Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Výlety na Malorke – kam sa vydať, keď vás omrzí more

Vybrali ste si pre tento rok dovolenku na najväčšom ostrove Španielska? Radi spoznávate prírodu, pamiatky a kultúru danej krajiny? Pripravila som pre Vás pár tipov na výlety, v prípade, že nebudete chcieť stráviť celú dovolenku na pláži pri mori.

Historické pamiatky

Najbohatšie na pamiatky je určite hlavné mesto Palma de Mallorca, ktoré Vás hneď pri príjazde uchváti pieskovcovou gotickou katedrálou La Seu, ktorá je dominantou mesta (vstupné 6€). S katedrálou susedí maurský palác Almudia, ktorý je v súčasnosti historickým múzeom. Niekedy bol sídlom maurských vezírov, malorských panovníkov či sídlom guvernéra. Za spomenutie stojí aj múzeum Pueblo Espanol, tvorené komplexom budov vystavaných ako stredoveké opevnené mesto. Jedná sa o múzeum tzv. miniatúr, nájdeme tu zmenšené najslávnejšie stavby (budovy, námestia či ulice), súčasťou prehliadky je aj ukážka ľudových remesiel. (cena cca 4 €)

Za hlavným mestom sa na vrchole týči stredoveký gotický hrad Bellver. Hrad býval kráľovskou rezidenciou, neskôr slúžil ako väzenie príslušníkov kráľovského rodu (do roku 1915). Dnes je tu historické múzeum zamerané na hlavné mesto a je možné si prehliadnuť aj sály hradu. (cena cca 2.60 €)

Na severovýchode ostrova nájdeme polostrov Formentor, zaujímavý kontrastom vysokých útesov a morskej hladiny. Nájdeme tu aj maják Far de Cap Formentor, s krásnym výhľadom na okolie, ktorý funguje od roku 1863 a dostaneme sa k nemu z mestečka Pollença.

Ďalšími obľúbenými pamiatkami (mestečkami) je napríklad Deia – malá pobrežná dedinka so strmými kľukatými uličkami. Andratx – oblasť obľúbená filmovými hviezdami. Jedná sa o starobylé mesto, kde nájdeme plno starých kostolov alebo ruiny hradu Andratx. Alcudia – okrem nádhernej piesočnej pláže tu môžeme nájsť aj zachované mestské hradby a domy z 13. storočia.

Prírodné pamiatky

Po ostrove je roztrúsených mnoho prírodných jaskýň, ktoré sú verejnosti otvorené. Najnavštevovanejšou je jaskyňa Cuevas del Drach (Dračia jaskyňa) s podzemným jazerom. Jaskynný systém sa nachádza na okraji mesta Porto Cristo. Na konci prehliadky Vás čaká zhruba desaťminútový koncert vážnej hudby. Cena za dospelého je cca 15 €.

Pohorie Serrada Traumuntana pozdĺž severného pobrežia je zapísané na zozname UNESCO a je spájané práve s už spomínaným mysom Formentor. Pohorie zadržuje mraky a tým pádom tu prežijete ničím nerušené putovanie či oddych na niektorej z pláží.

Prírodný park s´Albufera na severovýchode ostrova v oblasti Can Picafort je jedným z najdôležitejších mokradí na ostrove. Nájdete tu viac než 200 druhov vtákov, ktoré tu hniezdia. Najvzácnejšou rastlinou, ktorá sa tu nachádza, je lúčna orchidea.

Pre deti

Marineland – zábavný park, ktorý ponúka vystúpenia mrožov, delfínov či papagájov v Portals Nous.

Cena vstupného:

dospelý 24 €,
dieťa 1.10 – 1.40 m 15 €  
dieťa 90 cm – 1.10 m 10 €

Aqualand El Arenal – vodný raj plný tobogánov a vodných atrakcií.
Cena vstupného:
dospelý 28 €,
dieťa 5-10 rokov - 19 €  
dieťa 3-4 roky - 10 € .

Western Park – vodný park v štýle „Vtedy na západe“ v Magallufe.
Cena vstupného:
dospelý 27 €
dieťa 5-10 rokov -  18 €
dieťa 3-4 roky - 10 €.

Pri zakúpení vstupeniek online je možná zľava cca 3-4 €.

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.