Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

TOP 3! Rebríček troch najlepších čiernych zjazdoviek v Rakúsku

Občas máme aj na dovolenke chuť zažiť niečo vzrušujúce. Navyše naše zážitky, s ktorými sa doma pochválime známym, budú hneď oveľa pestrejšie. Ak patríte medzi fanúšikov občasného adrenalínu a zároveň to na lyžiach naozaj viete, rozhodne nezabudnite navštíviť niektorú z vyhlásených čiernych zjazdoviek, ktoré vám zaistia historku hodnú obdivu. Rakúsko takýchto príležitostí ponúka hneď niekoľko.

Najviac strmých kopcov nájdete v južnej Amerike, ale aby ste si dobre zajazdili, nemusíte plánovať tak ďalekú cestu. Aj v Alpách narazíte na mnoho zjazdoviek, ktoré budia naozajstný rešpekt. U mnohých lyžiarov prevláda strach a do podobnej jazdy sa preto pustí iba málokto, ale ak si trúfate a zároveň túžite lyžovať na takmer prázdnej zjazdovke, nič lepšie nenájdete. Je nutné podotknúť, že názory na jednotlivé zjazdovky sú veľmi subjektívne a každý si musí sám podľa svojich preferencií vybrať miesto, ktoré mu najviac vyhovuje. Je to spôsobené aj tým, že existuje hneď niekoľko kritérií, podľa ktorých môžme zjazdovku posudzovať - sklon kopca, šírka či prevýšenie, ale aj aktuálna snehová situácia alebo počasie významne pozmení charakter kopca. Navyše každé stredisko si môže svoje svahy upraviť podľa vlastného uváženia. Tu nájdete prehľad takých, ktoré v našich očiach uspeli podľa vyššie uvedených kritérií na výbornú.

Zillertal - čierna zjazdovka Harakiri

Trefne pomenovaná zjazdovka Harakiri v rakúskom Zillertale patrí bezpochyby na prvé miesto nášho rebríčka a to nielen vďaka výstižnému názvu. Právom si vyslúžila povesť snáď najstrmšej zjazdovky so sklonom až 78%- Tento priamy a prehľadný úsek je dlhý len pár stoviek metrov, ale aj tak dokáže potrápiť aj tých najlepších lyžiarov. Trať sa nachádza nad strediskom Mayrhofen ako súčasť vrchola Knorren. Po tomto adrenalínovom zážitku môžete ďalej pokračovať v jazde až do údolia Horbergtal. Všeobecne je celý Zillertal naozajstnou pýchou Rakúska - okrem 650 km zjazdoviek v tomto areály nájdete aj moderné prepravné zariadenia a výborne udržiavané zjazdovky. Aj samotná trať Harakiri je v nepretržitej starostlivosti tunajších pracovníkov a pomocou ratrakov ju udržujú v perfektnom stave.

Zjazdovka Harakiri, Zillertal

Zjazdovka Harakiri, Zillertal

Spittal an der Drau - čierna zjazdovka Goldeck Talabfahrt

Práve nad týmto mestom leží zjazdovka Goldeck Talabfahrt, ktorá vedie až na rovnomenný vrchol Goldeck. Má dĺžku 8,5 km, čím si vyslúžila titul najdlhšej čiernej zjazdovky celých Álp. Kombinácia prevýšenia spolu s naozaj strmým spádom z nej robí poriadny lyžiarsky oriešok. Navyše je pomerne úzka a leží na severnej strane, v tienistej oblasti, čo tiež prispieva k jej obtiažnosti. Terén je náročný od začiatku až do konca a zároveň je značne neprehľadný. Aj keď máte chuť nabrať poriadnu rýchlosť, buďte opatrní, ostražitosť je tu rozhodne na mieste a určite sa vyplatí predvídať. Ešte v minulom roku by ste museli pri ceste na toto miesto využiť skibus, ktorý by vás zaviezol do mesta ku stanici starej visutej kabíny. Dnes už môžete očakávať pohodlnejšiu cestu modernou kabínovou lanovkou.

Saalbach Hinterglemm - čierna zjazdovka Zwölferkogel Nord

Stredisko Zwölferkogel je preslávené hneď niekoľkými náročnými zjazdovkami, ale tou najznámejšou je rozhodne Zwölferkogel Nord. Táto zjazdovka, ležiaca severne od obce Lengau, sa sprvoti netvári byť nijak nebezpečná - vedie lesným žľabom a klesá iba mierne. Ale trať je postupne strmšia a strmšia, najzložitejšia časť má sklon blížiaci sa 100%. Jeden z takýchto náročných zjazdov sa nachádza tesne pred údolím a ak sa naň zrovna necítite, je možné ho obísť.

Aby mal aj „nelyžiar“ predstavu o tom, ako asi takýto svah vyzerá, priblížme si vzhľad čiernej zjazdovky v číslach. Ak sa bavíme o sklone zjazdovky vyjadreným v percentách, udávame zmenu vertikálnej vzdialenosti od tej horizontálnej. Najľahšie si to predstavíme pomocou stupňov, kedy sklon 100% odpovedá presne 45 stupňom. Iba pre predstavu, na trati so sklonom 100% naberie lyžiar rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu počas ôsmich sekúnd. Pri predstave podobnej zjazdovky má človek právom obavy, ale aj adrenalín k životu neodmysliteľne patrí a zážitok, ktorý týmto získate, za chvíľu strachu rozhodne stojí!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.