Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najstrašnejších miest na svete: Sprievodca po strašidelných miestach

Černobyl, Ukrajina

Černobyl, Ukrajina Shutterstock

Či už veríte na duchov, staré príbehy a legendy, alebo vám to príde úplne absurdné prinášame vám zoznam 10 najstrašidelnejších miest na Zemi, ktoré sú známe svojou temnou históriou, paranormálnou aktivitou alebo len svojou znepokojujúcou atmosférou. 

1. Ostrov Poveglia, Taliansko

Ostrov Poveglia, Taliansko

Ostrov Poveglia, Taliansko Shutterstock

Tento malý ostrov v Benátskej lagúne je známy ako „Ostrov mŕtvych“. V 18. storočí slúžil ako karanténna stanica pre obete moru , počas ktorej zomrelo nespočetné množstvo ľudí. Utrpenie a smrť na ostrove prispeli k jeho temnej a strašidelnej povesti. 

Začiatkom 20. storočia sa z neho stala psychiatrická liečebňa, povestná pre neľudské zachádzanie s pacientami a experimentálne pokusy na ľuďoch. Ústav pre duševne chorých na Poveglii bol nakoniec zatvorený a ostrov bol opustený. Návštevníci a lovci duchov na ostrove zaznamenali zvláštne udalosti, vrátane nevysvetliteľných zvukov, zjavení a ohromného pocitu hrôzy. 

Fáma a príbeh: Hovorí sa, že riaditeľ azylového domu sa zbláznil a skočil z veže. Podľa legendy nezomrel na následky pádu, ale jeho smrť spôsobila tajomná hmla. Tento lekár bol známy tým, že bol „šialený“ a robil na pacientoch experimenty, vrátane niekoľkých lobotómií. 

2. Les Aokigahara, Japonsko

Les Aokigahara, Japonsko

Les Aokigahara, Japonsko Shutterstock

Les Aokigahara, ktorý sa nachádza na severozápadnom úpätí hory Fudži v Japonsku, je známy svojou strašidelnou povesťou a bežne sa nazýva aj „Les samovrahov“ . Túto prezývku si vyslúžil vďaka tragickému spojeniu s početnými samovraždami v priebehu rokov. Napriek prírodnej kráse a bujnej zeleni je les bez voľne žijúcich živočíchov. Absencia zvyčajných zvukov vtákov a zvierat môže prispieť k pocitu izolácie a predtuchy, vďaka čomu sa návštevníci cítia, akoby boli skutočne sami na strašidelnom mieste. 

Fáma a príbeh: Japonci veria, že sa v lese nachádzajú pomstychtiví a uväznení duchovia.  

Temná turistika: Miesta smrti s puncom ľudskosti

Prečítajte si aj:

Temná turistika: Miesta smrti s puncom ľudskosti

 

 3. Mesto Pripjať, Ukrajina

Mesto Pripjať, Ukrajina

Mesto Pripjať, Ukrajina Shutterstock

Sláva mesta Pripjať pramení z jeho blízkosti k jadrovej elektrárni v Černobyle, kde v roku 1986 došlo ku katastrofálnej explózii a následnému úniku rádioaktívneho materiálu. Tieto miesta sú synonymom strachu a opustenosti, kedysi prekvitajúceho mesta . Po rýchlej evakuácií celej populácie Pripjati s približne 49 000 obyvateľmi,  v meste dodnes nachádzame osobné veci, hračky a nábytok i prázdne byty a školy.  

4. Ostrov bábik (Isla de las Munecas), Mexiko

Ostrov bábik (Isla de las Munecas), Mexiko

Ostrov bábik (Isla de las Munecas), Mexiko Shutterstock

Tento malý ostrov Isla de las Munecas v kanáloch Xochimilco v Mexico City sa preslávil stovkami starých, rozkladajúcich sa bábik visiacich na stromoch. Bol pôvodne majetkom muža menom Julian Santana Barrera, ktorý sa tam presťahoval, aby žil život v samote. 

