Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zámky na Loire

Loira a zámok Amboise

Loira a zámok Amboise

Loira je najdlhšia rieka vo Francúzsku, ktorá meria viac než 1000 km a jej povodie zaberá až pätinu rozlohy krajiny. Okolo sa rozkladá pás s najväčším počtom zámkov na km². Amboise, Bellegarde, Candé, Cheverny, Langelais, Rivau, Serrant... Je ich skutočne až toľko, že sa nám sem ani nezmestia, ale pokúsime sa vás oboznámiť aspoň s tými najznámejšími a najkrajšími. Na svoje si prídu najmä romantické duše a milovníci histórie.

Zámok Villandry

Zámok Villandry nájdete približne 15 km na západ od mesta Tours. Jeho najväčšou pýchou je zeleninová záhrada, v ktorej sa pestuje až 40 druhov zeleniny. Okrem nej je tu ešte labyrint, záhrada hudby, byliniek a aj záhrada lásky so živými plotmi, ktoré tvoria obrazce symbolizujúce pocity ako vášeň, krehký cit či zlomené srdce. Záhrady sú otvorené denne po celý rok, vrátane sviatkov. Château de Villandry je jedným z posledných veľkých zámkov postavených na Loire v renesančnom štýle, a ako taký už nebol vybudovaný v talianskom duchu. Triezva elegancia jeho architektúry spolu s kúzlom pozoruhodných záhrad ho robí jedným z klenotov svetového dedičstva.

Zámok Villandry

Zámok Villandry

Zámok Rigny-Ussé

Čarovný zámok s množstvom vežičiek a hlások sa nachádza asi 10 km severovýchodne od obce Chinon. Z pôvodnej stredovekej pevnosti ho na prelome 16. a 17. storočia nechal prestavať zať Karola VII. Tunajšia nezameniteľná rozprávková atmosféra očarila aj francúzskeho spisovateľa Charlesa Perraulta. Zámok d'Ussé ho dokonca inšpiroval k napísaniu rozprávky o Šípkovej Ruženke, ktorá sa objavila v jeho úspešnej knihe Rozprávky mojej matky husi z roku 1697. Perrault bol, ako je známe, jedným z prvých autorov a vydavateľov rozprávok.

Zámok Rigny-Ussé

Zámok Rigny-Ussé

Zámok Clos Lucé

Zámok Clos Lucé v meste Amboise bol postavený v polovici 15. storočia. Stojí približne 500 metrov od zámku Amboise, s ktorým je pod zemou prepojený. V roku 1490 ho kúpil francúzsky kráľ Karol VIII., ktorý ho venoval svojej manželke Anne Bretónskej. Dnes sa tu nachádza múzeum Leonarda da Vinciho, ktorý na zámku strávil posledné tri roky života. Parc Leonardo da Vinci ohromuje návštevníkov početnými modelmi vytvorenými podľa majstrových vynálezov. Prezrieť si možno napr. zvukové tyče, kolesový parník alebo delo, ktoré vyzerá ako vejár.

Zámok Clos Lucé

Zámok Clos Lucé

Zámok Blois

Zámok Blois leží vo francúzskom departmente Loir-et-Cher na severnom brehu Loiry. Bol rezidencií niekoľkých francúzskych kráľov (Ľudovíta XII., Františka I., Henricha III. a ďalších). Počas francúzskej revolúcie však došlo k jeho vyplieneniu a hrozila mu demolácia. V polovici 19. storočia bol našťastie zaradený na zoznam historických pamiatok a kompletne zreštaurovaný. Jeho zrejme najznámejším architektonickým prvkom je špirálovité schodisko v krídle Františka I.

Zámok Blois

Zámok Blois

Zámok Chambord

To najlepšie na koniec! Nádherný zámok Chambord, nachádzajúci sa asi 14 km východne od Blois, by ste rozhodne nemali vynechať  Je to totiž najväčší zámok na Loire. Má 440 miestností, 80 schodísk a neuveriteľných 365 krbov, z ktorých každý má vlastný komín. Chambord nechal postaviť František I. v polovici 16. storočia ako lovecký zámoček. Obklopuje ho malebná príroda so zámockou oborou, v ktorej môžete vidieť jelene, srnce aj diviaky. Vnútri zámku vás potom čaká bohatá zbierka plátien, honosný nábytok a dokonca divadlo. Keď sa na Chambord pozriete s odstupom, možno zistíte, že vám niečo pripomína. Niečo čarovné z vášho detstva. Stal sa totiž predlohou pre zámok v Disneyho rozprávke Kráska a zviera.

Zámok Chambord

Zámok Chambord

Nalákali sme vás? Dovolenka či len menší výlet do okolia Loiry síce nesľubuje adrenalín a veľa akcie, ale zato vás uchváti krása tunajších zámkov, ba aj katedrál, parkov a múzeí. Na každom kroku tu na vás bude dýchať francúzska história, nech už sa vydáte po stopách rozprávkára Charlesa Perraulta alebo Johanky z Arku. Vzhľadom na to, že sa jedná o pomerne rovinatý kraj, môžete si svoju cestu užiť aj na bicykli!

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.