Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Za lyžovaním do Bulharska? Prečo nie!

Exotické dovolenky stoja státisíce, v Egypte nájdeme iba samé veľké ubytovacie rezorty a Bulharsko je iba letná destinácia. V cestovnom ruchu je veľa podobných informácií, na ktorých nie je veľa pravdy a čím skôr cestovatelia budú vedieť pravdu, tým skôr z nej budú môcť ťažiť. Vzhľadom ku blížiacej sa lyžiarskej sezóne sa tentokrát zameriame práve na Bulharsko ako na krajinu vhodnú na lyžovanie.

Väčšina z nás pozná Bulharsko iba ako miesto vhodné pre rodinnú dovolenku pri mori za priaznivú cenu. Táto destinácia má aj v zimných mesiacoch čo ponúknuť, veď hory tvoria približne šesťdesiat percent z celkovej rozlohy. Skiareály sú tu pomerne krátko, pred niekoľkými rokmi sa jednalo skôr o skromne vybavené strediská, ale v priebehu rokov dochádzalo k inováciám až do podoby, v ktorej sa Vám dnes môžu predstaviť. Vďaka priateľskému prístupu miestnych obyvateľov a príjemnej atmosfére tunajších hôr si tu užijete lacné a pritom kvalitné lyžovanie.

Najlepším lyžiarskym areálom v Bulharsku je bezpochyby Bansko

Aj bez lyžiarskeho strediska by oblasť patrila medzi obľúbené a turistami často vyhľadávané miesto. Tradičné vinárne, diskotéky alebo wellness v podobe sáun a bazénov spoločne tvoria úžasnú kombináciu a obrovské lákadlo. Tunajšie pohorie Pirin je obľúbenou atrakciou nielen vďaka svojmu impozantnému vzhľadu, ale aj veľkému množstvu podzemných jaskýň, mnohým okolitým jazerám a vodopádom. Vďaka tomu bol tento prekrásny národný park zaradený medzi pamiatky UNESCO. Bansko bolo pôvodne malé stredisko s jedinou lanovkou, no v priebehu rokov sa rozšírilo na 48 kilometrov zjazdoviek a 15 lanoviek a vlekov, ktoré vás vyvezú až do výšky 2 560 m n. m. Široké zjazdovky ponúkajú plno zábavy pre stredne pokročilých lyžiarov, náročnejším je potom vyhradená zjazdovka Alberta Tomba, ale najspokojnejšie tu budú rodiny s deťmi. Hneď vedľa zjazdoviek sa nachádza lyžiarska škola pre tých najmenších, v ktorej sa naučia kvalitné základy a dobre sa zabavia.

Bansko

Bansko

Lyžovať môžete aj v iných bulharských skiareáloch

Ak ste už Bansko navštívili, ale lyžovania nemáte stále dosť, určite je na mieste navštíviť ďalšie malebné strediská. Druhý najväčší areál Borovec ponúka snow park, Dobronište si zas zakladá na tradíciách, na vrchole napríklad nájdete tradičnú bulharskú horskú chatu. Pre bežkárov rozhodne doporučujeme areál Uzana a vášniví obdivovatelia malebných dediniek ocenia ubytovanie v okolí strediska Pamporovo.

Ski resort Pamporovo

Ski resort Pamporovo

Doprava do Bulharska a ďalšie užitočné informácie

Dostávame sa k najdôležitejšej téme a niet divu - dopraviť do pomerne vzdialenej destinácie lyžiarsku výbavu nie je žiadna sranda. Vzhľadom ku vzdialenosti, ktorú musíme kvôli tomuto cestovaniu prekonať, pripadá v úvahu primárne letecká doprava. Samozrejme nám nič nebráni ísť autobusom či vlastným autom, nie je to však príjemný zážitok a predovšetkým pre deti by cesta mohla byť dosť náročná. Najčastejšia voľba je prílet do hlavného mesta Sofia a odtiaľ potom autobusom až k vybranému stredisku. Počítajte s približne siedmimi hodinami cestovania vrátane všetkých nutných úkonov na letisku.

Informácie o cenách sú pomerne príjemnou záležitosťou, pretože hovoríme o omnoho nižších cenách, než máme doma. Priemerne je v Bulharsku tovar až o 20% lacnejší než na Slovensku. A táto štatistika sa týka tak jedla, ako aj oblečenia alebo služieb. Tým sa čiastočne ponúka možnosť, ako znížiť náklady za prepravu batožiny. Prevoz lyží dosť narúša veľkosť a tým aj cenu batožiny, preto sa dá ušetriť na zvyšku výbavy alebo na zimnom oblečení, ktoré tu zoženiete skutočne za pár korún. Predpokladané náklady na stravovanie sú potom nasledujúce: za miestne pivo zaplatíte v prepočte 90 centov, obedy sa pohybujú rôzne podľa nároku každého klienta, ale ceny sa pohybujú od 1,70 do 5 Eur za hlavný chod. Pollitrový džbán vína zakúpite za 1,20 Eur, pre gurmánov sa určite nájde kvalitnejšia fľaša s cenou medzi 6-17

Už vybavený a najedený turista by si určite rád zalyžoval. Najvýhodnejšie bude zakúpenie skipasu v podobe bezkontaktnej karty. Ak sa rozhodnete pre celodenný skipas, zaplatíte zaň 50Lv, teda približne 30 Eur. Tu platí pravidlo - čím viac dní na lyžiach, tým menšia cena na jeden deň. V prípade šesťdňového skipasu tak zaplatíte 280 Lv. K cene skipasu nezabudnite pripočítať vratnú zálohu 5 Lv za požičanie bezkontaktnej karty. Vyššie uvedené ceny sa vzťahujú na najväčšie strediská, v tých menších, ktorých je tu takisto dosť, vás celodenný skipas vyjde zhruba na 30 Lv a tešiť sa vo väčšine prípadov môžete samozrejme aj na zvýhodnené vstupné pre deti, študentov či dôchodcov.

Či už patríte medzi staršiu generáciu, ktorá si chce užiť pokojné lyžovanie na miernych zjazdovkách, alebo ste študenti hľadajúci skvelú destináciu vhodnú na lyžovanie aj zábavu za dobrú cenu, určite zaraďte Bulharsko na váš zoznam miest, ktoré musíte aspoň raz navštíviť. Preveziete si zážitky, výhodne zakúpené kúsky do vášho šatníka a na pohostinnosť tunajších obyvateľov či krásu okolitej prírody budete s láskou spomínať.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.