Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vianočné polená a slnečné koledy: Ako sa oslavujú Vianoce v iných krajinách?

Ako sa oslavujú Vianoce v cudzine?

Ako sa oslavujú Vianoce v cudzine? Shutterstock

Pre nás je obvyklé si dať na Štedrý večer kapra so zemiakovým šalátom, obdarovať rodinu a spokojne zaspať pri Troch orieškoch pre Popolušku. Ako sa ale oslavujú Vianoce v iných kultúrach? Vedeli ste, že Taliani sú preborníkmi v stavaní betlehemov, že Francúzi pália vianočné polená a že Austrálčania si prispôsobili zimné koledy pre svoje slnečné prostredie?

Japonci oslavujú v Disneylande s vyprážaným kuraťom

Vyprážané kura, japonská vianočná klasika

Vyprážané kura, japonská vianočná klasika Shutterstock

Aj v Japonsku sa navzdory budhistickej tradícii oslavujú Vianoce. Sú vnímané ako čas k šíreniu šťastia. Na Štedrý deň chodia mladé páry na prechádzky pozrieť sa na vianočné osvetlenie a povečerať v reštaurácii. Japonci na Štedrý deň jedia väčšinou vyprážané kura, tradičným vianočným jedlom je však piškótová torta s jahodami a šľahačkou. A do toho všade znie Beethovenova Deviata symfónia a predovšetkým jej záverečný akt Óda na radosť. V Japonsku je tak slávna, že sa jednoducho nazýva daiku, čo znamená číslo deväť. Zbory po celej krajine ju spievajú v nemčine. Pre zaujímavosť, jeden zbor v Osake zahŕňa 10 000 ľudí a preslávil sa ako Number Nine Chorus (teda zbor č.9). Ďalšia populárna vianočná činnosť v Japonsku, najmä v Tokiu, je návšteva Disneylandu.

9 najpodivnejších sobášov sveta: Za manželov Eiffelovku aj Berlínsky múr

Prečítajte si aj:

9 najpodivnejších sobášov sveta: Za manželov Eiffelovku aj Berlínsky múr

Austrálčania majú horúce Vianoce s morskými plodmi

Plody mora na štedrovečernej tabuli

Plody mora na štedrovečernej tabuli Shutterstock

V Austrálii prichádzajú Vianoce začiatkom letných prázdnin, ktoré trvajú od polovice decembra do začiatku februára. Ľudia vešajú vence na dvere a na Štedrý večer chodievajú spievať koledy. Vzhľadom k letnému obdobiu sa niekedy menia slová kolied o chladnej zime a vznikajú tak originálne vianočné piesne. Obyvatelia zdobia domy a záhrady vianočnými stromčekmi a svetielkami. Susedia  organizujú súťaže o najlepšiu výzdobu, svoje obydlia skrášľujú kyticami z vianočného kríka, pôvodného austrálskeho stromu a mliečnikom nádherným alebo vianočnou hviezdou. Hlavné jedlo sa konzumuje v čase obeda. Väčšina ľudí volí studenú večeru alebo barbecue s krevetami a homármi, spolu s tradičným anglickým jedlom.

Zažite Austráliu na vlastnej koži

Taliani sa pyšnia krásnymi betlehamami

Betlehem v južnom Tirolsku

Betlehem v južnom Tirolsku Shutterstock

Taliani milujú tzv. betlehemskú hru, teda predstavenie o narodení Ježiška. Betlehemy má doma snáď každá talianska rodina. Preslávil sa nimi najmä Neapol, ktorý je domovom najväčšej betlehemskej scény na svete, nájdete ich tu okolo šiestich stoviek. Nechýbajú domy, vodopády, jedlo, zvieratá a dokonca ani postavy slávnych ľudí a politikov. Zaujímavé je, že Taliani na Štedrý deň nejedia mäso a niekedy ani mliečne výrobky. Konzumujú ľahké morské pokrmy, pričom druhy rýb a spôsob podávania sa líši región od regiónu. Ľudia chodia na polnočnú omšu, a ak im je zima, doprajú si po návrate šálku horúcej čokolády s kúskom koláča Panettone.

Vyberte si z našich zájazdov do Talianska

Francúzi pália vianočné polená

Vianočné trhy v Štrasburgu

Vianočné trhy v Štrasburgu Shutterstock

Aj vo Francúzsku hrá betlehem svoju rolu. Obsahuje hlinené postavy a používa sa k dekorácii domu. Počas decembra sa v niektorých mestách, napr. v Marseille, konajú veľtrhy, kde sa predávajú betlehemské figúrky - okrem klasických trebárs aj mäsiar, pekár, policajt alebo kňaz. Jeden z najväčších európskych trhov sa organizuje v Štrasburgu. Ďalším populárnym zvykom vo Francúzsku je pálenie vianočného polena z čerešňového dreva. Hlavné vianočné jedlo zvané Réveillon sa konzumuje na Štedrý večer potom, čo sa ľudia vrátia z polnočnej cirkevnej služby. Tabuľa zahŕňa pečenú morku s gaštanmi alebo hus, ustrice, foie gras, homára, zverinu a syry.

Dovolenka vo Francúzsku je skvelá v každom období!

Holanďania oslavujú predovšetkým deň sv. Mikuláša

Svätý Mikuláš v Holandsku

Svätý Mikuláš v Holandsku Shutterstock

Pre väčšinu holandských detí predstavuje najvýznamnejší deň v roku 5. december, kedy im Sinterklaas (svätý Mikuláš) prináša darčeky. Štedrý deň je oproti tomu omnoho pokojnejší. Koná sa cirkevná služba a rodina sa zíde k spoločnému jedlu. Popoludní prebieha v kostole výnimočná nedeľná škola, hovorí sa vianočný príbeh a ďalšie tradičné historky. Druhý deň vianočný sa nazýva Tweede Kerstdag, ľudia navštevujú príbuzných a vyrážajú na nákupy. Mnoho Holanďanov má doma aj vianočný stromček.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.