Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tipy na jednodňové výlety na Ukrajinu

Ukrajina je plná prírodných krás a historických pamiatok. Prečo si neurobiť výlet na niektoré z mnohých pekných a ľahko dostupných miest, keď ich máte prakticky za rohom?

Užhorod - skanzen rusínskej kultúry

Užhorod - skanzen rusínskej kultúry

Hrad Nevický

Jedná sa vlastne o hradnú zrúcaninu, najväčšiu a najzachovalejšiu na Zakarpatsku. Nájdete ju kúsok od slovenských hraníc. Z obce Vyšné Nemecké k nej dôjdete za 28 minút (po rýchlejší trase). Ohromujúca ruiny niekdajšieho gotického hradu z 12. storočia ležia na zalesnenom kopci nad riekou Už, blízko dediniek Nevický a Kamjanica a iba asi 12 km severne od Užhorodu. Najzachovalejšiu časť tejto krajinnej dominanty tvorí zastrešená bašta. Z prístupných hradieb sa vám naskytne krásna vyhliadka do okolia. Hrad býva častým cieľom novomanželov, pretože ponúka množstvo atraktívnych miest pre svadobné fotenie. Vo svahu pod ním sa nachádza skala opradená mnohými legendami a nazývaná Nevický stĺp. Vedľa zrúcaniny hradu leží Wagnerov park, založený roku 1879. Lipová alej, fontána a námestie s pamätníkom Karola Wagnera boli svojho času pekne udržiavané. Konali sa tu divadelné predstavenia, svadby aj iné udalosti.

Hrad Nevický

Hrad Nevický

Mukačevo a hrad Palanok

Mesto Mukačevo leží v Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny, cca 48 minút jazdy autom od obce Vyšné Nemecké. Jeho centrum tvoria ulice Puškina a námestie Mieru, ktorému dominuje zrekonštruovaná budova mestskej radnice. Z mnohých pôsobivých pamätihodností, ktoré by ste mali navštíviť, menujme kláštor sv. Mikuláša zo 14. storočia, drevený kostol v ukrajinskom štýle z 18. storočia a muzikálne-dramatické divadlo.

Kostol v Mukačeve

Kostol v Mukačeve

Tou najvýznamnejšou je však hrad Palanok, nazývaný tiež Palanka, ktorý stojí na vysokom návrší na juhovýchode mesta. Zohral dôležitú úlohu pri protihabsburských povstaniach v priľahlom regióne v 17. až 18. storočí. Dnes je z neho obľúbená turistická atrakcia, v ktorej miestnostiach sídlia múzeá a galérie. Čo by vás ešte mohlo zaujať, je kovové súsošie Cyrila a Metoda či socha kominára, na ktorého gombík si môžete siahnuť pre šťastie. Svojráznou pamiatku predstavuje Komsomoľsk park sa skulptúrami pionierov a Maxima Gorkého. V Mukačevo zastáva však k videniu ešte ďaleko viac. Urobte si pekný výlet a objavte ďalší z jeho zaujímavostí.

Hrad Palanok

Hrad Palanok

Užanský národný park

V Zakarpatskej oblasti v malebnej hornej časti rieky Užh sa blízko hraníc s Poľskom a Slovenskom rozkladá Užanský národný prírodný park. Bol založený roku 1999 a je neoddeliteľnou súčasťou ukrajinsko-poľsko-slovenskom biosférickej rezervácie "Východné Karpaty", ktorá patrí do Svetovej sieti biosférických rezervácií UNESCO. Má silný rekreačný a turistický potenciál, ktorého možno využívať po celý rok. Na území parku sa nachádza veľa zaujímavých prírodných i kultúrnych objektov, napr. miesto pádu meteoritu, ktorého tisíce malých dielov boli prepravené do mnohých zahraničných múzeí. Hlavná časť sa teraz nachádza v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Pozornosť turistov priťahujú aj obrie stromy v obci Stuzhytsya, najstaršie a najväčšie duby na Ukrajine. Za pozretie stoja tiež drevené sakrálne architektonické pamiatky. Park podniká kroky na otvorenie cezhraničných prechodov pre peších s Poľskom i Slovenskom, postupne obnovuje sedemnásť turistických chodníkov, vytvoril aj sedem ekologických ciest a usporiadal niekoľko nových. Bola by určite veľká škoda nechať si ujsť takú príležitosť k poznávaniu ukrajinskej prírody aj histórie.

Užanský národný park

Užanský národný park

Užhorod

Užhorod je mesto na západnej Ukrajine na rieke Užh, priamo pri hranici so Slovenskom (hraničný prechod Vyšné Nemecké leží 4 km od centra). Je teda najzápadnejšie a súčasne najmenšou oblastnou metropolou v krajine. Sídli tu niekoľko múzeí, divadlo a od roku 1945 Užhorodská národná univerzita. Mesto je u turistov stále obľúbenejšie, taktiež vďaka architektonickým pamiatkam z najrôznejších období. Dominuje mu Užhorodský hrad na vysokom sopečnom suku, v súčasnosti fungujúci ako múzeum s expozíciou národopisnú, karpatskej prírody, hudobných nástrojov a histórie regiónu. Usporadúvajú sa tu rôzne hudobné podujatia. Najbližšie je skanzen ľudovej architektúry (rusínskej kultúry). Svoje miesto v meste majú aj kostoly rôznych vyznaní. Gréckokatolícka katedrála s dvoma vežami bola vybudovaná v roku 1646. Užhorodská synagóga bola premenená na filharmóniiu, nezávislo od náboženských predmetov.

Užhorodský hrad

Užhorodský hrad

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.