Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Temná turistika: Miesta smrti s puncom ľudskosti

Temný turizmus je staronovým trendom

Temný turizmus je staronovým trendom Shutterstock

Výlet na miesto katastrofy alebo násilnej smrti môže znieť ako nemiestny, možno aj šialený nápad. Temný turizmus ale nemá nič spoločné so zvrhlou senzáciou. Lokality, ktoré sú tichým svedkom utrpenia a neľudských činov, vzbudzujú hlboké emócie. Ľudia sa tam vydávajú z dvoch dôvodov: vyjadriť prejav spolunáležitosti a tiež sa poučiť z histórie.

Pochopiť ľudskosť, jej dobrosrdečnosť aj desivú stránku, je najvyššou hodnotou cestovania, pretože z tohto porozumenia vychádza rešpekt, súcti a spolunáležitosť. Preto patria medzi ciele temnej turistiky okrem miest katastrof, tragických nehôd a masakrov aj bojiská, väzenia a lokality, kde boli hlásené paranormálne javy.

Ostrov mrtvých bábik v Mexiku

Ostrov bábik v Japonsku

Ostrov bábik v Japonsku Shutterstock

Isla de las Muñecas v Ciudad de México je, ako už názov sám napovedá, posiaty stovkami bábik, ktoré sú zavesené na vetvách stromov. Legenda hovorí, že za tak trochu bizarnou výzdobou stojí farmár Julian, ktorý kedysi na ostrove našiel utopené dievčatko a vedľa neho bábiku. Potom ho začali prenasledovať zlé sily, ktoré ho prinútili zavesiť bábiku na strom a v priebehu rokov aj stovky ďalších. Po zhruba päťdesiatich rokoch našli Juliana mŕtveho na rovnakom mieste, kde pred pol storočím našiel on utopené dievčatko. Máte husiu kožu? Strašidelná atmosféra priťahuje na ostrov mnoho turistov. Pozor, legenda hovorí aj, že kto si odnesie z ostrova bábiku, toho postihne kliatba.

Čítajte: Hľadáte strach? Nájdete ho na mexickom Ostrove bábik

Les samovrahov v Japonsku

Les samovrahov v Japonsku

Les samovrahov v Japonsku Shutterstock

Zhruba sto kilometrov od Tokia sa na úpätí hory Fudži rozkláda les Aokigahara. Toto miesto je opradené mýtusmi o zlých démonoch. Faktom ostáva, že tu každý rok ukončí svoj život stovka Japoncov. Podľa štatistiky je najviac samovrážd v marci, kedy sa podáva daňové priznanie. Les sám o sebe pôsobí tajomne a možno aj trochu romanticky...pokiaľ neobjavíte jeho temnú stránku. Aj keď sem chodia dobrovoľne umierať iba Japonci, jedná sa o druhé najčastejšie miesto sveta, kde si ľudia berú život. Prvenstvo si stále drží Golden Gate Bridge v Kalifornii.

Inšpirujte se: Hanami: Keď v Japonsku kvitnú sakury

Černobyľ na Ukrajine

V Černobyle sa príroda vracia späť

V Černobyle sa príroda vracia späť Shutterstock

Mesto na severe Ukrajiny je preslávené haváriou jadrovej elektrárne, ktorá sa udiala v roku 1986. Katastrofická udalosť zamorila obrovskú oblasť, viac než 130 tisíc obyvateľov bolo evakuovaných priamo z miesta nešťastia. Dnes žije v Černobyle okolo 3000 ľudí a ich nástrojom každodennej potreby je dozimeter, ktorým merajú stupeň rádioaktivity. Najnavštevovanejším miestom je opustené mesto Pripjať, kde si príroda pomaly berie to, čo sa človeku podarilo zničiť. Nemocnice, byty, zábavný park, školy, kaviarne - vštky miesta vyzerajú ako by z nich niekto počas sekundy vysal život. Pri prechádzke týmto mestom vám možno bude tuhnuť krv v žilách...

Čítajte: Zájazd do černobyľu? Aj ten sa dá zohnať!

Osvienčim v Poľsku

Koncentračný tábor Osvienčim

Koncentračný tábor Osvienčim Alexey Soucho

Počas druhej svetovej vojny tu vyrástol jeden z najväčších nemeckých vyhladzovacích táborov. V koncentráku, nad jeho hlavným vchodom dodnes visí kontroverzný nápis: Arbeit Macht Frei (práca oslobodzuje), pôsobili preslávení lekári SS, medzi nimi aj nechválne známy Josef Mengele. Keď sa blížilo oslobodenie Osvienčimu, nacisti, v snahe zničiť, čo najviac dôkazov, vyhodili do vzduchu časť areálu. Pamiatka na ich hrozné neľudské konanie sa aj tak zachovala. A nutné podotknúť, že atmosféra tohto miesta je viac než ťaživá...

Koncentračný tábor Osvienčim: Smutné svedectvo genocídy

Ground Zero v New Yorku

Ground Zero v New Yorku

Ground Zero v New Yorku Shutterstock

Termínom ground zero sa bežne označuje miesto, nad ktorým došlo k výbuchu atómovej bomby. Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 sa tento termín začal používať v spojení s troskami severnej a južnej veže Svetového obchodného centra (WTC). Na mieste dvojčiat bol vybudovaný veľmi emotívny pamätník s oficiálnym názvom The National September 11 Memorial. Sú to dva obrovské bazény vybudované v základoch pôvodných budov, na ktorých okrajoch sú vyryté mená obetí. Voda z bazénov padá do prázdna a ako tichí svedkovia tu boli vysadené desiatky stromov...

Čítajte: Vzrušujúci New York nikdy nespí

Pamätník mieru v Hirošime

Atómový dóm v Hirošime

Atómový dóm v Hirošime Shutterstock

Atómový dóm je torzo budovy v Hirošime, kde v roku 1945 vybuchla atómová bomba Little Boy. Spustošila široké okolie a zabila viac než 140 tisíc obyvateľov. Atómový dóm bol najbližšia stavba, ktorá po výbuchu ostala stáť. Od roku 1996 je Pamätník mieru zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Dodnes je udržiavaný v pôvodnom stave a slúži ako pripomienka ničivej sily jadrových zbraní aj ako symbol nádeje na svetový mier.

Vydajte sa do Japonska: Najširšia ponuka zájazdov tu

Alcatraz v Kalifornii

Väznica Alcatraz v Kalifornii

Väznica Alcatraz v Kalifornii Shutterstock

Skalnatý ostrov uprostred Sanfranciského zálivu nájdete približne dva kilometre od pobrežia. V roku 1907 sa Alcatraz stal oficiálnou vojenskou väznicou, v ktorej sedel za mrežami napríklad Al Capone, americký gangster Machine Gun Kelly, alebo bankový lupič Floyd Hmilton, komplic známej dvojice Bonnie a Clyde. Počas dvadsiatich deviatich rokov, kedy väznica fungovala, sa o útek pokúsilo 36 väzňov. Po troch z nich je dodnes vyhlásené pátranie. V súčastnosti Alcatraz slúži ako múzeum a nie jeden tím vedcov špecializujúcich sa na nadprirodzené úkazy potvrdil, že tu vládnu temné sily.

Skúste objaviť americký sen

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.