Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Upečte si tradičný estónsky škoricový kringel podla nášho receptu

Estónský škoricový kringel

Estónský škoricový kringel

Vynikajúci škoricový veniec z kysnutého cesta je tradičnou estónskou pochúťkou. Jeho prípravu zvládne aj úplný kuchársky začiatočník a výsledok je nad očakávania efektný a hlavne výborný.

Lahodný kringel som prvýkrát ochutnala v nádhernom historickom meste Tallinn. Návšteva bola súčasťou fakultatívneho výletu z Fínska a rozhodne stála za to. Zmorená z prehliadky desiatok nádherných historických budov, romantických uličiek a živého prístavu som zakotvila v malom pekárstve. S úsmevom som vstúpila dovnútra, slušne pozdravila a očakávala tú istú odozvu od pani predavačky. Postaršia pani čosi tlmene zavrčala. Radšej som ďalej neobťažovala a ukázala na bohato pocukrovaný veniec, už z diaľky voňajúci škoricou. Už pri prvom hryze som zabudla na nepríjemnú obsluhu a rozhodla som sa vytvoriť si tento zakrútený zázrak aj doma.

Tallinn, Estónsko

Tallinn, Estónsko

Nasledujúce dni pobytu som si na rázovitú povahu Estóncov zvykla a užívala si nádhernú prírodu, neobvyklú melódiu estónčiny aj prenádherné pamiatky. Estónsko má veľmi nízku hustotu obyvateľstva a tak si tunajšiu panenskú prírodu pretkanú jazerami, hustými lesmi a desiatkami ostrovčekov môžete užívať takmer nerušene.

Käsmu, Estónsko

Käsmu, Estónsko

Ponuka potravín v tunajších obchodoch je až na niekoľko miestnych špecialít takmer totožná s tou tuzemskou a tak je veľmi pravdepodobné, že budete mať všetko potrebné na prípravu škoricového kringelu doma v špajze.

Ak ste, rovnako ako ja, pri príprave kysnutého cesta večný začiatočník a s obavami sledujete tú neutešenú kôpku, ktorá nie a nie nakysnúť, tak prosím prijmite mojich pár starostlivo naštudovaných rád. Najdôležitejším krokom je šetrné zaobchádzanie s droždím. Čo znamená predovšetkým vybrať si kocku zavčas z chladničky a dopriať jej oddych pri izbovej teplote. Droždie je živý tvor a tak sa naň musí nežne. Rovnako mlieko a vajcia by mali mať izbovú teplotu, aby naša hlavná hviezda neutrpela šok. Potom už stačí len pomaly pridávať múku, cukor, soľ a trpezlivo čakať. Ak sa po desiatich minútach nič nedeje, skúste dať misku s cestom na teplejšie miesto (napríklad do mierne vyhriatej rúry). Ak nevidíte žiadne známky kysnutia, tak sa netrápte a skúste to znova s ​​inou kockou droždia. A nesmúťte, nebolo to rukami, len ste si v obchode vytiahli z regálu drožďového čierneho Petra. Po prvom vykysnutí je potrebné cesto poriadne premiešať a dosypať zvyšok múky.

Ingrediencie na prípravu kringelu

Ingrediencie na prípravu kringelu

Na kysnutý estónsky kringel budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 250 ml mlieka
  • 80 g masla
  • 2 žĺtky
  • 600 g hladkej múky
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 1 lyžicu vanilkového cukru
  • 1 kocku droždia
  • štipku soli

Na škoricovú náplň si pripravte:

  • 130 g roztopeného masla
  • 4 lyžičky škorice
  • 200 g cukru

Postup prípravy estónskeho kringelu je nasledovný:

Do vlažného mlieka (25 - 35 stupňov) rozdrobíme kocku droždia a zasypeme troškou cukru. Pri izbovej teplote necháme vykysnúť. Do vykysnutého kvásku postupne primiešavame hladkú múku, zmäknuté maslo, žĺtky, cukor a štipku soli (ja pridávam ešte lyžičku sušenej citrónovej kôry). Vzniknuté cesto necháme 40 minút kysnúť.

Kringel - cesto necháme vykysnúť

Kringel - cesto necháme vykysnúť © Petra Eliášová

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na čo najtenší plát, ktorý potrieme zmesou vytvorenou z rozpusteného masla, škorice a cukru.

Kringel - cesto vyvaľkáme a potrieme

Kringel - cesto vyvaľkáme a potrieme © Petra Eliášová

Natretý plát zmotáme do valčeka (ako palacinku) a ten prekrojíme pozdĺžne na pol.

Kringel - cesto zmotáme a rozrežeme

Kringel - cesto zmotáme a rozrežeme © Petra Eliášová

Vzniknuté prúžky zapletieme do vrkoča, ktorého konce spojíme a vznikne nám malý venček.

Kringel - upletieme venček

Kringel - upletieme venček © Petra Eliášová

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 - 25 minút (do zlatista) pri teplote 180 °C. Po upečení nechajte vychladnúť (nedočkavým maškrtníkom môže konzumácia teplého múčnika privodiť nepríjemné bolesti brucha).

© Petra Eliášová

Verím, že si túto estónsku pochúťku obľúbite. Je veľmi variabilný a tak môžete návštevu prekvapiť niektorou z mnohých kombinácií náplne (orechová, maková, lekvárová, tvarohová, mandľová). Pre mňa zostáva jednotkou tá škoricová. Tú pravú estónsku som si najlepšie vychutnala spolu so silnou kávou v útulnom pekárstve Kalamaja Bakery (Tallinn), kde obsluha úsmevom rozhodne nešetrila.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.