Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tipy na jednodňové výlety do Rakúska

Radi by ste si urobili pekný jednodenný výlet do Rakúska, ale neviete o vhodnom mieste, kde by sa vám páčilo? Skúste niektorý z našich tipov!

Neziderské jazero - maják v Podersdorfe

Neziderské jazero - maják v Podersdorfe

Národný park Donau-Auen a zámok Orth

Národný park, ktorého názov by sa dal preložiť ako Dunajské lužné lesy, chránia posledné veľké územie lužnej krajiny pri rieke v strednej Európe. Nachádza sa na severovýchode Rakúska, na území spolkových krajín Viedeň a Dolné Rakúsko. Rozprestiera sa pozdĺž Dunaja medzi Viedňou a sútokom s Moravou na hraniciach so Slovenskom. Z Bratislavy sa sem dostanete za 42 minút (37,8 km).
Centrum národného parku Donau-Auen nájdete na zámku Orth v obci Orth an der Donau. Vodný hrad so štyrmi vežami bol roku 2005 opravený a stal sa tiež sídlom štyroch múzeí: múzea Dunaja, rybárstvo, včelárstvo a vlastivedného múzea Orth. Turnajové nádvorie a spoločenská hala bývajú otvorené po celý rok. Informačná plocha, obchod so suvenírmi a turnajový dvor sú voľne prístupné, neváhajte preto a zaraďte do svojho programu aj túto príjemnú zastávku, ktorá vás zoznámi s históriou trhového mesta Orth.

Zámok Orth

Zámok Orth © Bwag/Wikimedia

Na zámku je návštevníkom predstavené prostredie národného parku s jeho faunou i flórou. K typickým obyvateľom parku patrí napr. Korytnačka močiarna, orliak morský, rybárik či bobor. Pod hladinou tu bola v štýle podmorských akvárií zriadená pozorovateľňa rýb. Tiež prebiehajú najrôznejšie exkurzie so sprievodcom - pešo, v kanoe alebo v nafukovacom člne. Sú organizované workshopy, všelijaké tematické akcie, slávnosti aj projekty pre školy. Ponuka vzdelávania v národnom parku Donau-Auen je teda veľmi pestrá a rôznorodá. Nechajte sa zasvätiť do tajov tunajšej čarovné prírody.

Národný park Donau-Auen

Národný park Donau-Auen

Neusiedl am See

Neusiedl am See je jedným z najobľúbenejších letovísk v oblasti Neziderského jazera. V letných mesiacoch vás tu takmer neustále sprevádza slnko. Miestni obyvatelia sú veľmi pohostinní. Mesto je známe svojimi možnosťami rekreácie i nákupov. Vďaka početným ubytovacím zariadením, rozmanitou gastronómiou a pokojným večerom s pohárom dobrého vína je samozrejme vyhľadávaným cieľom turistov. Od začiatku apríla do konca októbra sa tu pohybuje veľa výletníkov a rekreačných športovcov, ktorí tunajší čas využívajú k jachtingu, surfovanie, kúpanie, ale aj k jazde na koni, cyklistike, tenisu alebo skrátka k príjemnému ničnerobeniu. Skvelým miestom pre rekreáciu je Neusiedl am See aj zásluhou toho, že má výborné dopravné spojenie do Viedne, hlavného mesta kraja Eisenstadte a tiež do Bratislavy, od ktorej je vzdialený niečo cez 40 km (iba 35 minút jazdy autom).

Neziderské jazero

Neziderské jazero

Viedeň a hrad Kreuzenstein

Hlavné mesto Rakúska je pre jednodňové výlety ideálne, zvlášť ak bývate v Bratislave. Cesta odtiaľto, dlhá približne 79 km (podľa zvolenej trasy), potrvá autom necelú hodinu. Odmenou vám môže byť napríklad prechádzka krásnym historickým centrom, návšteva niektorého z mnohých múzeí, Práter plný atrakcií či lákavé nákupné centrá. Záleží samozrejme na tom, čo je účelom vášho výletu.
Pre pohodlné nákupy odporúčame obchodný dom G3, v ktorom okrem obchodíkov s oblečením, obuvou, knihami a ďalšími nevyhnutnosťami nájdete tiež supermarkety Hofer a Merkúr. Za kultúrou sa vydajte do umelecko-historického múzea, Prírodovedného múzea, Vojenského historického múzea alebo napríklad do Albertiny. Na vašu návštevu čakajú aj nádherné zámky Schönbrunn a Belvedere.

Zámok Belvedere, Viedeň

Zámok Belvedere, Viedeň

Deti zase uvítajú prehliadku viedenskej zoo, alebo celodennú zábavu v Prátri, kde majú okrem iného populárne obrie koleso a Múzeum voskových figurín Madame Tussaud. Ktorékoľvek z týchto jedinečných miest vám zaistí výlet prekypujúci radostnými a nezabudnuteľnými zážitkami. A keby vám ponuka Viedne predsa len nestačila, môžete si urobiť krátku zachádzku (25 km) na sever k hradu Kreuzenstein. Rozprávková stavba láka nielen na samotnú prehliadku, ale aj na zaujímavé výstavy dravých vtákov.

Hrad Kreuzenstein

Hrad Kreuzenstein

Zámky Niederweiden a Schloss Hof

Zámok Schloss Hof leží kúsok od Bratislavy, najkratšia cesta k nemu však vedie dvadsaťkilometrovou okľukou cez hraničný prechod Berg. Pôjdete cez Wolfstahl a Hainburg an der Donau. Pred Bad Deutsch-Altenburg odbočíte doprava k mostu cez Dunaj. Ak sa budete držať rovno v smere na Marchegg, dorazíte k zámočku Niederweiden, ktorý by tiež mohol byť pekným cieľom jednodňového výletu. Od mája do septembra máva otvorené a pozýva návštevníkov na všelijaké kultúrne podujatia.

Zámok Niederweiden

Zámok Niederweiden

Za týmto kaštieľom odbočíte opäť doprava a po troch kilometroch už vás informačné tabule navedú k parkovisku medzi stromami. Ak pôjdete bez zastávky, mala by cesta trvať asi 34 minút. Schloss Hof priťahuje milovníkov histórie i turistov, ktorí dávajú prednosť pokojnej prechádzke kvitnúcimi záhradami. Romantický park poskytuje vítaný odpočinok. Priľahlý veľkostatok, kde sa chovajú zvieratá, môže byť pekným spestrením pre rodiny s deťmi.

Záhrady a zámok Schloss Hof

Záhrady a zámok Schloss Hof

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.