Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Warwick, jeden z najkrajších hradov Anglicka

Je tomu už viac ako desať rokov, čo som počas autobusového zájazdu do Londýna navštívila hrad Warwick. Napriek tomu si živo vybavujem, aký ohromný a pôsobivý bol. Počas prechádzky po obrovskom nádvorí hradu Warwick človek ľahko získa pocit, že sa ocitol v nejakej rozprávke alebo v historickom filme o rytieroch.

Čo Warwick ponúka?

Romantický hrad, postavený v roku 1068 Viliamom Dobyvateľom, je chránenou pamiatkou a nachádza sa v grófstve Warwickshire. Patrí samozrejme k turisticky najnavštevovanejším miestam tejto oblasti. V areáli sú k dispozícií obchody s peknými tematickými suvenírmi. Spomínam si, že som si tu kúpila sošku veľkého čierneho draka, sediaceho na rytierskej prilbe a vypracovaného do najjemnejších detailov. (Má čestné miesto v mojej vitríne.) Rovnako tu bolo možné zakúpiť rôzne napodobneniny mečov, štítov, pohárov, rozličné zmenšeniny bojovníkov a víl, ale aj omnoho drahšie a zaujímavejšie veci, ako napríklad stredovek pripomínajúci nočný stolík alebo vysokú lampu v tvare rytiera. Okrem obchodov s pamiatkovými predmetmi poskytuje areál samozrejme aj občerstvenie a mnoho zábavných aktivít pre deti aj dospelých. Nádvorie býva miestom konania rôznych akcií, prehliadok a predstavení. Šašovia, žongléri a šermiari tu predvádzajú svoje umenie a bavia divákov, prizerajúcich sa z pohodlnej polohy ležmo na tráve.

Nakukneme dovnútra hradu Warwick …

Interiéry hradu nie sú o nič menej zaujímavé než exteriéry, práve naopak! Prehliadka hradu zvnútra patrí dodnes k mojim najsilnejším kultúrnym zážitkom. Áno, toto prehlasujem ako veľký milovník Anglicka a prakticky všetkého, čo s ním súvisí, ale vedzte, že jednotlivé miestnosti sú naozaj bohato vybavené, zdobené a prepychové. Izby sú zariadené nie len skvostným nábytkom, ale aj voskovými figurínami od tvorcov Madame Tussauds, ktoré pôsobia skoro ako živé. Zbrojnica musí takisto vzbudiť úžas v každom návštevníkovi. Prehliadka mečov a brnenia vyvolá patričnú úctu a pokoru.

Najväčší trebuchet na svete

Jednou z najznámejších atrakcií hradu je tzv. trebuchet, obliehací stroj, presnejšie veľký katapult. Používal sa pochopiteľne k vymršteniu ťažkých predmetov, ktoré mali porušiť hradby. Hlavnou muníciou boli veľké kamene, ale existujú aj dôkazy o použití iných, menej obvyklých materiálov, napr. hnoja a mŕtvych zvierat kvôli šíreniu chorôb v obliehanom hrade. (Toto bol jeden z tých prípadov, kedy prasatá naozaj lietali...)

SteveR-

Vstupné a otváracia doba hradu Warwick

Warwick je otvorený celoročne, každý deň od 10 hodín, okrem Štedrého dňa. Ponuku vstupeniek si môžete  prehliadnuť (a napríklad aj rovno zarezervovať) priamo na webových stránkach hradu. Tu je k dispozícií aj celodenná permanentka. Na výber máte zo základných vstupeniek, ktoré zaručujú vstup do hradu a prednosť v radoch za £ 18.40. Môžete zvoliť aj Kingdom Ticket za £ 22.60, ktorý svojho držiteľa oprávňuje navštíviť nielen hrad, ale aj the Castle Dungeon, teda strašidelné hradné podzemie plné hrozivých živých hercov a špeciálnych efektov. Priamo pri bráne hradu je možné zakúpiť individuálne vstupenky pre dospelých (£ 26.40), deti (£ 23.40) a seniorov (£ 22.40). Zahrňujú vstup do hradu, prehliadku pozemkov, rôzne zaujímavosti a prehliadky.

A kedy je najlepšie sa na hrad vydať? Ja som tam bola koncom mája a zastihla som ho ešte v pomerne chladnom stave. Nádherné kry na nádvorí aj pred hradom ale krásne rozkvitali a pozývali fotografovať. Warwick je tak obľúbený, že bude dozaista mnoho turistov, či už je leto alebo iné obdobie. Jeho návštevu si ale bezpochyby užijete.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.