Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 zaujímavostí, ktoré nesmiete minúť pri návšteve španielskeho mesta Ronda

Ronda, Španielsko

Ronda, Španielsko

Ronda leží na juhu Španielska, asi 100 km západne od Malagy. Okolo nej sa nachádzajú pozostatky pravekého osídlenia, vrátane skalných malieb v jaskyni Cueva de la Pileta. Priamo v meste môžete objavovať rad obdivuhodných pamiatok. Ronda je známa aj tým, že tu zdržiavali americkí spisovatelia Ernest Hemingway a George Orson Welles a tiež nemecký básnik Rainer Maria Rilke. A vedeli ste, že mesto bolo použité ako prostredie pre kvetinový trh v animovanom filme Ferdinand z roku 2017?

1. Acinipo

Starobylé rímske mesto Acinipo leží 22 km severozápadne od Rondy, bola by však škoda ho vynechať. Je predovšetkým mestom vína, avšak záujem turistov vzbudzuje aj vďaka zachovanému amfiteátru z 1. storočia, ktorý predstavuje perfektné miesto pre fotografov a umelcov. Vstup je zadarmo, avšak otváracia doba býva rôzna.

Acinipo

Acinipo

2. Arabské kúpele

Čiastočne neporušené arabské kúpele (Baños Arabes) sa nachádzajú pod mestom Ronda a ich pôvod sa datuje do 13.-14. storočia. Stojí za videnie už len pre krásne svetlo prechádzajúce hviezdicovitýmo otvormi v klenutých stropoch. Kúpeľne boli postavené sčasti pod zemou a vane vybavené technológiou pre systém podlahového vykurovania. Kúpele možno navštíviť na jeseň a v zime od pondelka do piatku v čase 10: 00-18: 00 alebo cez víkendy medzi 10: 00-15: 00. Na jar a v lete býva otváracia doba vo všedné dni o hodinu dlhšia. Vstupné je 3 € za osobu, prípadne 1,50 € pre skupiny a deti. V nedeľu je vstup zdarma.

Arabské kúpele v Ronde

Arabské kúpele v Ronde

3.Arabské opevnenia a mestské brány

Juh Rondy obklopujú pozostatky starých arabských hradieb, z ktorých sa zachovali dve hlavné brány, maurská Puerta de Almocabar a renesančné Puerta de Carlos V. Tá maurská bola postavená v 13. storočí a umožňovala prístup do pôvodnej arabskej mediny. Pozoruhodným bodom mestských hradieb sú tiež múry a brány Cijara na východnej strane mesta. Za zmienku stoja tiež západné bočné mestské hradby Albacara, ktorých úlohou bolo brániť výrobnej oblasti. V tomto sektore možno nájsť ďalšie vstupné brány do mediny.

Puerta de Almocabar, Ronda

Puerta de Almocabar, Ronda

4. El Balcon del Coño

Najpôsobivejšie výhľady na krajinu si môžete dopriať v mestskom parku na balkóne zvanom El Balcon del Cono. Nachádza sa v časti mesta, ktorá bola postavená počas zlatého veku a pôvodne bola známa ako Alameda de San Carlos. Teraz sa jej hovorí Alameda del Tajo. Tunajší park je veľmi obľúbený najmä pre svoje pekné cesty, fontány, rybníky aj detské ihriská.

El Balcon del Coño, Ronda

El Balcon del Coño, Ronda

5. Jardines de Cuenca

Starú časť mesta krášlia záhrady. Na jednej strane sa rozkladajú tie, čo sú celodenne voľne prístupné. Poskytnú vám ďalšie nádherné výhľady na mesto a priľahlú prírodu. Na druhej strane tiesňavy sú záhrady s plateným vstupom za cca 5 €. Jardines de Cuenca sú bezpochyby nádhernými záhradami s mnohými vyhliadkami na Ponte Nuevo a mali by ste ich navštíviť, ak túžite po troche kľudu a sviežej zelene.

Jardines de Cuenca, Ronda

Jardines de Cuenca, Ronda

6. Palacio de Mondragón

Palacio de Mondragón inspiruje fotografy i umělce. Má krásné nádvoří s mozaikovými dlažbami a stinnou vodní zahradu. V paláci sídlí malé muzeum věnované dějinám regionu, což milovníci historie jistě ocení. Otevírací doba je od pondělí do pátku v čase 10:00–19:00 nebo během víkendů v 10:00–15:00. Vstupné stojí 3,50 €.

Palacio de Mondragón

Palacio de Mondragón

7. Palacio del Rey Moro y La Mina

Palác arabského kráľa je zasadený do skaly. Počas storočí bol všelijako prestavovaný, v dôsledku čoho má nepravidelný pôdorys a rozdielne výšky. Jeho pôvod je arabský, dochovala sa aj veľká zásobáreň vody. Súčasťou paláca boli tiež obchody a sklady. Dnes je zatvorený, verejnosť má prístup len k cisterne a do balkónových záhrad s fontánami z roku 1923.

Palacio del Rey Moro y La Mina

Palacio del Rey Moro y La Mina

8. Plaza del Socorro

Plaza del Socorro je moderným politickým centrom Rondy. Práve tu Blas Infante, otec andalúzskeho nacionalizmu, prvýkrát roku 1918 ukázal andalúzsku vlajku a erb. Farský kostol Socorro (Parroquia de Nuestra Señora del Socorro) bol postavený až v roku 1956. Budova známa ako Casino and Circulo de Artistas (Umelecká spoločnosť) stojí na severnej strane námestia.

Plaza del Socorro, Ronda

Plaza del Socorro, Ronda

9. Plaza de Toros de Ronda

Býčia aréna v Ronde z rokov 1779-1785 patrí k najstarším v Španielsku. Stojí na západnom okraji mesta, asi dva bloky od Puente Nuevo a kaňonu El Tajo. Bola postavená v neoklasicistickom štýle architektom José Martinom de Aldehuela, ktorý navrhol tiež most Puente Nuevo. Býčie zápasy a tradície s nimi súvisiace sú najväčším lákadlom mesta. Raz ročne sa v aréne koná unikátny historický býčí zápas Corrida Goyesca. Tiež je tam umiestnené múzeum venované býčím zápasom.

Plaza de Toros de Ronda

Plaza de Toros de Ronda

10. Puente Nuevo

V Ronde môžete obdivovať tri zaujímavé mosty: Puente Romano, starý alebo tiež arabský most Puente Viejo a nový most Puente Nuevo. Ten posledný je najvyšší a pochádza z 18. storočia. Klenie sa cez strmé vápencové steny hlbokého kaňonu El Tajo a rozdeľuje Rondu na dve časti. Dospejete k nemu spletitými mestskými uličkami. V minulosti slúžil aj ako väzenie, naposledy počas občianskej vojny. Bývalá radnica, ktorá u neho stojí, má pekný výhľad na kaňon a je miestom Parador (luxusného hotelového ubytovania, obvykle situovaného do nejakého historického objektu).

Puente Nuevo, Ronda

Puente Nuevo, Ronda

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.