Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 dôvodov, prečo navštíviť Jamajku

5 dôvodov, prečo navštíviť Jamajku

5 dôvodov, prečo navštíviť Jamajku

Pri zmienke o karibskom ostrove Jamajka sa väčšine ľudí vybaví jamajská ikona- spevák, skladateľ, gitarista a hlavne milovník reggae Bob Marley, vynikajúci jamajský rum, marihuana, rastafariánske náboženstvo, nadpozemský šprintér Usain Bolt, či populárny film Kokosy na snehu. Čo ďalšie Jamajka ponúka?

1. Jamajská príroda

Príroda na Jamajke je rozmanitá a plná kontrastov. Nájdete tu hory, tyrkysové more, belostné pláže, úchvatné koralové útesy, zelené lúky, mohutne zurčiace vodopády, rieky aj vyprahlé savany. Medzi najnavštevovanejšie miesta ostrova patria Modré hory (Blue Mountains), odkiaľ pochádza jedna z najobľúbenejších a najkvalitnejších káv na svete, vodopády Dunn´s River Waterfalls známe z populárnych "bondoviek", prírodná rezervácia Font Hill, či Cockpit Country, čo je vápencová plošina s mnohými jaskyňami a údoliami. Ak patríte medzi tursitov, ktorí radi objavujú miestnu prírodu, budete nadšení.

Modré hory (Blue Mountains)

Modré hory (Blue Mountains)

2. Fauna a flóra

Na ostrove sa vyskytujú endemické druhy, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Pre mnohých je práve bohatá zvieracia a rastlinná ríša s viac ako tromi tisícmi druhmi rastlín, 255 druhmi vtákov a stovkami druhov rýb dôvodom, prečo ostrov navštíviť. Medzi najznámejšieho zástupcu tunajšej vtáčej ríše patrí kolibrík, zelenočierny vtáčik s červeným zobáčikom, ktorý je zároveň národným symbolom. V rámci fakultatívneho výletu môžete tieto maličké, roztomilé vtáčiky nakŕmiť. Veľmi rozšírenú populáciu tu majú korytnačky, motýle, morské kravy, delfíny, alebo krokodýly. A práve posledné zmienené si môžete prehliadnúť pomerne zblízka, a to na výletnej plavbe na motorovom člne po najdlhšej rieke Jamajky, Black River. Okrem krokodílov uvidíte rôzne druhy vodného vtáctva a tiež mangrovy na brehoch rieky s čiernym dnom.

Kŕmenie kolibríkov na Jamajke

Kŕmenie kolibríkov na Jamajke

3. Pláže

Oblasť Karibiku disponuje rajskými plážami, tie jamajské nie sú výnimkou. Vyhlásené, rýchle sa rozvíjajúce letovisko Negril na západe ostrova disponuje 11 km dlhou plážou s belostným pieskom, a tiež raritou, 30 m vysokým majákom vtesnaným do skál. Okrem dlhých pláži s tropickými palmami môžete navštíviť menšie zátoky, kde si užijete viac súkromia. Koralové útesy, pestrofarebné rybky aj krásne korytnačky pozývajú milovníkov potápania a šnorchlovania, podmorský svet ale môžete sledovať aj bez potápačského vybavenia a prípravy, a to na lodi s presklenným dnom. Na plážach najdú využitie aj milovníci rušného nočného života a diskoték, kde môžete tancovať až do ranných hodín.

Pláže na Jamajke

Pláže na Jamajke

4. Jamajská kultúra a obyvateľstvo

Jamajčani sú veľmi milí, priateľskí a spoločenskí ľudia. Radi sa bavia, najmä pri dobrom jedle a hudbe. Na ostrove sa konajú rôzne festivaly, ale aj výstavy a hudobné, literárne a divadelné súťaže. Čo sa týka náboženstva, viac než tri štvrtiny veriacich sú kresťania. Približne 100 tisíc obyvateľov Jamajky vyznáva rastafarianizmus. Typickým predstaviteľom a najväčším propagátorom tohto hnutia bol Bob Marley. Rastafariáni sa vyznačujú spoločnými znakmi, nosia zeleno-červeno-žlté oblečenie, typické dredy, fajčia marihuanu (pre rastamanov je posvätná), sú vegetariáni a milujú reggae.

Rastafarián

Rastafarián

Jamajčani sú tiež veľmi zruční, okrem výrobkov inšpirovaných rastafarianizmom, môžete obdivovať a následne zakúpiť keramické nádoby, šperky z mušlí, maľované obrazy, alebo ručne pletené košíky. Ideálne je navštíviť miektorý z remeselných trhov, trebárs v Kingstone, alebo Montego Bay, kde nájdete všetky tieto krásne výrobky na jednom mieste.

Montego Bay, Jamajka

Montego Bay, Jamajka

5. Gastronómia

Tak ako je rôznorodá jamajská príroda, tak rôznorodá je aj miestna kuchyňa. Je mixom kuchyne španielskej, africkej, čínskej a britskej. Jamajčani sú vynikajúci kuchári, príprave jedla venujú dostatočnú starostlivosť. Najobľúbenejším a tiež najrozšírenejším jamajským pokrmom je bravčový a kurací jerk. Jedná sa o mäso naložené do špeciálne korenenej marinády, ktoré sa pomaly griluje nad otvoreným ohňom. Mäso je šťavnaté a veľmi lahodné.

Bravčový jerk

Bravčový jerk

Národným jedlom je „Ackee and saltfish“. Tropické ovocie (Ackee) sa pripravuje s rybou a servíruje spoločne so zeleným banánom a zeleninou s názvom yam, ktorá svojou chuťou pripomína jablko a jedlé gaštany. Ak chcete ochutnať niečo typicky jamajské, siahnite po tomto pokrme.

Ackee and saltfish

Ackee and saltfish

Na pitie si môžete dať čaj, pivo, džús z čerstvého ovocia, alebo kokosu. Obľúbené sú miešané nápoje, ktorých základom je vynikajúci jamajský rum.

Praktické informácie pri návšteve Jamajky

  • Ak bude váš pobyt na ostrove kratší než 30 dní, nepotrebujete vízum.
  • Časový posun oproti Slovenskej republike je -6 hodín.
  • Menou je jamajský dolar JMD (1000JMD = 6,50€).
  • Na ostrove sa dohovoríte anglicky, miestna odlišná výslovnosť a prízvuk vás ale môžu zo začiatku zmiasť.
  • Sezóna hurikánov trvá od júna do novembra.

Aj takto vyzerá Jamajka

Aj takto vyzerá Jamajka

Okúzľujúce karibské nebo nad vami, iskriaca hladina mora aj prívetiví a večne vysmiati obyvatelia sú milou pozvánkou do jamajského raju, v ktorom zažijete nikdy nekončiacu pohodu v rytme reggae....

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.