Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 prírodných krás Severnej Ameriky, ktoré vám vyrazia dych

Vyhliadka Horseshoe Bend v NP Grand Canyon

Vyhliadka Horseshoe Bend v NP Grand Canyon

Čo sa vám vybaví, keď sa povie Severná Amerika? Obrovské veľkomestá s mrakodrapmi siahajúcimi až do neba? Akčné hollywoodske filmy? Alebo snáď veľká politická a ekonomická sila na svetovej úrovni? Samozrejme, to všetko k severoamerickému kontinentu neodmysliteľne patrí. Na čo sa ale už pomerne často zabúda, to je tunajšia prekrásna príroda.

Pokiaľ máte pocit, že Grand Canyon, Niagarské vodopády a slnečné pláže v Mexiku sú bezkonkurenčne tým „naj“ zo Severnej Ameriky, nenechajte sa pomýliť.

Severná Amerika je kontinent kontrastov – vyprahnuté púšte striedajú vždyzelené krajiny, ľadovcové oblasti zas rozsiahle miesta s aktívnym geotermálnym podložím. Nad všetkými týmito miestami pritom mnohokrát až rozum zastáva a nechápe ako dokáže Matka príroda vykúzliť takú krásu. Poďte sa s nami pozrieť na desať prírodných krás Severnej Ameriky a sami si skúste urobiť obraz o tom, či už všetky „naj“ tohto svetadiela skutočne poznáte.

1. Bryce Canyon, Utah

Kaňon Bryce, nazývaný aj „kamenný les“ alebo „jaskyňa bez strechy“ je rozsiahly národný park, ktorého panorámy by človek vydržal sledovať hodiny. Pozoruhodné kamenné útvary, nazývané aj hoodoos, vznikli ako dôsledok mrazového zvetrávania a vodnej erózie pred viac než 60 miliónmi rokov.

Bryce Canyon, Utah

Bryce Canyon, Utah

2. Ľadové jaskyne Mendenhall, Aljaška

Jaskyne Mendenhall, právom označované za jedny z najkrajších ľadových jaskýň sveta, sa nachádzajú pod 19 km dlhým ľadovcom v Tongasskom národnom lese na Aljaške. Roztápajúci sa ľad na dne ľadovca tvorí nádherné jaskynné útvary, z ktorých vám bude doslova prechádzať zrak.

Ľadová jaskyňa Mendenhall, Aljaška

Ľadová jaskyňa Mendenhall, Aljaška

3. Morning Glory Pool, Yellowstonský NP, Wyoming

Jedna z mnohých krás Yellowstoneského národného parku, jazierko Morning Glory Pool, uchváti svojimi nádhernými farbami. Dúhové sfarbenie je zapríčinené rôznymi druhmi mikroorganizmov, ktoré dokážu žiť iba pri určitej teplote vody.

Morning Glory Pool, Yellowstonský NP, Wyoming

Morning Glory Pool, Yellowstonský NP, Wyoming

4. Antelope Canyon, Arizona

Bezpochyby jeden z najkrajších kaňonov sveta sa nachádza v americkej Arizone. Nádherné zvlnené tvary vznikli pôsobením vody a vetra, ktoré tieto pieskovcové skaly neustále, zrnko po zrnku, pomaly opracovávajú.

Antelope Canyon, Arizona

Antelope Canyon, Arizona

5. Spotted Lake, Britská Kolumbia, Kanada

V lete, keď sa takmer všetka voda z tohto kanadského „škvrnitého“ jazera vyparí, sa začnú na jeho dne tvoriť malé lagúny so slanou vodou. Vďaka vysokému obsahu minerálov (predovšetkým horčíka, vápnika a sodíka) je voda aj bahno z jazera veľmi cenné pre svoje liečivé účinky.

Antelope Canyon, Arizona

Antelope Canyon, Arizona

6. Fly Geyser, Nevada

Samotný gejzír síce kedysi vytryskol omylom pri kopaní studne, ale pozoruhodný kamenný monument, ktorý gejzír obklopuje, je len a len dielom prírody. Môžu za to minerály obsiahnuté vo vode, ktoré sa okolo gejzíru neustále usadzujú.

Fly Geyser, Nevada

Fly Geyser, Nevada

7. Devil's Tower, Wyoming

Tento pozoruhodný skalný útvar, ktorého pôvod nie je doteraz úplne objasnený, sa majestátne týči uprostred wyomingskej krajiny. Pre svoj unikátny vzhľad sa skala stala v roku 1906 úplne prvým národným monumentom USA.

Devil's Tower, Wyoming

Devil's Tower, Wyoming

8. Hierve el Agua, Oaxaca, Mexiko

Tento zdanlivo „zamrznutý“ vodopád je v skutočnosti skalný útvar, ktorý vznikol stekaním horúcej geotermálnej vody po skalách. Tento pozoruhodný pohľad má na svedomí vápenec obsiahnutý vo vode, ktorý sa tu už viac než 2 500 rokov usadzuje. 

Hierve el Agua, Oaxaca, Mexiko

Hierve el Agua, Oaxaca, Mexiko

9. Horsetail Fall, Yosemitský NP, Kalifornia

Každý rok počas niekoľkých februárových dní sa návštevníkom Yosemitského národného parku naskytne pohľad na unikátny prírodný jav. Inokedy „obyčajný“ vodopád totiž pri západe slnka zaleje úzky pruh červených paprskov a vodopád tak náhle vyzerá, ako by z neho stekala žeravá láva.

Horsetail Fall, Yosemitský NP, Kalifornia

Horsetail Fall, Yosemitský NP, Kalifornia

10. Bisti Badlands, Nové Mexiko

Ako na inej planéte to vyzerá uprostred púšte na severozápade Nového Mexika. Tunajšie skalné útvary naozaj prapodivných tvarov vznikli pôsobením vody a vetra na tieto pieskovcové a bridlicové skaly.

Bisti Badlands, Nové Mexiko

Bisti Badlands, Nové Mexiko

28.06.2017 Leona Tomšů

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.