Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 európskych miest, ktoré ožívajú v zime

Hlavná turistická sezóna pre európskych cestovateľov trvá od júna do augusta, ale to neznamená, že sa turisti nemôžu potulovať po celom kontinente aj po zvyšok roka a zažiť pritom niečo zaujímavé. Mestá ako Viedeň a Berlín získavajú práve počas zimných prázdnin veľa zaslúženej pozornosti, hlavne vďaka slávnym vianočným trhom. Tieto lokality sa stávajú očarujúce už s príchodom obyčajnej snehovej prikrývky od novembra do februára. Či už ste turista dychtiaci po kultúre, zapálený lyžiar či gurmán bažiaci po delikatesách, určite nájdete aj počas zimy to, čo je vám blízke, v každom z nižšie uvedených európskych miest.

1. Benátky, Taliansko

Väčšina z nás si pri zmienke o Benátkach predstaví romantické plavby na gondole cez slávne kanály, obraz presláveného pestrofarebného karnevalu alebo výnimočných pamätihodností. Niet divu, že počas leta je mesto na vode doslova v obkľúčení turistov. Čosi zvláštne sa tu však deje aj mimo sezóny – Benátčania si svoje mesto berú späť! Gondoliéri sa vznášajú na vlnách obklopení striebornú hmlou, historické pamiatky vzbudzujú úžas, a to všetko bez prítomnosti letných návštevníkov. Pritom aj v zime vás tu môžu čakať jasné dni s modrou oblohou. Prejdite sa dláždenými uličkami a cez mosty, vrátane ikonického Ponte di Rialto, na sviežom zimnom vzduchu. Najlepšie je, že vďaka početným kaviarňam nikdy nebudete mať núdzu o teplý nápoj. Od roku 1720 tu funguje Caffé Florian, najstaršia kaviareň na svete a jedinečná atrakcia sama o sebe.

Benátky v zime

Benátky v zime

2. Brašov, Rumunsko

Stredoveký Brašov obklopený horami je vstupnou bránou do Transylvánie a jeho mystická atmosféra sa stáva intenzívnejšia za dlhých temných hodín. Staré mesto zaujme historickými budovami, divadlom, tržnicou aj množstvom múzeí. K najvýznamnejším dominantám však patrí neďaleký hrad Bran, ku ktorému sa viažu povesti o grófovi Drakulovi, ďalej opevnenia z 15. storočia a tiež čierny kostol, ktorého výstavba trvala vyše 100 rokov. Kaviarne na centrálnom námestí Piata Sfatului vítajú návštevníkov horúcou kávou a čokoládovým tortou. Zabaviť sa môžete aj sánkovaním cez okolité zasnežené lesy alebo sa vyberte na svahy najväčšieho lyžiarskeho strediska v Rumunsku, Poiana Braşov.

Zimný Brašov

Zimný Brašov

3. Záhreb, Chorvátsko

Chorvátsko v lete na svoje kamienkové pláže priťahuje obrovské množstvo ľudí, vno nútrozemské hlavné mesto Záhreb je skvelým útočiskom skôr v zime. Vianočný duch vchádza do ulíc a adventné slávnosti bývajú v plnom prúde. Trhy voňajú škoricou a medzi stromami sa stavajú betlehemy. Na námestí Ban Jelačić sa usporadúvajú koncerty pod holým nebom. Lyžiari môžu stráviť víkend či jednodňový výlet v obľúbenom rekreačnom stredisku na vrchu Sljeme, najvyššom vrchole pohoria Medvednica severne od Záhrebu. Kto hľadá krásnu zimnú scenériu, ale nie svahy, mal by navštíviť Národný park Plitvické jazerá, ktorého zamrznuté vodopády utvárajú vskutku čarovnú scenériu.

Záhreb pod snehom

Záhreb pod snehom

4. Edinburgh, Škótsko

Edinburgh nikdy nevyzerá krajšie, ako keď je pokrytý snehovou perinou. Obdivujte historické pamätihodnosti, ako je Edinburghský hrad či palác Holyrood, keď sú odeté v trblietavom bielom obleku. Prejdite sa okolo starého mesta alebo zamierte do hlavnej nákupnej ulice Princes Street pre pár suvenírov. Odporúča sa tiež navštíviť Edinburgh počas Hogmanay, čo je škótske slovo pre posledný deň v roku a synonymum osláv na Nový rok. Škóti si v túto dobu dávajú darčeky a dodržiavajú mnohé tradície. Venujú sa sviatočnému upratovaniu, vyrovnávajú dlhy, spievajú pieseň Auld Lang Syne...

Zimný Edinburgh

Zimný Edinburgh

5. Vroclav, Poľsko

Štvrté najväčšie mesto Poľska a Európske hlavné mesto kultúry roku 2016 leží iba 60 km od českých hraníc. Má veľkú študentskú populáciu a hýri preto mladou energiou. V kaviarňach na Market Square môžete ochutnať pączki, vyprážaný pokrm z cesta podobajúci sa donutom či plneným šiškám. Pre poľskú kuchyňu sú typické. Tvarujú sa do podoby sploštených gulí a plnia sa zmrzlinou či inou sladkou náplňou. V meste možno podniknúť niekoľko bezplatných tematických peších výletov, vrátane tých, ktoré sa zameriavajú na jedlo a zoznámia vás s ďalšími miestnymi lahôdkami. Ak chcete uniknúť chladnému zimnému počasiu, môžete si zájsť napríklad do opery.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.