Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tipy na jednodňové výlety do Českej republiky

Hľadáte nejaké pekné miesto pre jednodenný výlet do Česka? Prinášame vám pár fantastických tipov!

Hrad Helfštýn

Zrúcanina jedného z najväčších hradov v ČR leží asi 3 km juhovýchodne od Lipníka nad Bečvou, nad obcou Týn nad Bečvou. Najrýchlejší trasou zo Žiliny dorazíte na miesto po dvoch hodinách jazdy autom. Cesta z Trenčína by mohla zabrať o pár minút menej.

Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn

Od roku 1958 je Helfštýn chránený ako kultúrna pamiatka. Komplex má päť brán, mnoho bášt a veží aj ohromný systém vnútorného a vonkajšieho opevnenia. Rozlohou patrí k najrozsiahlejším hradným komplexom v Európe. V súčasnosti sú sprístupnené štyri nádvoria. Prezrieť si možno expozície umeleckého kováčstva, historickej mincovne a archeológie. Hrad je postupne rekonštruovaný a je dejiskom najrôznejších kultúrnych podujatí, napr. Stretnutia umeleckých kováčov Hefaiston.

Vstupné pre dospelého je 30 Kč od marca do novembra a 50 Kč od apríla do októbra. Deti do šiestich rokov majú vstup zdarma. Pre študentov, dôchodcov a žiakov ZŠ platí znížené vstupné.

Jedna z brán Helfštýna

Jedna z brán Helfštýna

Lednicko-valtický areál

Krajinný celok, nachádzajúci sa v okrese Břeclav, je považovaný za najrozsiahlejšiu komponovanú krajinu Európy a roku 1996 bol zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Rod Lichtenštajnovcov si vzal za vzor barokovú architektúru a upravil tunajšie renesančné zámky Lednice a Valtice. Z oblasti sa stal nádherný prírodný park v duchu anglických romantických princípov.

Zámok Lednice

Zámok Lednice

V okolí lednického zámku sa nachádzajú architektonické skvosty ako pozoruhodný palmový skleník, jedinečný minaret ad. V areáli je možné navštíviť tiež akvárium Malawi alebo prehliadku dravcov. Obcou prechádza červená turistická trasa vedúca do Valtíc na juhu a na Novomlýnským nádržiam na severozápade. Zelená značka prepája Lednici s Břeclavou. Pre prvý, druhý a tretí prehliadkový okruh zámku platí cena 150 Kč (dospelí) a 100 Kč (deti, študenti, seniori). Stálu výstavu obrazov si môžete prezrieť za 50 Kč (dospelí) alebo 30 kč (deti, študenti, seniori).

Jednou z dominánt Valtíc je kostol Nanebovzatia Panny Márie. Tiež tu sídli Národné vinárske centrum, prevádzkujúci verejnú degustačné expozíciu Salón vín ČR. Chcete ochutnať? Lednicko-valtický areál je vzdialený iba tridsať minút od obce Brodské na Záhorí a asi štyridsať minút od Skalice v Trnavskom kraji, tak sa tam určite zájdite pozrieť.

Zámok Valtice

Zámok Valtice

Kúpele Luhačovice

Kúpele Luhačovice uprostred sviežej zelene vás nadchnú peknou architektúrou, bohatým kultúrnym programom, športovými aktivitami a množstvom atraktívnych výletov. Z Trenčína či Nového Mesta nad Váhom tam autom budete zhruba za hodinu. Tento pekný romantický výlet by ste si nemali nechať ujsť. Najväčšie kúpele na území Moravy totiž patria tiež k najkrajším v ČR. Udržiavaný areál s kolonádou, fontánami, sochami a rozsiahlym parkom poteší oko i dušu. Tunajšie liečivé pramene vyliečia dýchacie, pohybové, obehové aj tráviace ťažkosti. Priaznivcov kultúry uspokoja každoročné festivaly, ponuka kúpeľného divadla aj zábava vo vyhlásených nočných kluboch.

Kúpele Luhačovice

Kúpele Luhačovice

Rožnov pod Radhoštěm

Kúzelné mesto s kúpeľnou históriou v podhorí Beskýd sa javí ako ideálny cieľ jednodňového výletu napr. Pre cestujúcich z mesta Čadca, ktorí sa do Rožnova dostanú približne za hodinu a pätnásť minút, alebo zo Žiliny - tí tam môžu byť asi za hodinu a pol. Do centra je možné vyraziť za nákupmi alebo príjemným posedením v niektorej z kaviarní a reštaurácií. Najväčšími lákadlami Rožnova sú však početné cirkevné pamiatky, putnické miesta, pamätná hora Radhošť so sochou Radegasta, Valašské múzeum v prírode a Jurkovičovej rozhľadňa. Spoznajte čriepky českej histórie i miestnych povestí.

Rožnov pod Radhoštěm

Rožnov pod Radhoštěm

Strážnice

Strážnice sa v súčasnosti zameriavajú predovšetkým na cestovný ruch. Pamiatková zóna je udržiavaná, oprava zámku bola takmer dokončená, vykonáva sa tiež revitalizácie zelene a chodníkov. Z mnohých tunajších pamätihodností uveďme príkladom Strážnické brány, veža s kostolom sv. Martina, Strážnická námestie s radnicou a mestským múzeom, Průžkův mlyn či židovskú synagógu s cintorínom.

Strážnické brány

Strážnické brány

Ku kľúčovým cieľom mesta patrí budovanie cyklotrás, náučných chodníkov a dôstojného prístaviska na Baťovom kanáli. Pod vežou vznikla relaxačná zóna s cukrárňou, fontánou a tiež so záhradou, ktorú ocenia hlavne deti. Príďte stráviť pekné chvíľky do miestnych vinoték či pivníc. Zo Strážnice sa stala obľúbená turistická destinácia sa vskutku bohatým kultúrnym životom. Návštevníci zo Skalice sa tam po najrýchlejší trase dostanú autom za púhych jedenásť minút. Cestujúci z Nového Mesta nad Váhom dorazí do Strážnice za necelú hodinu.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.