Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Za rakúskymi čertami nemusíte len do Rakúska

Určite ste už niekedy počuli o rakúskych sprievodoch čertov. Že nie? V tom prípade sa zhlboka nadýchnite a pripravte sa na poriadnu dávku ohromnej hrôzy! Alebo pekelnej zábavy. Záleží na tom, aký máte vzťah k čertom, ktorí vyzerajú naozaj strašidelne...

Sviatok Krampusov

Krampusovia sú alpské strašidlá odpovedajúce slovenským čertom. Ich maskám, vyrezávaným z lipového či borovicového dreva a ručne maľovaným, by skôr pasovalo označenie "umelecké diela". Rohy z muflónov alebo baranov a kožuchy z pravej kozej či ovčej kože dodávajú kostýmom hrozivú pravdivosť.

V alpských dedinách sa usporadúvajú tzv. Krampuslaufy, sprievody skupín Krampusov. Každá je niečím výnimočná, všetky sú ale doprevádzané pekelnými vozmi, strašidlami a dymovými efektami. Desivú atmosféru podčiarkuje hlasná hudba, rachot zvoncov a reťazí.

Sviatok sa oslavuje 5. decembra, čerti však chodia po Rakúsku obvykle od novembra až do januára. Ak sa ich desuplného vyčíňania chcete tiež zúčastniť, nemusíte jazdiť len do Rakúska. Alpskí pekelníci prichádzajú aj na mnohé miesta v Čechách a práve Židlochovice máme takpovediac za rohom.

Pochod rakúskych čertov v Židlochoviciach

Židlochovický sprievod čertov patrí k najznámejším v Českej republike a koná sa ibá pol hodiny cesty od Brna, blízko našich hraníc. Tentokrát sa bude konať 1. decembra 2018 od 17:30 do 18:30, ako obyčajne na námestí Mieru a v priľahlých uliciach Komenského a Masarykova. Zúčastnia sa ho skupiny Reichraminger Hintergebirgsteufe, Waldzeller Woidteifln, Zarathos Teufel a Krampusverein Diabolos Sandl v minimalnom počte 120 masiek. Zároveň bude prebiehať doprovodný program od 14:00 do 17:30. Tešiť sa môžete aj na jarmark v čase 10:00-21:00. Zakúpiť sa tu budú dať adventné dekorácie, sviečky z perníka, rôzne drevené výrobky, darčekové predmety, teplé zimné oblečenie a samozrejme množstvo dobrôt, ako sú koláče, zemiakové placky, syrové špeciality atd.

Krampuslauf Schladming

Pokiaľ by vám tieto čertovské akcie v Čechách nestačili a chceli by ste zažiť pravú strašidelnú atmosféru, môžete si za čertami zájsť napríklad do horského strediska Schladming. Tam sa v sobotu 24. novembra 2018 od 19:00 koná jeden z najväčších sprievodov na svete a zrejme aj najväčší v Rakúsku. Budú vás pri ňom fascinovať masky a povozy osemsto strašidelných diablov, čarodejníc a ďalších tajomných bytostí. Zúčastnené skupiny pochádzajú z niekoľkých krajín. Očakáva sa, že si toto predstavenie príde užiť až 8000 návštevníkov. Vychutnajte si ho aj vy a vezmite si k tomu dobré varené víno, ktoré vás príjemne zahreje. Pre deti býva pripravená samostatná rodinná oblasť so špeciálnymi bariérami a s Mikulášom, ktorý bude rozdávať darčeky.

Krampuslauf Retz

Jedinečný zážitok poskytujúci vianočnú atmosféru a kúzlo čertovských tradícií prináša aj malebné mestečko Retz. Program s čertami začína od 16:30 dňa 8. decembra 2018. Ponúkne dokonalo desivé masky, neodmysliteľné rinčanie zvoncov a raťazí a samozrejme pôsobivé pyrotechnické efekty. Až sa dosatočne vyľakáte, môžete sa upokojiť nad voňavým tradičným punčom na miestnych trhoch, alebo prehliadkou samotného mesta. Retz je konieckoncov jedným z najkrajších miest Dolného Rakúska. Pravý poklad sa však ukrýva v podzemí - unikátny labyrint vínnych pivníc.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.