Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zámok Červená Lhota, malebný domov princezien

Zámok Červená Lhota

Zámok Červená Lhota

Kto niekedy videl v televízii rozprávku Zlatovláska alebo O zatúlanej princeznej, ten si určite spomenie na pôvabný zámoček uprostred jazera. Renesančný zámok Červená Lhota, postavený v polovici 14. storočia, nájdete v južných Čechách. Jeho návštevu vám spestrí prechádzka anglickým parkom, plavba v požičanej pramičke alebo modlitba v zámockej kaplnke.

Vstupné a návštevná doba zámku Červená Lhota

V ponuke zámku sú tri prehliadkové okruhy. Do každého z nich majú vstup zdarma deti do šiesť rokov a držitelia rozmanitých preukazov.

Historické interiéry prvého poschodia vám počas päťdesiatich minút predstavia autentický byt posledných majiteľov, kniežat Schönburg-Hartenstein, v podobe z roku 1910. Vstupné pre dospelého je 100 Kč. Deti vo veku 6-18 rokov, študenti a seniori zaplatia 70 Kč.

Červená Lhota z vtáčej perspektívy

Červená Lhota z vtáčej perspektívy

Druhým okruhom sú podkrovné izby posledných detských majiteľov zámku. Sú preto plné historických hračiek. Vôbec najväčšiu podkrovnú prístavbu z korku na svete môžete zhliadnuť počas polhodinky za 80 Kč (dospelí) alebo 60 Kč (mládež, študenti, seniori).

Nakoniec je tu ešte atraktívna pivnica. Tri pozoruhodné priestory, zapustené do skál, uvítajú každého, kto by sa rád dozvedel niečo o pôvodnej podobe niekdajšej lhoteckej tvrdzi. Táto prehliadka trvá asi pätnásť minút a vyjde vás na iba 30 Sk (dospelí) alebo 20 Sk (mládež, študenti, seniori).

V roku 2018 otvára zámok svoje brány už v piatok 30. marca. Prvý prehliadkový okruh bude prístupný od tohto dňa až do 31. októbra 2018, avšak v rôznom čase. V apríli a októbri ho môžete absolvovať cez víkendy od 9:30 do 16:00, v máji a v septembri od utorka do nedele. Počas leta je to možné tiež od utorka do nedele, ale až do 17:00. Druhý okruh je dostupný v rovnakých dňoch, iba čas sa máličko líši. V lete býva dostupný do 16:45, inokedy len do 15:45. A konečne tretí okruh. Ten je v období od 1. januára do 29. júna a od 1. septembra do 31. decembra úplne uzavretý. Navštívte ho počas letných prázdnin, v sobotu či nedeľu, medzi 9:30 a 16:35.

Vstup do zámku Červená Lhota

Vstup do zámku Červená Lhota

Okolie Červené Lhoty

V okolí Červené Lhoty sa nachádza veľa pekných pamiatok a miest na výlety. Výber je vskutku pestrý, takže rozhodovanie nebude jednoduché, ale pokúsime sa vám ho uľahčiť pár odporúčaniami. Za návštevu určite stojí napr. Jindřichův Hradec (19 km od Červenej Lhoty). Tamojší hrad a zámok patrí k tým najkrajším.

Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec

Unikátnou ukážkou fortifikácie v priebehu niekoľkých storočí a rôznych slohov je pôsobivý hrad Landštejn (asi 48 km), jedna z vôbec najvýznamnejších románskych pamiatok v strednej Európe. Na pekný výlet láka aj Třeboň (asi 45 km). Navštívte mestský hrad a Dom prírody Třeboňska, ktorý predstavuje chránenú krajinnú oblasť a biosférickú rezerváciu Třeboňsko (UNESCO).

Třeboňsko

Třeboňsko

Ale dosť bolo hradov a zámkov! Čo tak nejaké zaujímavé múzeum? Provaznické múzeum (3,8 km) vás zoznámi s výrobou povrazov, popruhov, rohožiek a sietí. Uvidíte tu mnoho pôsobivých exponátov, napríklad jeden z najstarších pletacích strojov u nás. Pokiaľ vám povrazy nič nehovoria, skúste Letecké múzeum Deštná (3,8 km). Spoznajte osudy československých pilotov, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.