Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najkrajších miest Južnej Ameriky

Južná Amerika je veľkým kontinentom, ktorý sa rozprestiera od oblasti tropického rovníku až po mrazivú Patagóniu na samotnom juhu zemegule. Nachádza sa tu celkom 12 štátov a v každom z nich môžme nájsť nespočetné množstvo prekrásnych miest, ktoré stojí za to vidieť. So zmenami zemepisnej šírky a dĺžky sa dramaticky mení aj charakter krajiny, ktorý zrazu ponúka odlišné, no nemenej pozoruhodné miesta. Vybrať z tohto kontinentu len pár nádherných miest preto nie je vôbec jednoduché.

Napriek tomu je v Južnej Amerike niekoľko miest, ktoré – krásou aj zaujímavosťami – značne prevyšujú všetky ostatné. Pozrite sa na obrázky 10 najkrajších miest Južnej Ameriky a presvedčte sa sami, aký fascinujúci tento kontinent je.

1. Cuevas de Mármol, Čile

Takzvané mramorové jaskyne ležia v čilskej Patagónií. Nad brehmi jazera Generála Carrery sa týči niekoľko skál z čistého mramoru, do ktorých voda počas 6 000 rokov svojej existencie vyhĺbila tieto nádherné jaskyne. Modré sfarbenie jaskýň má na svedomí tyrkysovo modrá voda, ktorá sa o ich steny odráža.

2. Vinicunca, Peru

Vysoko v Peruánskych Andách leží táto prekrásna dúhová hora, ktorá v pôvodnom jazyku Inkov, kečuánčine znamená „Hora siedmich farieb“. Kvôli tenkej vrstve ľadu boli jej skutočné farby dlhé veky skryté, a preto ostáva dodnes, aj napriek svojej kráse, stále málo známym turistickým miestom.

3. Lençóis Maranhenses, Brazília

Ako trpaslík na dne piesočnej mláky si človek pripadá uprostred národného parku Lençóis Maranhenses. Piesočné duny, ktoré sú v skutočnosti vysoké až niekoľko metrov, striedajú lagúny s priezračne čistou vodou, ktorá sem napadala z početných zrážok v období amazonských dažďov.

4. Torres del Paine, Čile

Tento patagónsky národný park býva pre svoju dychvyrážajúcu krásu často nazývaný ôsmym divom sveta – a je nutné poznamenať, že sa vôbec nejedná o prehnané pomenovanie. Tunajšie nádherné rieky, jazerá s tyrkysovo modrou vodou a hory, ktoré sa majestátne týčia do nebies, si získajú naozaj každého.

5. Caño Cristales, Kolumbia

Prekrásnymi farbami zaujme na prvý pohľad rieka Caño Cristales. Na krátky čas v roku, keď sa stretnú všetky ideálne podmienky, sa totiž rieka vďaka unikátnym riasam zafarbí do rôznych odtieňov červenej. Spolu so žltozeleným pieskom a tyrkysovo modrou vodou tak vytvára nádhernú hru farieb, z ktorej až prechádza zrak.

6. Vale da Lua, Brazília

Vale da Lua (v preklade Mesačné údolie) príznačne pomenováva oblasť so skalnými útvarmi, ktoré skutočne vyzerajú ako z povrchu Mesiaca. Pozoruhodné zvlnené tvary má na svedomí rieka, ktorá tento kedysi lávový prúd vytvarovala do súčasných podôb.

7. Salar de Uyuni, Bolívia

Salar de Uyuni, to je miesto, kde človeku až prechádza zrak z tej nekonečnej bielej pustatiny všade naokolo. Táto soľná plocha, ktorá kedysi bývala dnom jazera, je dnes s rozlohou 10 500 km2 najväčšou soľnou pláňou na svete.

8. Vodopády Iguazu, Argentína, Brazília

Priamo na argentínsko-brazílskej hranici sa nachádzajú prekrásne vodopády Iguazu. O naozaj spektakulárne predstavenie sa stará až 300 vodopádov, ktoré sa prelievajú cez ostré skalnaté útesy s celkovou dĺžkou až 2,7 km.

9. Laguna Colorada, Bolívia

Neuveriteľnými farbami je charakteristické soľné jazero v Bolívií nazývané Laguna Roja, alebo Červené jazero. Za svoje sýto červené farby môže vďačiť červeným riasam a mikroorganizmom, ktoré vo vode žijú. Dokonalé súznenie farieb dopĺňajú desiatky vzácnych plameniakov, ktoré v jazere hľadajú potravu.

10. Perito Moreno, Argentína

Pozoruhodný zážitok čaká návštevníkov jazera Argentino v Patagónií, kde sa rozprestiera stále rastúci ľadovec Perito Moreno. Na mieste, kde ľadovec ústi do vody, sa zhruba každých 30 minút odlamujú veľké kusy roztápajúceho sa ľadovca, ktoré s veľkou dramatickosťou padajú do vody.

25.08.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.