Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zaujímavé hroby v Európe

Vyjadrite svoj rešpekt a úctu k najväčším svetovým vodcom, mysliteľom, umelcom a hudobníkom na neobyčajnej púti cez niektoré z najkrajších cintorínov v Európe.

Beethoven, Brahms, Mozart a Schubert, Viedeň, Rakúsko

Prečo navštevovať hrob jedného slávneho hudobného skladateľa, keď vám Viedenský ústredný cintorín (Wiener Zentralfriedhof) ponúka možnosť uctiť si na jednom mieste Ludwiga Van Beethovena, Johanna Brahmsa, Franza Schuberta aj Wolfganga Amadea Mozarta? Dobre, dobre -  je potrebné poznamenať, že Mozart tu má vlastne iba pomník. V skutočnosti bol pochovaný na cintoríne Sankt Marx, kde pre neho bol postavený pamätník. Ostatní zmienení skladatelia však majú na Viedenskom ústrednom cintoríne skutočné "Ehrengräber", čestné hroby venované iba najvýznamnejším velikánom.

Všetci výborní skladatelia sú zoskupení do jednej malej časti cintorína (blízko kostola sv. Karla Boromejského), ktorá nesie označenie "skupina 32A".

Beethoven, Mozart a Schubert, Viedeň, Rakúsko

Beethoven, Mozart a Schubert, Viedeň, Rakúsko

Leonardo da Vinci, Amboise, Francúzsko

Najslávnejší taliansky umelec a mysliteľ strávil svoje posledné roky vo Francúzsku v meste Amboise, v údolí Loiry. Bol tam povolaný, aby pracoval pre francúzskeho kráľa Františka I. ako jeho popredný maliar, architekt a inžinier. Leonardo sa až do smrti (2. mája 1519) venoval vedeckým štúdiám a filozofickým projektom. Pôvodne bol pochovaný v kostole sv. Florentina v Amboise, ale potom, čo bol kostol počas francúzskej revolúcie zbúraný, došlo k premiestneniu kostí do malebnej kaplnky sv. Huberta v záhradách Château d'Amboise.

Leonardo da Vinci, Amboise, Francúzsko

Leonardo da Vinci, Amboise, Francúzsko

Jim Morrison, Paríž, Francúzsko

Charizmatický spevák kapely The Doors zomrel v Paríži na zlyhanie srdca (zrejme po predávkovaní drogami) vo veku dvadsaťsedem rokov. Bol vášnivým čitateľom. Jeho piesne boli silno ovplyvnené básnikmi a filozofmi. Že bol pochovaný na cintoríne Père-Lachaise, vedľa Honoré de Balzaca, Marcela Prousta, Oscara Wildea a Edith Piaf, by ho teda zrejme potešilo.

Miestom Morrisonovho odpočinku je malý nenápadný hrob, ktorý môžete nájsť veľmi ťažko, s odkazmi od fanúšikov skupiny The Doors, putujúcich celé dni po obrovskom cintoríne. Jeden vtipkár navrhol, že pri pátraní po hrobe by sa malo privoňať a následovať vôňu marihuany.

Jim Morrison, Paríž, Francúzsko

Jim Morrison, Paríž, Francúzsko

Napoleon Bonaparte, Paríž, Francúzsko

V parížskej Invalidovni sú pochovaní niektorí z najväčších vojenských hrdinov Francúzska, pričom najvýznamnejšia je hrobka Napoleona Bonaparteho v krypte pod Mansartovým dómom. Napoleon bol pôvodne pochovaný na Sv. Helene, kde v roku 1821 zomrel. Devätnásť rokov potom umožnil kráľ Ľudovít Filip návrat jeho ostatkov do Francúzska a ich uloženie v kaplnke sv. Jeronýma v Paríži. Na honosnejšie miesto pod kopulu boli presunuté až v roku 1861. V hrobke je uprostred nekrytej kruhovej krypty umiestnený červený sarkofág. Až budete zostupovať do krypty, podívajte sa na nápis tesne pred vstupom. Je to výňatok z Napoleonovej vôle, v ktorom stojí: "Prajem si, aby môj popol spočinul na brehoch Seiny medzi ľudmi Francúzska, ktoré som tak veľmi miloval.

Okrem samotného Napoleona sú v Invalidovni pochovaní aj niektorí členovia jeho rodiny aniekoľko dôstojníkov slúžiacich pod jeho velením.

Invalidovňa, Paríž, Francúzsko

Invalidovňa, Paríž, Francúzsko

Oscar Wilde, Paríž, Francúzsko

Hrob Oscara Wildea v Père-Lachaise v Paříži sa stal, rovnako ako sám spisovateľ, terčom kontroverzných diskusií. Bol vytvorený modernistickým sochárom Jacobem Epsteinem a predstavuje okrídlenú mužskú postavu (asýrskeho anjela), ktorej exponované genitálie boli po množstve sťažností zakryté figovými listami.

Hrob na seba púta pozornosť tiež tým, že ho pokrývajú otlačky červených rúžov. Táto tradícia začala v 90. rokoch minulého storočia, vládne autority sa však kvôli nej mračia. Rúž sa totiž časom začne vpíjať do kameňa, čím ho poškodzuje. Mali by ste pre to vziať na vedomie, že pokiaľ skúsite pridať vlastný bozk a budete nachytaní inflagranti, dostanete pokutu vo výške až 9000€. Jediný žujúci potomok Oscara Wildea, vnuk Merlin Holland, sa zasadil o to, aby bol hrob zrenovovaný a opatrený sklenenou bariérou.  Pusinkujúci si preto vzali na mušku blízky strom. Uvidíme, kedy zasiahnu ochrancovia prírody. dodajme ešte, že hrobka je miestom zhromažďovania odporcov homofóbie.

Oscar Wilde, Paríž, Francúzsko

Oscar Wilde, Paríž, Francúzsko

William Shakespeare, Stratford nad Avonou, Veľká Británia

Slávny dramatik William Shakespeare sa narodil v Stratforde nad Avonou, kde prežil svoje detstvoa tiež sa tam oženil. Pochovaný bol v tamojšom kostole Svätej trojice (Trinity Church). Svoju lásku k veršom si zachoval až do úplneho konca. Trval na tom, aby bol jeho náhrobný kameň vytesaný s varovaním, ktoré malo odradiť prípadnych lupičov. Sám si teda podľa všetkého napísal epitaf, na ktorom stojí:

„Drahý priateľu,pre Kristove rany, nevykop

nikdy piesok, ktorý skrýva tento hrob.

Kto tento hrob zachová, nech Boh ho omilostí,

a nech je preklínaný, kto pohne moje kosti.“

William Shakespeare, Veľká Británia

William Shakespeare, Veľká Británia Faruk Ateş

Winston Churchill, Oxfordshire, Veľká Británia

Sir Winston Churchill zomrel 24. januára 1695. Na štátnom pohrebe 30. januára t. r. v katedrále svätého Pavla sa zišli hodnostári z viac než 112 zemí. Churchill mohol byť pochovaný vo Westminsterskom opátstve spolu s inými velikánmi britských dejín, ale miesto toho tvorí konečné miesto jeho odpočinku prostý hrob na malom cintoríniku v obci Bladon, blízko Blenheimského palácu, jeho rodisku. Túžil byť totiž pochovaný v zemi, kde boli pochovaní jeho milovaní rodičia a brat Jack.

Dennis Lloyd

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.