho, neprerušované zvonením mobilných telefónov. Oblasť okolo Troltunga totiž nie je pokrytá mobilným signálom.

Troltunga, Norsko

Troltunga, Norsko

2. Vodopády Bruarfoss, Island

Island sa v posledných rokoch sa dostáva do popredia cestovateľského záujmu. Vďačí za to predovšetkým nádhernej prírode. Lovci originálnych snímok tu nachádzajú množstvo dokonalých zákutí, ktoré nie sú notoricky známe. Island je krajinou vodopádov.K tým najkrajším sa bezpochyby radia vodopády Bruarfoss. Dobrodružná môže byť už samotná cesta, ktorá nie je súčasťou drvivej väčšiny turistických sprievodcov. Nebesky modrá rieka Bruara si v drsnej krajine vyhĺbila koryto z ktorého divoko spadajú z výšky prúdy vody. Kúpeľom v priezračne čistej vode potešíte nielen svoje škodoradostné známe, ale predovšetkým svoj imunitný systém. Toto úchvatné dielo prírody možno sledovať aj z dreveného mosta, ktorý dal vodopádom meno. Bruarfoss totiž v preklade znamená most cez vodopád.

Vodopády Bruarfoss, Island

Vodopády Bruarfoss, Island

3. Le Havre, Francúzsko

Mesto Le Havre je vstupnou bránou do Normandia. Historické jadro zo 16. storočia bolo zničené počas druhej svetovej vojny. Vďaka citlivej prestavbe vedenej Augustom Perry je dnes zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Lovcov výnimočných snímok sem priťahuje unikátna architektúra. Vyznávači originálneho dizajnu si toto mesto zamilujú. Moderná architektúra Oscara Niemayera sa tu príjemne prelína s cirkevnými stavbami i zelenými parkami. Centrom nočného života je Bassin du Commerce - prístav s množstvom reštaurácií, kde život mnohokrát utícha až s východom slnka.

Le Havre, Francie

Le Havre, Francie

4. Alentejo, Portugalsko

Oblasť Alentejo patrí k tomu najlepšiemu čo môžete v Portugalsku vidieť. Hrady týčiace sa na vrchôlkoch skál, pozostatky rímskych chrámov, Capela dos Ossos - kaplnka postavená z kostí, drsné skalnaté pobrežie, zvlnené vinice, stredoveké dedinky i malé reštaurácie s vynikajúcou kuchyňou. A to všetko si môžete užiť bez zástupov turistov. Lovci snímok si tu môžu svoje portfólio rozšíriť o snímky krajiny, historických stavieb, folklóru i stola prohýbajícího sa pod ťarchou vybraných maškŕt.

Monsaraz, Alentejo, Portugalsko

Monsaraz, Alentejo, Portugalsko

5. Brémy, Nemecko

Severné Nemecko sa môže pýšiť celou radou historických miest. K tým najkrajším patria Brémy. V minulosti významné obchodné centrum ponúka doslova pastvu pre oči milovníkov histórie. Rad pamiatok je zapísaná na zozname UNESCO. Po stopách brémských pamiatok vás prevedie špeciálne značenie nazývané klincová trasa. Oceľové či mosadzné klince vás zavedú k tomu najlepšiemu čo môžete v tomto kozmopolitnom meste zhliadnuť. Brémska radnica z 15. storočia sa stretne o vašu pozornosť s 600 rokov starými vínnymi pivnicami aj príjemnou promenádou pozdĺž rieky Vezery. Nevyhnutná je aj fotografia s notoricky známymi brémskými muzikantami. Socha oslíka, psa, mačky a kohúta sa stala symbolom mesta. Nezabudnite sa dotknúť oboma rukami oslíkových nôh - šťastie vás zaručene neminie. A môže z toho byť aj zaujímavá fotka na Instagram.

Brémskí muzikanti

Brémskí muzikanti

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.