Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najpôsobivejších hradov Írska

Írsko - svieži zelený ostrov obostretý hmlami a tajomstvami sa môže pochváliť bohatstvom vznešených hradov. Tu je výber tých najkrajších, z ktorých mnohé je možné navštíviť aj vnútri. Jeden z nich je dokonca luxusný hotel!

1. Hrad Ashford

V jednom z napozoruhodnejších hradov Európy môžete aj prespať. Nachádza sa na západe v grófstve Mayo, neďaleko miesta, kde bol natočený film Tichý muž (The Quiet Man). Vaše kráľovské dobrodružstvo začne vo chíli, kedy vstúpite veľkou kamennou bránou do 800 rokov starého hradu. Je členom organizácie The Leading Hotels of the World a bol majetkom rodiny Guinnessových. Objavíte tu nádherné interiéry, lahodnú írsku kuchyňu aj najmodernejšie kúpele. Pre tých, ktorí chcú ostať v spojení so svetom, je v celom hoteli bezplatné vysokorýchlostné wifi.

Hrad Ashford, Írsko

Hrad Ashford, Írsko

2. Hrad Blarney

Návšteva najznámejšieho hradu Írska sa považuje za nutnosť. Áno, je veľmi turisticky obľúbený a k sláve mu naviac dopomáha legenda o bozkávaní tunajšieho kameňa (Blarney Stone). Ale teraz vážne, rozprávkový hrad je naozaj fascinujúci a pokiaľ vyleziete až na strechu, naskytne sa vám dychberúci výhľad na nádhernú zalesnenú krajinu. Hneď vedľa stojí romanticky pôsobiaca osamotená veža a okolo sa môžete pokochať peknými záhradami. Len kúsok od nich sa nachádza výstavný palác Blarney House.

Hrad Blarney, Írsko

Hrad Blarney, Írsko

3. Hrad Bunratty

Vkusne obnovený stredoveký hrad na rieke Shannon dopĺňa sympatická replika tradičnej írskej dediny - areál parku Bunratty Folk Park slúžiaci ako skanzen. Môžete si tam prehliadnúť domčeky remeselníkov sp slamenými strachami, dobovú krčmu, alebo aj dom lekára. Interiér hradu prekypuje rozsiahlymi zbierkami tapisérií, obrazov a ozdobných plastík z celej Európy. Z veží sa ponúka úžasný výhľad na rieku a široké okolie.

Hrad Bunratty, Írsko

Hrad Bunratty, Írsko

4. Hrad Cahir

Monumentálny írsky hrad Cahir, postavený v rovnakozvanom meste, je bezpochýb jedným z najväčších. Kúzelný utajený kút v grófstve Tipperary vás určite uchváti. Naviac k nemu prilieha pekne upravené golfové ihisko. Pri ceste z Corku do Dublinu sa tu určite nezabudnite zastaviť aspoň na kávu a rýchly pohľad na toto malebné miesto.

Hrad Cahir, Írsko

Hrad Cahir, Írsko

5. Hrad Classiebawn

Úchvatný hrad je bohužiaľ v súkromnom vlastníctve (dobre, šťastie pre majiteľa!) a nie je možné ho navštíviť, ale pokiaľ sa ocitnete v zasnenom severozápadnom Írsku, tento vidiecky dom s výhľadom na dedinu Mullaghmore stojí rozhodne za váš okúzlený pohľad. Jeho súčastná podoba vznikla z veľkej časti v neskoršom 19. storočí.

Hrad Classiebawn, Írsko

Hrad Classiebawn, Írsko

6. Hrad Johnstown

Pekný hrad vo Wexforde v juhovýchodnom Írsku pochádza z roku 1800 a stojí uprostred nádherných záhrad a lesov. Nie je možné ho navštíviť, ale môžete si prehliadnuť veľkolepé okrasné záhrady obývané vznešenými pávmi. Prejdite pozemky zahŕňujúce cez 200 druhov stromov a kerov, relaxujte pri jazere s gotickými vežami, vodopádmi a sochami. Vychutnajte si piknik v talianskej záhrade, alebo na nádvorí múzea. Podívajte sa aj na zrúcaninu hradu Rathlanon a nezabudnite navštíviť fascinujúce írske poľnohospodárske múzeum (Irish Agricultural Museum).

Hrad Johnstown, Írsko

Hrad Johnstown, Írsko

7. Hrad Kilkenny

Jedno z obľúbených írskych miest je tiež domovom jedného z najpeknejších hradov. Mohutný zachovalý hrad Kilkenny z 12. storočia je príkladom niekoľkých fázi vývoja írskeho architektonického štýlu. S krásnymi priľahlými záhradami a parkom predstavuje hlavnú atrakciu turisticky obľúbeného mesta. Za zhliadnutie stoja takisto mestské hradby, radnice, kamenné mosty a kostoly.

Hrad Kilkenny, Írsko

Hrad Kilkenny, Írsko

8. Hrad Lismore

Ohromujúci rozprávkový hrad je írskym domovom vojvodu z Devonshiru. Prekvpaivo nie je na hlavnej turistickej trase a chvalabohu za to. Nachádza sa na juhovýchode zeme, blízko Corku a Waterfordu. V polovici 19. storočia bol z veľkej časti prestavaný v gotickom štýle Williamom Cavendishom, vojvodom z Devonshiru. Je bezpochýb jedným z najkrajších hradov v Írsku, ak nie v celej Európe. Tunajšie úchvatné záhrady sú prístupné verejnosti.

Hrad Lismore, Írsko

Hrad Lismore, Írsko

9. Hrad Rock of Cashel

Rock of Cashel, známy tiež ako Cashel of the Kings, je hrad v južnej časti grófstva Tipperary (10 km severne od mesta a hradu Cahir). Náleží medzi najvýznamnejšie a najstaršie írske hrady aj medzi najkrajšie hrady Európy. Bol miestom, kde pobývalo mnoho kráľov. Jeden z nich, Aengus, bol okolo roku 450 pokrstený sv. Patrikom, patrónom Írska. Okrem samotného, krásne opevneného hradu, sa tu nachádzajú aj ruiny veľkej katedrály.

Hrad Rock of Cashel, Írsko

Hrad Rock of Cashel, Írsko

10. Hrad Ross

Mohutný hrad Ross náleží k typickým írskym vežovým hradom s opevnenou dominantnou vežou z 15. storočia, ktorá zároveň slúžila ako obytný palác. Vlastne sa jedná o najvýznamnejší palác v oblasti Národného parku Killarney. Hrad stojí pri jazere Leane a keď sa na neho človek díva, nemôže sa ubrániť predstave Excaliburu stúpajucého z vody. Celá táto časť grófstva Kerry je priam magická. Na hrade si môžete prehliadnuť expozíciu nábytku zo 16. a 17. storočia.

Hrad Ross, Írsko

Hrad Ross, Írsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.