Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zaujímavosti Bangladéša

Palác Sadarbari Rajbar, Sonargaon

Palác Sadarbari Rajbar, Sonargaon

Bangladéšska ľudová republika leží v južnej Ázii v historickom Bengálsku. Hoci názov Bangladéš zvádza k domnienke, že sa jedná o ženský rod, správne je skloňovanie podľa rodu mužského. Oficiálnym jazykom je tu bengálčina a najrozšírenejším náboženstvom islam. Krajina sa radí k najľudnatejším na svete, a hoci je pomerne chudobná, môže sa pýšiť úchvatnými historickými pamätihodnosťami, ako sú honosné mešity a pôsobivé paláca. Niektoré z tunajších kultúrnych a prírodných pamiatok sa dostali aj na zoznam UNESCO.

Dháka

Hlavným mestom Bangladéša je Dháka. Nachádza sa severne od rieky Burhi Ganga a jej ulice bývajú často zablokované kvôli ohromnému množstvo rikší. Priemerné teploty sú tu po celý rok pomerne vyrovnané (v januári okolo 20 ° C, v júli okolo 28 ° C). Stojí tu nad sedemsto mešít, z ktorých najznámejší je Bajt al-Mukarram, ktorej súčasťou je oi. Veľká sála a knižnica. Pri stavbe tejto modernistické budovy boli uplatnené aj niektoré tradičné islamské koncepcie. Komplex má symbolizovať Kaaba, posvätné miesto v Mekke. Zaujímavé sú tiež budovy parlamentu a Veletržní palác. Dva najväčšie prístavy metropoly, Saddarghat a Bada Tali, by ste našli v ulici Buckland Road. Milovníkov nakupovanie poteší zasa najväčšie obchodné centrum Bangladéša.

Rikša v Dháke

Rikša v Dháke Steve Evans

Pevnost Lal Bagh

V starej časti mesta Dháka sa dochovala rada pamiatok z moslimského obdobia. Patrí k nim oi. Pevnosť Lal Bagh, zrejme jedna z najvyhľadávanejších miestnych pamätihodnosťí. Stavba je dokladom vyspelej mughalskej architektúry a obiehajú ju hradby s osemhrannými baštami. Návštevníci si vnútri pevnosti môžu prezrieť tiež mešitu, krásny dvojposchodový palác Diwan (slúžiaci aj ako múzeum mughalskej histórie) s vladársku rezidenciu s kúpeľmi Hammam či mauzóleum princeznej Bibi Pari.

Pevnosť Lal Bagh, Dháka

Pevnosť Lal Bagh, Dháka

Hviezdna mešita

Jednou z najzaujímavejších mešít starého mesta Dháky je Tara Masjid, známa tiež ako Hviezdna mešita. Túto stavbu postavil koncom 18. storočia Mirza Ghulam. Zdobia ju rad mozaík a ornamentov v tvare hviezdičiek.

Detail výzdoby Hviezdnej mešity

Detail výzdoby Hviezdnej mešity

Palác Ahsan-Manzil

Ružový palác Ahsan-Manzil v Dháke bol postavený v roku 1872 na základoch francúzskej továrne. Šestnásť rokov po dokončení ho poškodilo tornádo, ale následná rekonštrukcia z neho urobila ešte krajšiu a pôsobivejšiu budovu. Dnes by ste vnútri našli múzeum.

Palác Ahsan-Manzil, Dháka

Palác Ahsan-Manzil, Dháka

Mesto mešít Bagerhat

Bagerhat je jedným z miest zaradených na Zoznam svetového dedičstva UNESCO (od roku 1985). Historické mesto mešít založil turecký generál Khan Jahan začiatkom 15. storočia. Veľké množstvo mešít aj ďalších historických budov tvoria významné múzeum islamskej architektúry. Mesto zahŕňa mauzólea, mosty, cesty, vodné nádrže a ďalšie stavby postavené z pálených tehál. Hustota islamských náboženských pamiatok je vysvetlená zbožnosťou Chána Jahana, o čom svedčí nápis vyrytý na jeho hrobke. Tá je mimoriadnym zastúpením unikátneho architektonického štýlu, rovnako ako ďalšie významná pamiatka, jedna z najväčších mešít Shait-Gumbad.

Mešita Shait-Gumbad v Bagerhatu

Mešita Shait-Gumbad v Bagerhatu

Sómapura Mahávihára v Paharpuru

Na zozname svetového dedičstva sú od roku 1985 zapísané tiež ruiny budhistického kláštora Sómapura Mahávihára blízkosti mesta Paharpur v severozápadnom Bangladéši. Patrí k najvýznamnejším archeologickým lokalitám. Kláštor, postavený na prelome 8. a 9. storočia, sa po stáročia tešil popularite, ale neskôr spustol a znovuobjavený bol až v 19. storočí. Priamo v ňom aj v jeho okolí boli nájdené najrôznejšie predmety, napr. Mince, kamenné sochy a keramika.

Sómapura Mahávihára v Paharpuru

Sómapura Mahávihára v Paharpuru Stefan Krasowski

Národný park Sundarbans

Prírodnou pamiatkou, ktorá sa dostala na zoznam UNESCO, je Sundarbans, indický národný park v Západnom Bengálsku. Tunajšie mangrovové lesy predstavujú jedno z najvýznamnejších prírodných bohatstiev krajiny. Rezervácia slúži aj k ochrane tigra bengálskeho.

Tyger bengálsky

Tyger bengálsky

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.