Fáma a príbeh: Legenda hovorí, že Barrera objavil telo utopeného dievčaťa a bábiku v jednom z kanálov neďaleko ostrova. Na poctu jej ducha zavesil bábiku na strom a neskôr ich začal zbierať. V priebehu rokov sa zbierka rozrastala a Barrera začala veriť, že bábiky neposadol len duch utopeného dievčatka, ale aj duše iných stratených a opustených detí. V noci často počul šepot a hlasy, ktoré pripisoval bábikám. 

5. Kostnica v Sedlci, Česká republika

Kostnica v Sedlci, Česká republika

Kostnica v Sedlci, Česká republika Shutterstock

Za jedinečným strašidelným miestom nemusíte cestovať ďaleko! Nachádza sa totiž hneď v susednom Česku , konkrétne v meste Kutná Hore, východne od Prahy. Ide o malú rímskokatolícku kaplnku, ktorú zdobia kosti cca 40 000 až 70 000 ľudských kostier. História kostnice začala už v 13.storočí kedy sa vďaka pôdy zo Svätej zeme stal obľúbeným miestom na pochovávanie. V priebehu rokov boli kosti naukladané v krypte kaplnky v rôznych umeleckých a strašidelných úpravách. V roku 1870 bol miestny rezbár František Rint dostal za úlohu usporiadať kosti do dekoratívnych prvkov. Z ľudských kostí vytvoril lustre, mohutný kalich a dokonca aj rodový erb Schwarzenbergovcov. 

6. Parížske katakomby, Francúzsko 

Parížske katakomby, Francúzsko 

Parížske katakomby, Francúzsko  Shutterstock

Áno, aj pod romantickými uličkami Paríža môže byť ukryté strašidelné tajomstvo. Parížske katakomby, známe aj ako Les Catacombes de Paris, sú preslávenou podzemnou kostnicou v srdci francúzskej metropoly. Prehliadka so sprievodcom prevedie návštevníkov úzkymi, slabo osvetlenými chodbami lemovanými úhľadne poukladanými ľudskými kosťami do dekoratívnych vzorov.  

7. Nemocnica Beelitz-Heilstätten, Nemecko

Nemocnica Beelitz-Heilstätten, Nemecko

Nemocnica Beelitz-Heilstätten, Nemecko Shutterstock

Pri pohľade na toto miesto mnohým behá mráz po chrbte. Toto kedysi prestížne sanatórium a nemocnica slúžila ako vojenská nemocnica počas oboch svetových vojen. Desaťročia lekárskych procedúr, utrpenia a smrti zanechali nezmazateľnú stopu v atmosfére nemocnice. Hovorí sa, že duše zosnulých pacientov stále blúdia po jeho schátraných sieňach a nevedia nájsť pokoj. 

8. Brána do pekla (The Door to Hell), Turkmenistan

Brána do pekla (The Door to Hell), Turkmenist

Brána do pekla (The Door to Hell), Turkmenist Shutterstock

V púšti Karakum v Turkmenistane sa nachádza fascinujúci prírodný úkaz v podobe plynového krátera Darvaza. Tento ohnivý kráter, ktorý horí už celé desaťročia je hlboký až 20 metrov. Návštevníkov priťahuje jeho desivá krása a fascinujúca predstava plameňov stúpajúcich z hlbín Zem 

 

9. Hora krížov, Litva

Hora krížov, Litva

Hora krížov, Litva Shutterstock

Ukryté v hustých, hmlou zahalených lesoch Litvy leží miesto, ktoré je pokryté nespočetnými krížmi všetkých tvarov a veľkostí. Aj keď je Hora krížov známa predovšetkým vďaka náboženského významu, mnohí ju vnímajú ako strašidelné a desivé miesto.  

10. Hadí ostrov, Brazília

Hadí ostrov , Brazília

Hadí ostrov , Brazília www.worldatlas.com

Hadí ostrov, tiež známy ako Ilha da Queimada Grande, je záhadný ostrov nachádzahúci sa 145 kilometrov od pobrežia Brazílie. Ostrov je domovom veľkého množstva jedovatých hadov. Ostrov je vo všeobecnosti pre verejnosť neprístupný s výnimkou niekoľkých vybraných výskumníkov a ochrancov prírody.  

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.