Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Umbria, neznáma talianska kráska

Umbria je kraj stredného Talianska, na západe susedí s Toskánskom. Región, s hlavným mestom Perugia, zostáva pre slovenských turistov zahalený tajomstvom, aj keď sa bezpochyby jedná o krásnu a úrodnú oblasť, ktorá má rozhodne čo ponúknuť.

Perugia

Malebné mesto s bohatou históriou sa nachádza približne 20 km od Assisi a 120 km od Florencie. Je významným umeleckým centrom. Na výzdobe miestnych pamätihodností sa podieľali najzručnejšie talianske osobnosti, okrem iného aj maliar Pietro Vannucci (Perugino), ktorý skrášlil aj audienčnú sieň Sala dem Cambio nádhernými freskami.

K najkrajším tunajším pamiatkam bezpochyby patrí Fontana Maggiore a Loggia di Braccio pred katedrálou San Lorenzo na hlavnom námestí. Hneď naproti stojí radnica Palazzo dei Priori, ktorá je jednou z najväčších talianskych budov vôbec a ukrýva v sebe národnú galériu.

Gubbio

Historické mestečko Gubbio si zachováva svedectvo o stredoveku, nedotknutú prírodu a umeleckú remeselnú produkciu. K hlavným miestnym pamiatkam patria mnohé kostoly, chrámy, kláštory a divadlá.

Za pozretie rozhodne stojí Palazzo dei Consoli, jedna z najkrajších talianskych stavieb, postavená medzi rokmi 1332 a 1338 podľa návrhu Angela da Orvieta. Vo vnútri impozantnej hlavnej sály a v izbách na hornom poschodí, ktoré boli neskôr upravené, sa teraz nachádza múzeum.

Assisi

Ďalšie pôvabné historické mestečko preslávil najmä sv. František z Assisi. Assisi je nielen vyhľadávané turistické stredisko, ale aj pútne miesto. Dominuje mu ohromná gotická bazilika svätého Františka z Assisi, založená v roku 1228. Práve tu bol svätec pochovaný. Interiéry sú zdobené freskami maliara a architekta Giotta di Bondone.

Doprajte si aj návštevu barokového pútneho kostola Santa Maria degli Angeli s ružovou záhradou či románske katedrály San Rufino. Význam a kúzlo týchto miest vám pomôže lepšie pochopiť múzeum Porziuncola, v ktorom nájdeme archívne dokumenty, plastiky a grafiku.

Spoleto

Stredoveký charakter mesta Spoleto ostáva nedotknutý aj napriek uplynutému času. Úžasné pamiatky s jedinečnou históriou, napríklad románske kostoly, katedrála Santa Maria Assunta na námestí Piazza del Duomo či kláštor sv. Františka, nadchnú každého milovníka kultúry.

Je ich tu naozaj mnoho, preto ak v meste neplánujete zotrvať dlho, mali by ste sa zamerať aspoň na symbol mesta – pevnosť Rocca Albornoz. Národné múzeum vojvodstva je zas ideálnym miestom, odkiaľ môžete načerpať vedomosti o histórií. A ak netrpíte závratmi, doprajte si úchvatný výhľad z mostu Ponte delle Torri, ktorý spojuje pevnosť a Monteluco.

Todi

Todi leží na návrší nad riekou Tiber, asi 35 km od Perugie. Neobyčajne krásne staré mesto je kolískou stredovekej civilizácie. Minulosť tu na vás dýcha na každom kroku, stočí zablúdiť do tunajších uličiek medzi kostoly, paláce a múzeá. Navštívte radnicu Palazzo dei Priori alebo kláštor Monastero delle Lucrezie.

A ak by vás túlanie v uliciach omrzelo, vystúpte 153 schodov na vrchol zvonice Campanile di San Fortunato, odkiaľ si môžete vychutnať výhľad na mesto a údolie Tibery. Okrem toho je možné zoznámiť sa s mestom aj z úplne iného uhlu – z podzemných chodieb, tunelov a štôlní dlhých viac než 5 km.

Orvieto

Orvieto býva nazývané „mesto umenia“, za čo nepochybne vďačí svojim početným architektonickým dielam. Najstaršie pamiatky siahajú až do dôb Etruskov.

Ak chcete získať lepšiu predstavu o pôsobivosti tejto starej civilizácie a pôvodu mesta Orvieta, zavítajte do etruskej nekropoly Crocifisso del Tufo a nekropoly Cannicella. Nezabudnite ani na chrám Tempio del Belvedere, jednu z etruských zrúcanín v meste. Takmer nutnosťou je návšteva dvoch archeologických múzeí, Národného archeologického múzea a Archeologického múzea Cloudia Faina.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.