Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vydajte sa za prírodnými krásami chorvátskeho ostrova Vis

Ostrov Vis, Chorvátsko

Ostrov Vis, Chorvátsko

Dalmátsky ostrov Vis patrí k skutočným perlám južného Jadranu. Poďme si tento, pre mnohých možno neznámy ostrovček plný prírodných krás, historických pamiatok, dobrého jedla a predovšetkým nefalšovanej stredomorskej atmosféry, predstaviť. Možno budete prekvapení, čo všetko môžete na tomto neveľkom ostrove vidieť a zažiť.

Ostrov s búrlivou minulosťou a bohatou históriou

V časoch socialistickej Juhoslávie bol ostrov Vis turistom z cudzích krajín neprístupný, pretože slúžil výlučne ako vojenská základňa nazvaná Stupišće. Miestni sa tu pohybovať mohli, avšak platili pre nich rôzne obmedzenia. Z ostrova sa stala obria pevnosť, kde slúžilo dvetisíc vojakov a tritisíc civilných zamestnancov. Dnes už účelom armády ostrov neslúži, po roku 1989 bol opäť sprístupnený turistom. Pozostatky vojenskej činnosti sú tu však viditeľné dodnes. Väčšina vojenských objektov, či už bunkrov alebo podzemných priestorov je prístupná verejnosti. Vzhľadom k tomu, že objekty nie sú príliš udržiavané, je vstup do vnútra väčšiny z nich len na vlastné nebezpečenstvo.

Titova jaskyňa z 2. sv. vojny

Titova jaskyňa z 2. sv. vojny

Krásy ostrova Vis

Členité pobrežie ostrova vytvára malebné zátoky, ktoré sú lemované priezračným morom, ostrovčekmi a predovšetkým nádhernými, skrytými plážami ako stvorenými na pokojnú, romantickú dovolenku. Údajne žiadny z jadranských ostrovov nemá pláže tak rôznorodé ako práve Vis.

Pláž Stinva na ostrove Vis

Pláž Stinva na ostrove Vis

Na ostrove sa nachádza 11 osád a dve malé prístavné mestečká a zároveň hlavné centrá ostrova, Vis a Komiža s kúzelnou architektúrou a výborným zázemím v podobe komfortných ubytovacích zariadení, skvelých reštaurácií a množstva ľahko dostupných pláží.

Komiža, Vis, Chorvátsko

Komiža, Vis, Chorvátsko

V meste Vis sa nachádza archeologická lokalita antickej Issy, ktorá zaujme predovšetkým milovníkov histórie, Komiža sa môže pochváliť zaujímavou expozíciou rybárskeho múzea.

Archeologické múzeum v meste Vis

Archeologické múzeum v meste Vis

Nájdite si svoju pláž

Ak túžite po väčšom súkromí, zájdite autom alebo vodným taxi na niektorú z čarovných pláží mimo tieto mestá. Je viac než pravdepodobné, že tu budete úplne sami. Len vy, vaša polovička, šumiace more, skaly, štrk, slnko a božský pokoj. Kto by odolal...

Nájdite si svoje ukryté miesto na ostrove Vis

Nájdite si svoje ukryté miesto na ostrove Vis

Potápanie k vrakom starých lodí

More okolo ostrova Vis je skutočným rajom pre potápačov. Jeho hlbiny ukrývajú skutočné poklady. Pod hladinou vás čakajú staré vraky dávno potopených lodí a samozrejme pestrofarebná podmorská fauna aj flóra. Ak nemáte s potápaním príliš veľa skúseností, môžete absolvovať potápačský kurz na pobreží.

Potápanie okolo ostrova Vis

Potápanie okolo ostrova Vis

Aktívna dovolenka vo vnútrozemí

Ak nepatríte medzi typicky plážových turistov, poteší vás ponuka výletov do vnútrozemia. Príroda ostrova Vis je nádherná, vďaka dlhoročnému zákazu vstupu turistov na ostrov aj takmer nedotknutá. Hornatý reliéf ostrova je príležitosťou pre milovníkov pešej turistiky, ktorí si môžu zvoliť niektorú zo značených trás. Ale ani cyklisti neodídu naprázdno. A vôbec nevadí, že ste svoj bicykel nechali doma, požičovní je na ostrove hneď niekoľko.

Olivovníkový háj vo vnútrozemí

Olivovníkový háj vo vnútrozemí

Lahodná kuchyňa ostrova Vis

Keďže je ostrov Vis považovaný za kolísku rybolovu, nikoho neprekvapí, že väčšina miestnych reštaurácií ponúka predovšetkým pokrmy z čerstvých rýb a morských plodov. Na prípravu a dochutenie lahodných jedál sa najčastejšie používajú čerstvé bylinky a kvalitné olivové oleje, ochutnať môžete aj rôzne syry, olivy, kapary, zeleninové šaláty, domáci med a ďalšie vynikajúce pochúťky bohatej stredomorskej kuchyne.

Lahodná kuchyňa ostrova Vis

Lahodná kuchyňa ostrova Vis

Ochutnajte pohár vína z miestnych vinohradov

Samostatnou kapitolou sú lahodné vína s plnou chuťou, ktoré pochádzajú z miestnych viníc rozptýlených po celom ostrove. Vôbec najznámejším ostrovným vínom a tiež symbolom všetkých miestnych vinárov je preslávená biela Vugava, na ktorú budete narážať doslova na každom kroku. V reštauráciách, vo vínnych pivniciach, kde môžete víno nielen ochutnať, ale nejakú tú flašku aj zakúpiť alebo napríklad u pohostinných miestnych obyvateľov.

Vinice na ostrove Vis

Vinice na ostrove Vis

Na ostrov Vis sa dostanete iba trajektom či na člne zo Splitu, ktoré odchádzajú len párkrát za deň. Za približne dve a pol hodiny ste v cieli a vaša pokojná, romantická dovolenka plná slniečka, kúpania a zážitkov môže začať.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.