Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Užite si prázdne pláže a peknú krajinu chorvátskeho ostrova Čiovo

Ostrov Čiovo, Chorvátsko

Ostrov Čiovo, Chorvátsko

Ostrov Čiovo leží v strednej Dalmácii a je administratívne rozdelený medzi mestá Split, Trogir a Okrug. Nachádzajú sa na ňom obce Okrug Donji, Okrug Gornji, Arbanija, Slatine, Zedno a Čiovo. Od pevniny na východe (mys Marjan) je vzdialený asi 2 km. Jeho južná strana je skôr neobývaná. Pokojné a pekné Čiovo je skvelým prázdninovým tipom pre rodiny a milovníkov priestranných štrkových pláží.

Krásy a zaujímavosti ostrova Čiovo

Ostrovček láka najmä na čarovnú prírodu a božský kľud, ak vám teda práve nepreletí nad hlavou nejaké lietadlo. Tie sa totiž často znášajú prekliato nízko nad Trogirom a niekedy je to skoro až desivý pohľad. Taktiež počasie je tu skôr nevyspytateľné. Slniečko sa môže nečakane prestriedať s padajúcimi krúpami. Náhle letné búrky nie sú ničím výnimočným. Turistov je tu však pomerne málo, hlavne pred začiatkom prázdnin. Naplánujte si dovolenku radšej ešte koncom júna a budete mať tunajšie kamienkové pláže len pre seba. Voda je tu pomerne čistá, ale pod hladinou sa ukrýva množstvo pichľavých ježkov aj krabov, nezabudnite sa preto pred vstupom do mora obuť. Ostrov Čiovo je ideálne pre rodiny s deťmi a návštevníkov, ktorí majú radi prechádzky medzi sviežou zeleňou. A keby ste snáď zatúžili po väčšom vzrušení a živšom meste, známy turistický cieľ Split nájdete prakticky hneď vedľa, len kúsok jazdy autom od ostrova.

Pohľad na Trogir a ostrov Čiovo

Pohľad na Trogir a ostrov Čiovo

Nie že by sa Čiovo nemohlo blysnúť niekoľkými vlastnými zaujímavosťami a pamiatkami. Na juhovýchodnej strane ostrova nájdete kostol Panny Márie Prizidnické s pustovňami, vybudovaný roku 1546 uprostred útesov. V zátoke Supetarska stával starochorvátsky kostolík sv. Petra. Dedina Zedno vo vnútrozemí sa zase pýši kostolom sv. Mavra v poli, kde sa zhromažďovali pustovníci. V centre dediny stojí navyše ešte kostol Ivana Trogirského.

Ubytovanie na ostrove Čiovo

Rad možností ubytovania v klasických apartmánoch ponúka samozrejme aj Trogir, ale z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť možno výhodnejšiu, pohodlnejšiu a jednoduchšiu cestu. Záleží na tom, čo ktorý turista preferuje. Pokiaľ chcete mať v noci pokoj na spánok a celkovo uprednostňujete tiché prostredie, ubytujte sa napríklad v Mastrince priamo na ostrovčeku Čiovo, ktorý je s Trogirom spojený pohyblivým mostíkom. Tamojší majitelia apartmánov sú veľmi milí a ústretoví, ochotne zodpovedajú všetky vaše otázky. Obydlia stoja blízko mora, mnohokrát stačí len zísť z kopca a ste na pláži, kde vás nikto neruší. V apartmánoch si musíte variť aj upratovať sami, ale celodenný program môžete prispôsobiť len sami sebe a rozvrhnúť si čas podľa vlastných potrieb. Obchodíky so základnými potrebami a potravinami máte navyše len čo by kameňom dohodil. Cesta do Trogiru, vzdialeného pár kilometrov, môže poslúžiť ako príjemná prechádzka, hoci je pravda, že veľká časť chodníka vedie pozdĺž prašnej cesty. Buďte preto obozretní, alebo využite hromadnú dopravu.

Ubytujte sa napríklad v súkromných apartmánoc

Ubytujte sa napríklad v súkromných apartmánoc

Malebné historické mestečko Trogir

Ak hľadáte menej známe miesto pre letnú dovolenku, skôr menšie, ale pekné a so všetkým, čo človek potrebuje, vydajte sa do Trogiru. Klenot dalmátskeho pobrežia má nádherné historické centrum, kde si budete pripadať ako v letnom romantickom filme. Záujemcovia o kultúru si môžu prezrieť veľkolepú katedrálu alebo pevnosť Kamerlengo.

Pevnosť Kamerlengo v Trogire

Pevnosť Kamerlengo v Trogire © Simona Michálková

Pekný výhľad na ňu sa ponúka z pobrežnej promenády, ktorá je plná reštaurácií, pizzerií a kaviarní. Potešia tiež zbierky mestského múzeá. To je trochu menšie a nezaberie vám veľa času, preto jeho návštevu spojte s ďalšou prehliadkou mesta. Preskúmajte malebné uličky a obchodíky so suvenírmi či značkovou módou. Osviežte sa výbornou zmrzlinou alebo sa choďte pozrieť na tržnicu a nechajte na seba pôsobiť osobitú atmosféru miesta. Kúsok odtiaľ máte k dispozícii aj menší supermarket a rybí trh. Trogir je plný života za dňa i večera. Večera na nábreží, kedy je všetko krásne osvetlené, vám prinesie nevšedný zážitok. Z vonkajších záhradiek je pekne vidieť na lode kotviace v prístave.

Trogir

Trogir

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.