Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vezmite si horský bicykel na Rychlebské chodníky

Vezmite si horský bicykel na Rychlebské chodníky

Užívate si vzrušujúcu jazdu na horskom bicykli, po úzkych cestičkách v tesnom kontakte s prírodou? Potom sú pre vás Rychlebské chodníčky to pravé!

Základné informácie

Ucelená sieť Rychlebských chodníkov (trailov) špeciálne upravených pre zábavnú jazdu na horskom bicykli zahŕňa staré kamenné chodníky aj moderné flow trialy. Všetky sú pritom zjazdné aj za dažďa, takže sa nemusíte báť, že by vám nepriaznivé počasie pokazilo radosť. Chodníky sú značené po celej dĺžke zelenými kolieskami s logom a drevenými smerovníkmi. Treba počítať s tým, že sú určené skúseným cyklistom zvládajúcim technickú jazdu v teréne. Návštevníci by mali dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti prevádzky, tzn. jazdiť len po vyznačených cestách, používať vhodné vybavenie a prilbu, byť ohľaduplní k ostatným používateľom chodníkov a obozretní na mokrom či nestabilnom povrchu atď.

Kadiaľ k Rychlebskými chodníkom?

Chodníky začínajú aj končia v obci Čierna Voda pri Základni - Informačného centra Rychlebských chodníkov. Nie sú to teda trasy vedúce z bodu A do bodu B, ale uzavreté okruhy. Návštevník nemusí riešiť logistiku presunov. Navyše môže využiť radu doplňujúcich služieb informačného centra, ku ktorým patrí požičovňa celoodpružených bicyklov, výučba jazdy na MTB, občerstvenie, cykloprodejna, umývanie kolies a predaj pekných upomienkových predmetov.

Pri príchode z vnútrozemia musíte odbočiť v Lipové-kúpeľoch smerom na Javorník. Prejdete Vápennú a v Žulové potom odbočíte doprava cez železničné priecestie. Do Žulové sa dá dostať tiež vlakom. Po 4 km dorazíte do Čiernej Vody.

Návštevná doba

V apríli môžete jazdiť po chodníkoch do 18:30, v máji do 19:30, v júni a júli do 20:00, v auguste do 19:00, väčšinu septembra do 17:30 a od 20. 9. iba do 16: 30, v októbri už len do 16:00. Počas októbra je navyše uzatvorená najvyššie položený chodník zvaný Wales, patriaci k najnáročnejším. V priebehu sezóny je nutné tu uvedené časy dodržiavať, od týchto hodín ďalej už totiž platí večerný zákaz jazdy po chodníkoch. Tie bývajú úplne uzavreté spravidla od 1. novembra do 31. marca. Presný dátum býva koncom sezóny na úvodnej stránke webu Rychlebských chodníkov, prípadne v sekcii Aktuality.

Obľúbené trialy

Medzi populárne chodníky patria trialy pod Sokolím vrchom. Jazda po nich je pomalšia a technicky náročnejšia, ale veľmi zaujímavá a špecifická. Jednotlivé trasy pretínajú atraktívne lesné cesty umožňujúce vyskúšať rôzne kombinácie. Z ďalších obľúbených Rychlebských chodníkov menujme veľryby, ktoré sa vyznačujú najväčšími zjazdným balvanmi. Ľahší terén s radom pekných zákutí a výhľadov sľubuje 16 km dlhý chodník pozdĺž Čierneho potoka. Vedie k parkovisku pri kúpalisku vo Veľkej Krašy a je ideálny aj pre začiatočníkov.

Tipy na výlety v okolí

Rychlebské chodníky mnohokrát vedú okolo zaujímavých miest, ktorých návštevu by ste si nemali nechať ujsť. Tak napríklad nad osadou Nové Podhradie stojí zrúcanina hradu Kaltenštejn nazývaná Hradisko. Nájdete ju 9 km severne od Jeseníkov a len cca 2 km od Čiernej Vody, na zalesnenom kopci v blízkosti cesty zo Žulova na Vidnavu. Rozsiahle zvyšky hradu svedčia o tom, že kedysi išlo o mohutnú pevnosť.

Atraktívne sú tiež Venušine misky, národná prírodná pamiatka od roku 1970, nachádzajúca sa na kopci Smolný. V tamojších skalných útvaroch sa vyvinuli podivuhodné tvary pripomínajúce skalné misy, kreslá a výklenky. Pozoruhodným útvarom je tiež Píšťala, dokumentujúca zvetrávania terénnych útvarov v žule. Miestne drobné skalné misy a žliabky patrí k najlepšie zachovaným v Česku.

Milovníkov prírody poteší aj Nýznerovské vodopády na Striebornom potoku. Úchvatné kaskády nemajú na území Rychlebského a jesenického regiónu obdoby. Pre tých, ktorí radi šplhajú, je okolo chodníkov veľa Boulderov k lezeniu, zvlášť medzi chodníkmi Veľryba a Wales.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.