Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Za starými tradíciami do českého Banátu v Rumunsku

Krajina v rumunskom Banáte

Krajina v rumunskom Banáte

Túžite po romantickej dovolenke s vôňou sena, spevom cvrčkov a s lúčmi balkánskeho slnka? Vydajte sa do českých dedín v rumunskom Banáte, kde na vás čaká autentické prostredie s domácou stravou a pruhovanými perinami, ale aj úchvatný karpatský masív nad Dunajom, ponúkajúce skvelé podmienky pre pešiu turistiku aj cyklistiku.

Krásna príroda a české zvyky

V roku 1823 sa českí kolonisti vydali ďalej po Dunaji do pohraničného pásma rakúskej monarchie, kde v horách založili dediny. Dnes tu žije okolo dvoch tisíc ľudí v šiestich rýdzo českých dedinách, ktoré sa vyznačujú zachovalou ľudovou architektúrou. Volajú sa Bígr, Eibentál, Gerník, Rovensko, Svätá Helena a Šumice. Sú prepojené značenými turistickými trasami, vedúcimi okolo aktraktívnych miest – jaskýň, vodných mlynov či krasových kaňonov a potôčikov. Dunajská tiesňava vám ponúkne dychberúce výhľady aj možnosť rybárskych pobytov u krajanov. Ich tradície sa tu uchovali až do dnešných dní. Dohovoríte sa tu čistou češtinou a gazdinky vám ponúknu klasické české koláče či rezne. Ak si chcete vyskúšať, ako miestni žijú a ako sa musia oháňať, pomôžte im s prácou. Môžete hrabať seno, kosiť a mlátiť obilie alebo upiecť chleba. Tunajšie prostredie je samozrejme vhodné ajna šport alebo pokojnú rodinnú rekreáciu.

Tradičné domáce potreby v Banáte

Tradičné domáce potreby v Banáte

Svätá Helena

Dedina Svätá Helena bola v rumunských horách založená v roku 1824. Od Dunaja je vzdialená približne 6 km a vedie do nej asfaltová cesta. Má asi 220 obyvateľov. Nachádzajú sa v nej dva kostoly. Ten katolícky bol vysvätený v roku 1879 a zasvätený sv. Helene. Evanjelický kostol z roku 1887 dnes užívajú baptisti. V Svätej Helene nájdete aj dva obchodíky a krčmu s čapovaným pivom. Zásobovanie je pomerne dobré, každý deň zakúpite chleba. Vodovod v dedine je však zatiaľ len provizórny. Pitná voda sa dováža od napájadla, ale radšej používajte minerálky či balenú vodu. Čo vás iste poteší, je kvalitná internetová sieť. Wi-fi je dnes súčasťou mnohých domácností a voľne k dispozícii býva aj v krčme U Pepsiho. Miestne ženy pravidelne jazdia na trhy do Moldavy predávať mlieko, smotanu či syry. V dedine je možné previezť sa na koni, rovnako aj v neďalekým dedinkách Rovensko a Gerník. K dispozícii vám budú kone s jazdeckými sedlami a prilby, u niektorých gazdov dokonca aj povozy pre vychádzky.

Svätá Helena

Svätá Helena Palickap

Výlety do okolia Svätej Heleny

Ponúka sa mnoho lákavých možností na pekné výlety do okolia. Vyraziť môžete napríklad ku Svätej Alžbete, siedmej českej dedinke, ktorá však zanikla už v roku 1847. Do dediny Gerník dorazíte po červenej značke. Je tam možnosť ubytovania a hlavne unikátne vlastivedné múzeum. Milovníci prírody si určite užijú prechádzku ku skalám nad Dunajom, údolím riečky Alibeg alebo k niektorej z tunajších tajuplných jaskýň. K jaskyni Turecká diera sa dostanete po červenej značke a následne po modrej odbočke. Približne 60 km od Svätej Heleny pri meste Bela Cerkva (hraničný prechod Naidáš) objavíte šesť nádherných srbských jazier, ktoré sú vhodné aj na kúpanie. Ďalší možný výlet predstavuje výprava do pohoria Semenic. Ak pôjdete na výlet do mesta Reşiţa, nenechajte si ujsť ani priehradu v národnom parku Semenic. Aj tu budete mať možnosť ubytovania a kúpania.

Hlava Docebala v rumunskom Banáte

Hlava Docebala v rumunskom Banáte

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.