Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Yellowstonský národný park

Yellowstonský národný park

Yellowstonský národný park

Yellowstone sa rozkladá na území amerických štátov Wyoming, Montana a Idaho. Jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií tohto prvého a najstaršieho národného parku na svete (od roku 1872) je Old Faithful, zrejme najznámejší gejzír na planéte. Yellowstonský park je však vyhľadávaným cieľom aj kvôli iným geotermálnym úkazom a pre svoju úchvatnú divokú prírodu všeobecne. V roku 1978 bol zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Navštívte breh Yellowstonského jazera

Park sa môže pochváliť mnohými pohoriami, kaňonmi, riekami a jazerami. Yellowstonské jazero je najväčším výškovým jazerom v Severnej Amerike a má tu aj najväčšiu populáciu divokých pstruhov. Nachádza sa priamo uprostred Yellowstonskej kaldery, najväčšieho supervulkánu na kontinente, ktorý je stále považovaný za aktívny. Jazero zamŕza každú zimu koncom decembra alebo začiatkom januára, pričom hrúbka ľadu sa pohybuje od niekoľkých cm do viac ako dvoch stôp. Obvykle rozmrzává koncom mája. Chladné ale zostáva celoročne, vzhľadom na extrémne studenú vodu sa plávania neodporúča. Zato sa však môžete pokochať romantickým pohľadom na horúce pramene pri jeho brehu.

Yellowstonské jazero

Yellowstonské jazero

Pozorujte v Yellowstone ryby z rybárskeho mosta

Pôvodný most bol postavený v roku 1902, ten súčasný vznikol v roku 1937. Rybársky most bol vždy ohromne obľúbeným miestom na sledovanie rýb, no k ich lovu bol v roku 1973 uzavretý.

Rybársky most

Rybársky most

Pokochajte sa nádherným vodopádom v Yellowstonskom parku

V oblasti Madison môžete navštíviť mnoho zaujímavých miest, napr. informačné stanicu z rokov 1929-1930, ktorá je národnou historickou pamiatkou. K tunajším prírodným krásam patrí bezpochyby Gibbon Falls, jeden z najpopulárnejších vodopádov v parku. Z výšky 26 m steká po okraji Yellowstonskej kaldery. Skalná stena na opačnej strane vodopádu tvorí vnútorný okraj kaldery.

Vodopád Gibbon Falls

Vodopád Gibbon Falls

Zažite v Yellowstone čaro starého západu

Duch minulosti na vás dýchne v oblasti Tower-Roosevelt a v Lamarskom údolí. Lamar Buffalo Ranch bol postavený v snahe rozšíriť stáda bizónov v parku. Podarilo sa zabrániť obávanému vyhynutiu tohto druhu. Dnes sú štyri zostávajúce budovy pôvodného rančového komplexu v Národnom registri historických miest.

Lamarské údolie

Lamarské údolie

A čo ďalšie možno navštíviť v tejto časti parku? Inšpirovať by vás mohlo idylické prostredie vodopádu Tower Fall, ktorý je často fotografovaný a maľovaný mnohými umelcami, vrátane Thomasa Morana. Jeho obraz hral dokonca rozhodujúcu úlohu pri založení Yellowstonského parku.

Základné informácie pre návštevu Yellowstonského parku

Park má päť vstupných miest, no niektoré sú v zime pre vozidlá uzavretá. Nezabudnite si preto ešte pred odchodom skontrolovať stav ciest pri vstupe, ktorý hodláte použiť. Akonáhle sa na letnú sezónu otvoria všetky cesty, ľudia môžu vstupovať do parku 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Cesta medzi horúcimi prameňmi Mammoth a severovýchodnom vchodom je otvorená vždy. Poskytuje teda celoročný prístup do údolia Lamar, ktoré je vhodným miestom na kempovanie, pešiu turistiku, rybolov či lyžovanie.

Horúce pramene Mammoth

Horúce pramene Mammoth

Sedemdňový preukaz na vstup do parku stojí 30 $ (súkromné ​​vozidlo), zakúpiť možno ale aj individuálny preukaz za 15 $ na osobu staršiu ako šestnásť rokov.

Počasie v Yellowstonskom parku sa môže niekoľkokrát zmeniť aj počas jediného dňa. V lete môžu denné maximá prekročiť 25 °C. V zimných mesiacoch tu často sneží a teploty klesajú pod nulu, najmä v noci. Pre všetky prípady si so sebou vezmite dostatok oblečenia, vrátane teplej a nepremokavej bundy. Verte, že sa môže hodiť aj v lete.

Gejzír Old Faithful

Gejzír Old Faithful

Yellowstone ponúka pre každého niečo. Či už sa tešíte na náročné pešie túry, kempovanie, plavbu loďou, jazdu na koni, alebo radšej odpočívate pri západe slnka, park vám ponúka veľkú rozmanitosť v aktivitách, ktoré si môžete vychutnať. Vyberať zo všetkých tých dobrodružstiev a zážitkov nebude vôbec jednoduché.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.