Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hanami: keď v Japonsku kvitnú Sakury

Keď v Japonsku kvitnú Sakury

Keď v Japonsku kvitnú Sakury

Od japonskej kultúry by sa mohlo mnoho národov všeličo naučiť – jedná sa o krajinu, v ktorej je väčšina obyvateľov schopných upustiť od materialimu a fyzického kontaktu, krásu tak dokážu vnímať iba očami. Dôkazom tejto schopnosti je napríklad sviatok Hanami čiže sledovanie kvitnutia čerešní.

Podstatou tohto sviatku je práve pohľad na kvitnúce sakury (čerešne japonské) a úprimná radosť s týmto pohľadom spojená. Hoci sa nejedná o oslavy žiadnej historicky významnej udalosti, tento sviatok patrí medzi najobľúbenejšie a je dodržiavaný po celom Japonsku. Možno aj preto je táto milá tradícia nazývaná ôsmym divom sveta.

Japonci pohľad na kvitnúce Sakury milujú

Japonci pohľad na kvitnúce Sakury milujú

Čerešne kvitnú všade, oceniť to však vedia iba Japonci

Hoci jar je typická kvitnúcimi stromami vo väčšine štátov, oslavy tohto typu sa usporadúvajú len v Japonsku. A nie sú to len tak nejaké oslavy – ľudia sa stretávajú v parkoch, tvoria väčšie či menšie skupiny, zíde sa rodina aj priatelia a vzorne dodržiavajú tradície. Sviatok Hanami je teda typický spevom, tancom, tradičnými japonskými špecialitami a popíjaním ryžového vína saké.

Vynechať tieto slávnosti hoci jediný rok je úplne nemysliteľné a pravdepodobne aj nemožné. V Japonsku sa totiž jedná o davové šialenstvo, kedy na vás kvet japonskej čerešne pozerá z každého rohu – väčšina firiem nevytvára svoje produkty inak, než v špeciálnych edíciách sa sakurovými kvetmi, stromy sú ozdobené lampióny, mestami sa linie prekrásna vôňa stromov a médiá každým dňom informujú o postupe sakurovej vlny jednotlivými časťami Japonska.

Lampiónová výzdoba v Japonsku

Lampiónová výzdoba v Japonsku

Symbolika

Prvá vec, ktorá ihneď napadne snáď každého Japonca v spojení so sakurami, je príchod jari. Ďalej sa s nimi všeobecne spájajú skôr pozitívne vlastnosti a pojmy. Šťastie, láska a priateľstvo, aj o tomto sa počas osláv veľmi často hovorí. V minulosti potom kvet udával, aká bude úroda a ako sa bude dariť počas sezóny rastu ryže. O sakurách sa navyše už dlho skladajú piesne, básne, jedná sa o najčastejšie vyobrazované kvety na obrazoch, porceláne aj keramike. A pretože sakury kvitnú len pár dní, mnoho Japoncov v nich vidí aj symbol smútku a pominuteľnosti.

Počas Hanami nájdete kvety sakury všade

Počas Hanami nájdete kvety sakury všade

Kedy sa sviatok Hanami koná?

Presný dátum konania nie je stanovený a je variabilný predovšetkým podľa počasie, presnú dobu teda určujú meteorológovia. Termín býva približne na konci marca a začiatkom apríla, teda v čase, keď väčšinou sakury rozkvitajú v hlavnom meste Tokiu. Prvé kvety však môžeme vidieť už o pár týždňov skôr a to na juhu Okinawy. Naopak koniec tohto obdobia nastáva až niekedy v polovici mája na severe Hokkaida. Tohtoročné predikcie pre Tokio napríklad hovoria, že prvé sakury tu začnú kvitnúť 22. marca a plne rozkvitnuté ich budeme môcť vidieť rovnaký mesiac tridsiateho. Celý proces kvitnutia trvá asi 14 dní, preto je dôležité pozorne sledovať informačné letáky a v správnom termíne navštevovať jednotlivé parky. Všeobecne potom platí, že pri plánovanej návšteve Tokia je vhodné zvoliť celý prvý aprílový týždeň.

Sakury pri rieke Meguro

Sakury pri rieke Meguro

Hľadajte v parku

Na sledovanie si môžete zvoliť buď park verejný, v ktorom očakávajte ruch, mnoho ľudí a veselé oslavy, alebo niektorý z parkov pre seniorov, ktoré sú skôr tiché a určené k pokojnému rozjímanie. Pokojnejšie parky však majú svoje pravidlá - najvhodnejším oblekom je tradičné kimono, ktoré v čase sviatku Hanami nie je úplne lacné. S cenami je to podobné aj so suvenírmi a jedlami v stánkoch. Rozhodne teda odporúčame navštíviť skôr klasické obchody, kde je cena potravín porovnateľná s našou krajinou. V neposlednom rade nezabudnite na to, že jar ešte len začína a teploty nie sú nijako vysoké. Sedenie v parku pri desiatich stupňoch nie je úplne ideálne pre vaše zdravie, preto nezabudnite pribaliť teplé oblečenie a na sedenie aspoň dve deky. 

Hanami v parku Kitanomaru

Hanami v parku Kitanomaru Yoshikazu TAKADA

Ak už sa do Japonska vydáte, nezabudnite si starostlivo zvoliť park, v ktorom sviatok Hanami náležite oslávite. Veľmi obľúbený je park Ueno, v ktorom okrem veľkého množstva sakur nájdete tiež zoologickú záhradu. Táto obrovská zelená plocha v Tokiu ponúka jedinečné podmienky pre pokojné prechádzky a rozjímanie priamo uprostred veľkomesta. Historicky sa obohatíte v parku Jasukuni, kde môžete navštíviť chrám alebo vojenské múzeum. Ďalej sa tu nachádza chodníček pozdĺž vodného kanála, ktorý z oboch strán lemujú stromy. Práve tu sa podľa mnohých nachádzajú tie najkrajšie sakury na svete a prechádzka na loďke v období kvitnutia je nezabudnuteľný zážitok. Ako suvenír si odtiaľto môžete odviezť napríklad kvet sakury zaliaty v skle. Park Yoyogi je trochu iného rázu - jedná sa o miesto najdivokejších osláv a rozhodne tu narazíte na tie najpodivnejšie veci v podobe výstupov miestnych umelcov a zabávačov.

Hanami v parku Ueno

Hanami v parku Ueno Dick Thomas Johnson

Za návštevu stojí aj bývalé hlavné mesto Japonska Kamakura. Leží kúsek od Tokia a svojou malebnosťou a pokojom vo vás zanechá veľmi romantický dojem. Nachádza sa tu mnoho chrámov alebo socha Budhu. V období sviatku Hanami se rozhodne vydajte na centrálny chodník na hlavnej ulici, ktoprý je sakurami lemovaný a večer túto romantickou atmosféru dokreslí rozsvietenie lampiónov na stromoch.

Buddha v meste Kamakura

Buddha v meste Kamakura

Nech už si vyberiete akúkoľvek časť Japonska, oslavy budú určite stáť za to a Japonsko teda za návštevu rozhodne stojí. Už len preto, že niečo také nikde inde na svete neuvidíte.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.