Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

12 najkrajších miest sveta

Pre každého z nás je určite krasne iné miesto, ktoré má napríklad spojené s jedinečným zážitkom či snom tam vycestovať. Niektoré miesta na našej zemeguli sú ale skutočným rajom. Vybrala som pre Vás 12 možností, ktoré patria celosvetovo medzi tie najkrajšie.

1. Tulipánové polia – Holandsko

Do Holandska to nieje od nás až tak ďaleko a do kvetinového parku Keukenhof sa organizujú aj autobusové zájazdy. Nádherne rozkvitnuté polia môžete pozorovať od začiatku apríla až do konca mája (ideálne je posledný aprílový týždeň). Kvetinové polia sa nachádzajú aj medzi Leiden a Haarleme, kde môžete od jari do jesene vidieť aj iné kvety ako krókusy, hyacinty, kosatce či ľalie.

Tulipánové polia, Holandsko

Tulipánové polia, Holandsko

2. Salar de Uyuni – Bolívia

Predstavuje najväčšiu soľnú pláň na svete a nejeden človek ju označuje za jednu z najkrajších. Jej rozloha je 12 000 km2a je pozostatkom prehistorického jazera Lago Tauca. Najmä po daždi zrkadlí oblohu a v tej chvíli nastáva ten najúžasnejší pohľad. V období novembra tu navyše prebývajú plameniaky - čílsky, Jamesov a andský.

Salar de Uyuni, Bolívia

Salar de Uyuni, Bolívia

3. Hory Tianzi – Čína

Čínské pohorie Tchien-c' (V preklade syn nebies) Vás neprestane udivovať. Hory z kremičitého pieskovca tu stoja už 400 miliónov rokov a predtým boli súčasťou oceánu. Nad vrchôlkami vedie lanová dráha, ktorá Vám dopraje nezabudnuteľný výhľad. Že Vám hory niečo pripomínajú? Máte pravdu, boli inšpiráciou tvorcov filmu Avatar.

Hory Tianzi, Čína

Hory Tianzi, Čína

4. Canyon Antelope - Arizona

V severnej časti Arizony, v indiánskej rezervácii Navajo, sa nachádza vápencový antelope kaňon. Štrbinami červeného vápenca sem preniká svetlo, ktoré vytvára prazvláštne tvary a tiene. Farebnosť a hra svetiel je to hlavné, čo turistov láka. Uličky kaňonu sú široké maximálne 1.5 metra.

Canyon Antelope, Arizona

Canyon Antelope, Arizona

5. Jazero Hillier - Austrália

Voda tohto jazera má sýto ružovú farbu a nie je teda divu, že patrí medzi najväčšie turistické atrakcie. Väčšina jazier tejto farby získala svoje zafarbenie vďaka vodnej riase, ktorá produkuje červené farbivo. Po mnohých rozboroch, ale vedci zistili, že tú voda neobsahuje. Do dnešného dňa je teda jeho farba záhadou. V súčasnosti je jazero súčasťou národného parku a kúpanie je v ňom teda zakázané.

Jezero Hillier, Austrália

Jezero Hillier, Austrália

6. Jazero Bled – Slovínsko

Ani Slovínsko nie je od nás tak ďaleko a je možné ho bez väčšieho plánovania navštíviť. Symbolom tohto štátu je práve jazero Bled na okraji Julských Álp. Uprostred sa z hladiny ponára ostrovček s kostolom, ktorý panuje takmer na všetkých fotografiách. Okolo jazera si môžete urobiť krásnu prechádzku, požičať si lodičku alebo sa vykúpať.

Jazero Bled, Slovinsko

Jazero Bled, Slovinsko

7. Grand Canyon – Arizona

Čo človek nechcel, opäť sa vydávame do Arizony. Všetci, ktorí sa pohybovali v tejto časti USA, mi vždy nadšene ukazovali fotky Veľkého Kaňonu. Jeho rozloha je 4926 km2 a ročne je navštívený cca 4.3 milióny turistov. V roku 1979 bol zapísaný na zoznam UNESCO. Aj tu to hýri všetkými farbami (geologická vrstva), od šedej, fialovej, po červenú či oranžovú.

Grand Canyon, Arizona

Grand Canyon, Arizona

8. Bruggy - Belgicko

Toto romantické mestečko s pestrou históriou patrí medzi najkrajšie a najtajomnejšou mestá Európy. Od stredoveku sa mestečko zachovalo takmer v pôvodnej podobe. Od roku 2000 je zapísané na zozname UNESCO. Navyše je označované za Benátky severu, pretože historické jadro obklopujú kanály.

Bruggy, Belgicko

Bruggy, Belgicko

9. Grand Prismatic Spring – Yellowstonský park

Horúci prameň Grand Prismatic Spring hýria všetkými farbami a vďaka tomu patrí k najzaujímavejším miestam parku. Vodná plocha má v priemere 110 m a je možné si ju odfotiť z neďalekej drevenej lávky (lepšie z vtáčej perspektívy). Farby prameňa sa menia v závislosti na ročnom období. Uprostred uvidíte sýto modrú farbu, prechádzajúca v zelenkavú, žltou, zlatou či červenú.

Grand Prismatic Spring, Yellowstonský park

Grand Prismatic Spring, Yellowstonský park

10. Propadlina To Sua – súostrovie Samoa

To Sua leží pri dedinky Lotofagov na juhu ostrova Upolu. Prepadlina je označovaná za jeden z najkrajších prírodných bazénov planéty. Vznikla sopečnou činnosťou a do nej vedie prudký drevený rebrík. Voda má tak priezračnú farbu, že je vidieť až na dno. Odvážlivci môžu preplávať prírodným tunelom až do oceánu.

Propadlina To Sua, Samoa

Propadlina To Sua, Samoa

11. Čajovníkové plantáže - Čína

Práve odtiaľto sa k nám dostáva zelený či čierny čaj s dymovou arómou. Čajovníkové plantáže tu obhospodarovali roľníci už pred 2000 rokmi. Najobdivovanejšie a nejrozvojovejšie plantáže sú v Hangzhou a v provincii Yunnan. Ak sem budete mať cestu na prelome marca a apríla, máte jedinečnú možnosť na vlastné oči vidieť každoročné zber bieleho čaju.

Čajovníkové plantáže, Čína

Čajovníkové plantáže, Čína

12. Sopka Fudži - Japonsko

Hora Fudži sa nachádza na ostrove Honšú na západe od Tokia. Jej výška je 3776 m.n.m. a dodnes je aktívny sopkou, ktorá ale dlhšie ako 3 storočia nevybuchla. Najvhodnejšou dobou pre návštevu je júl - august, kedy sú otvorené turistické chaty a ďalšie zariadenia. Avšak najkrajší je pohľad na jar, kedy vrchôlky pokrýva ešte dostatok snehu. Okolo východnej časti hory tiež vedie lanovka.

Sopka Fudži, Japonsko

Sopka Fudži, Japonsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.