Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 dôvodov, prečo navštíviť Senegal

Senegalské baobaby

Senegalské baobaby

Senegal je právom označovaný za vychádzajúcu cestovateľskú hviezdu. Táto západoafrická zem omývaná Atlantickým oceánom uspokojí aj tých najnáročnejších návštevníkov. Väčšina z nich sem mieri za krásnymi plážami, divokou prírodou aj jedinečnými pamiatkami. Poďme si priblížiť všetky krásy tejto okúzľujúcej zeme.

1. Krásna príroda 

Panenská príroda je najväčším bohatstvom Senegalu. Narazíte tu na rozsiahle púšte, plantáže baobabov, savany, široké rieky, nádherné pobrežie Atlantického oceánu aj mangrovové bažiny. Na juhovýchode zeme sa nachádza hornatá oblasť Fouta Djallon s krásnymi vodopádmi.

Fouta Djallon, Senegal

Fouta Djallon, Senegal Maarten van der Bent

Príjemná tropická klíma láka viac než 300 slnečnými dňami v roku. Od mája do novembra tu panuje obdobie dažďov, ktoré v decembri vystrieda obdobie sucha, kedy denné teploty dosahujú nezriedka až k 38°C.

Milovníci zvierat by mali návštiviť Národný park Niokolo - Koba, ležiaci na juhovýchode Senegalu, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. Návšteva parku je možná iba so sprievodcom. Vidieť môžete 80 druhov cicavcov, 330 druhov vtákov a množstvo plazov aj obojživelníkov. S trochou šťastia uvidíte levharty, psy hyenovité, byvoly, šimpanzov, či levy. Okúzľujúca príroda je aj v delte tvorenej riekami Bandiala, Saloum a Diombos. Príroda tu na obrovskej ploche 180 000 hektárov hýri mnohými farbami. Žije tu 560 tisíc vtákov. Nasadnite na tradičnú pestrofarebnú loď a vyrazte preskúmať tajuplné vtáčie kráľovstvo.

Národný park Niokolo-Koba

Národný park Niokolo-Koba

Ďalším únikatným prírodným úkazom je Ružové jazero, ležiace 30 km od metropoly Dakar. Sýto ružovú farbu získava vodná plocha vďaka výskytu riasy Dunaliella salina. Jazero s rozlohou 3 km2 leží v blízkosti Atlantického oceánu, od ktorého je oddelené iba piesočnými dunami. Vysoký obsah soli spôsobuje značnú hustotu vody, takže sa na ňu môžete, podobne ako v Mŕtvom mori, položiť a relaxovať. Práve na brehoch tohoto jazera pravidelne končila záverečná etapa legendárnej Rallye Dakar.

Ružové jazero v Senegale

Ružové jazero v Senegale

2. Jedinečné pamiatky 

Senegal ponúka turistom veľké množstvo zaujímavých miest. K tým najznámejším patrí bezpochyby metropola Dakar. Toto najzápadnejšie africké mesto sa dostalo do povedomia širokej verejnosti hlavne vďaka organizovaniu prestížnych závodov off-road vozidiel a motocyklov - Rallye Paríž-Dakar. Centrom tohto kosmopolitného mesta je Námestie Nezávislosti. Tu si môžete vychutnať tú pravúatmosféru Senegalu. Neďaleko námestia sa nachádza palác Chambre de Commerce Gouvenance, či prezidentský palác obklopený starostlivo udržiavanými záhradami. Väčšina obyvateľov Senegalu je moslimského vyznania, tak aj v hlavnom meste stretnete mešitu doslova na každom kroku. Medzi najkrajšie patrí bohato zdobená mešita Grande Mosquée postavená v roku 1964. Jej 67 m vysoký minaret určite neprehliadnete. V blízkosti mešity sa konajú pravidelné trhy s bohatou ponukou ovocia, zeleniny, suvenírov aj umeleckých výrobkov.

Dakar, Senegal

Dakar, Senegal

Neďaleko Dakaru sa nachádza Zelený mys - najzápadnejšie miesto celej Afriky. V jeho blízkosti leží pamiatkovo chránený ostrov Gorée, známy vďaka Domu otrokov. Práve odtiaľ mierili za svojim pohnutým osudom milióny otrokov z celej Afriky. Na prvom poschodí domu sa nachádza múzeum, mapujúce túto smutnú udalosť ľudských dejín.

Dom otrokov na ostrove Gorée

Dom otrokov na ostrove Gorée

Jedinečnú koloniálnu atmosféru si užijete v meste Saint-Louis. V priebehu roku sa tu koná celá rada hudobných festivalov.

3. Vynikajúca kuchyňa

Senegalská kuchyňa je považovaná za jednu z najchutnejších v Afrike. Miešajú sa v nej severoafrické, západoafrické, francúzske aj portugalské vplyvy. K jej pilierom patria ryby, kuracie mäso, jahňacie mäso, morské plody, strukoviny, vajce, sladké zemiaky, ryža, arašidy, a kuskus. To všetko výborne dochutené mnohými druhmi čerstvých aj sušených byliniek. V zimnom období je nutné počítať s menším výberom ovocia, ktoré je obmedzené na citrusy, banány, melóny, papáju a kokosy. Ďalšie druhy ovocia, ako napr. jablká, hrušky, či hrozno, sú do zeme dovážané, a to sa prejaví na ich vyššej cene. moslimská viera striktne zakazuje konzumáciu bravčového mäsa.

Tradičné senegalské stolovanie

Tradičné senegalské stolovanie

Takmer u každého stánku s občerstvením môžete ochutnať džúsy pripravené z manga, zázvoru, ibišku, alebo baobabu. Zo semien baobabu sa vyrába aj sladkastá múka hojne využívaná v miestnej kuchyni. K obľúbeným alkoholickým nápojom patrí palmové víno. Káva aj čaj sa tu pije bez mlieka. V miestnych minimarketoch je veľmi obmedzená ponuka mliečnych výrobkov. Mlieko sa tu predáva iba sušené. To je využívané aj k výrobe jogurtov.

Superpotravina z plodov baobabu

Superpotravina z plodov baobabu

4. Priateľská atmosféra 

Senegalci sú známi svojou nekomplikovanou a priateľskou povahou. Prehlasujú o sebe, že sú zemou Teranga, čo v preklade znamená pohostinnosť. Úradným jazykom je tu francúzština, ale v turistických destináciách sa dohovoríte aj anglicky. Miestni obyvatelia nemajú problém pozvať cudzincov na večeru. Pohodová atmosféra panuju aj na miestnych trhoch, kde si môžete kúpiť ručne tkané koberce, umelecké diela z kože, či dreva. To všetko so sprievodom ryčnej hudby. Pouliční hudobníci plní energie tu každý deň rozohrávajú svoje temperamentné melódie a miestni obyvatelia ich ochotne počúvajú a nezriedka si si aj zatancujú.

Senegalci sú veľmi priateľskí

Senegalci sú veľmi priateľskí

5. Nádherné pláže 

Práve sem mieria kroky väčšiny turistov. Senegal im má na 500 km pobrežia rozhodne čo ponúknuť. Vody Atlantického oceánu sú tu príjemne zohriate. Nádherné pláže s jemným bielym pieskom lemované palmami sa nachádzajú trebárs v oblasti La Somone. Pobrežné zátoky a útesy prekypujúce pestrofarebným životom sú splneným snom každého potápača.

Pláž v Senegalu

Pláž v Senegalu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.