Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zájazd do Černobyľu? Aj ten sa dá zohnať!

Jadrová elektráreň Černobyľ

Jadrová elektráreň Černobyľ

Zažite niečo jedinečné a vydajte sa na miesto jednej z najväčších jadrových havárií, ktorej rozsiahle dôsledky sú najhoršie v dejinách jadrovej energetiky. Prezrite si mestá Černobyľ a Pripjať na severe Ukrajiny, jadrovú elektráreň, tajný vojenský radar a veľa ďalších zaujímavostí v uzavretej černobyľskej zóne.

História mesta Černobyľ

V 70. rokoch 20. storočia bola severozápadne od Černobyľu vybudovaná jadrová elektráreň a pre jej zamestnancov nové mesto Pripjať. Dňa 26. apríla 1986 došlo na 4. reaktorovom bloku elektrárne k havárii, po ktorej bol Černobyľ evakuovaný. Väčšina obyvateľov v tej dobe ani netušila, že bola vystavená veľmi silnému ožiareniu. Po dekontaminácii sa mesto stalo čiastočne obývateľným. Mesto je oficiálne opustené, no približne sedemsto ľudí sa sem napriek nebezpečenstvu vrátilo.

Výstražné cedule v Černobyle

Výstražné cedule v Černobyle

Zájazd do Černobyľu

Cestovné kancelárie ponúkajú množstvo zájazdov do Černobyľu. Bývajú spojené aj s ďalšími miestami, takže máte šancu spoznať aj iné tváre Ukrajiny. Zoznámiť sa tak možno aj s najkrajšími pamiatkami Kyjeva, akými sú napríklad chrám sv. Žofie a súvisiace kláštorné stavby s Kyjevskopečerskou Lavrou (UNESCO), chrám sv. Ondreja, katedrála sv. Mikuláša, Dom s chimérami, Ukrajinská národná opera Tarasa Ševčenka či socha Matky Vlasti. Letecký poznávací zájazd z Bratislavy na päť dní s raňajkami vyjde približne na 800Eur (na osobu). Samotný výlet do Černobyľu väčšinou zaberá iba jeden či dva dni z celého zájazdu.

Celodenný výlet do oblasti černobyľskej zóny a mesta duchov Pripjať prináša nevšedné zážitky s unikátnou atmosférou komunizmu. Pripjať, kedysi mesto mladých pracovníkov černobyľskej elektrárne, dnes v dôsledku havárie zíva prázdnotou. Mŕtva, neobývaná oblasť chátra, ale je chránená vojakmi pred rabovaním. Prostredie mesta Pripjať sa dokonca objavilo v hrách zo série Call of Duty, S.T.A.L.K.E.R .: Call of Pripyat, S.T.A.L.K.E.R .: Shadow of Chernobyl a ďalších. Hráči tak môžu vidieť hotel Polesí, ruské koleso, športové centrum, palác kultúry a veľa ďalšieho.

Mesto duchov Pripjať

Mesto duchov Pripjať

Zájazdy umožňujú návštevu elektrárne a všetkých troch bezpečnostných zón, rozlíšených podľa vzdialenosti od černobyľskej elektrárne a miery kontaminácie: vonkajšia 30km zóna, vnútorná 10km zóna a Pripjať. Do vnútornej 10km zóny a mesta Pripjať však môžu vstupovať len pracovníci elektrárne, vedci, zamestnanci černobyľskej zóny a s obmedzeným povolením práve aj účastníci organizovaných exkurzií. Do vonkajšej 30km zóny sa môžu na vlastné nebezpečenstvo vracať ľudia z radov pôvodných obyvateľov, jedná sa už o relatívne "čistú" oblasť. Prekvapivé fakty a príbehy vám otvoria dvere do doby, kedy bol svet len ​​krôčik od nukleárnej katastrofy.

Pripjať

Pripjať

Dôležité informácie pre návštevu Černobyľu

Program exkurzií je vždy navrhnutý tak, aby turistom nehrozila žiadna ujma na zdraví. Nebezpečným miestam sa vyhnú, pohyb v silne zamorených zónach je potom obmedzený na nutné minimum. Napriek tomu môžu do Černobyľu vycestovať iba osoby staršie ako osemnásť rokov, teda okrem tehotných a dojčiacich žien, ktorým sa cesta neodporúča. Budete so sebou potrebovať len platný cestovný pas, potrebné povolenia a poistenie obvykle zaistí cestovná kancelária. Pre pobyt kratší než deväťdesiat dní nie sú na Ukrajinu potrebné víza. Obídete sa tiež bez lekárskeho potvrdenia zdravotnej spôsobilosti. V miestach, ktorými sa turisti zvyčajne pohybujú, nie je nutné nosiť ochrannú kombinézu ani rúško, je však potrebné mať oblečenie s dlhými rukávmi a nohavicami a uzavretú obuv.

Barely s rádioaktívnym odpadom v Černobyle

Barely s rádioaktívnym odpadom v Černobyle

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.