Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tallinn - estónsky prístav s veľkým potenciálom

Tallinn - staré mesto

Tallinn - staré mesto

Miesto plné lodí, chrámov, historických stavieb a tajomných hradov pripravených na odhalenie svojej bohatej histórie - presne takto môžeme charakterizovať estónske hlavné mesto Tallinn. Napriek tomu, že slovenskí cestovatelia ešte úplne nepodľahli čaru tejto krajiny, turisti zo všetkých kútov Európy ju vo veľkom vyhľadávajú a vždy sa radi nechajú pohltiť príbehmi, ktoré toto historické mesto ukrýva.

Počiatky tejto krajiny sa datujú do 11. storočia, kedy sa na jej území vystriedali hneď desiatky kmeňov. Nasledovali ich celé štáty, ako napríklad Nemecko či Rusko. A práve prítomnosť Rusov bola natoľko významná, že tu pomerne veľká časť tohto národa žije dodnes. Ale v minulosti sa Tallinn práve kvôli spolupráci s Ruskom mnohokrát dostal do krutých vojnových sporov, ktoré väčšinou končili skazou mesta. Ak napriek všetkým týmto úskaliam sa Tallinn vždy vysporiadal s porážkou a vďaka tomu môžeme aj dnes obdivovať usilovnosť tamojších obyvateľov.

Počasie aspoň na kabátik

Všeobecne by sa Estónske počasie dalo rozdeliť na dve obdobia - leto a zima. Letné obdobie je pomerne krátke, približne od mája do augusta. Teploty v Tallinne sa počas tohto obdobia pohybujú v priemere okolo 17°C, rozhodne sa tak nejedná o leto, na ktoré sme zvyknutí tu u nás. Každopádne ide o mesiace, kedy je návšteva Tallinnu najvhodnejšia. Dni sú veľmi dlhé, slnko zapadá krátko pred polnocou a znovu vychádza už okolo štvrtej hodiny rannej, mesto je takmer stále krásne zafarbené a právom sa týmto mesiacom hovorí obdobie vonkajších udalostí. Predovšetkým pre milovníkov kultúrnych akcií a bohatého spoločenského života je toto obdobie ideálnym časom návštevy. Oblasti pri mori sú tu pomerne veterné a ponúkajú tak ideálne podmienky pre niektoré druhy vodných športov, ako je napríklad windsurfing. Toto krásne letné obdobie iba čas od času naruší krátka prehánka, čo je pre túto krajinu typické.

Po odznení letných mesiacov začína o niečo smutnejšie obdobie, pretože zima je tu dokonalým protikladom leta. Od septembra sa dni začnú skracovať, nebo tmavne a vietor je každým dňom silnejší. Obdobie od septembra do apríla je tak dosť tmavé, veterné a plné zrážok. Teplota najviac poklesne na začiatku roka a to až na -30°C. Nie všetky mesiace sú až takto studené, teplota sa ale nad nulou takmer vôbec nepohybuje. V priemere panuje v zimných mesiacoch teplota okolo -7°C. Aj v tomto období sa nájde čas, kedy stojí za to Tallinn navštíviť. Od decembra do februára je krajina zasypaná veľkou vrstvou snehu a turistom sa tak naskytne jedinečný pohľad na rozprávkovo bielu krajinu a prekrásne vyzdobené vianočné mestá. Je nutné podotknúť, že sa jedná o obdobie sáun a kúpeľných služieb.

Vianočné trhy v Tallinne

Vianočné trhy v Tallinne

Z Tallinnu trajektom do Helsiniek

Po zhliadnutí všetkých pamiatok v Tallinne neexistuje v tomto prístavnom meste nič jednoduchšie, ako nastúpiť na trajekt a ďalšiu zastávku si urobiť vo Fínsku. Cesta trvá približne dve hodiny a pre plavbu si môžete vybrať lode od celkom troch prepravných spoločností. Denne prebieha 13 plavieb, kde sa cena lístka pohybuje od 70 do 180 Eur podľa konkrétnych mesiacov. Rovnako ako Tallinn, aj prístav Helsinki prekypuje množstvom historických miest - v minulosti bol napríklad centrom obchodu, neskôr zaznamenal výrazný nárast obyvateľov a s ním prišla modernizácia.

Najcennejšia čásť je Staré mesto

V historickej časti Tallinnu sa môžeme celé hodiny prechádzať romantickými uličkami, bez toho aby vás rušil hluk akýchkoľvek dopravných prostriedkov. Na útulnú kaviareň alebo reštauráciu tu narazíte na každom rohu a to robí zo Starého mesta turisticky najobľúbenejšie miesto. Srdcom tejto časti mesta je radničné námestie, ktoré obklopujú rekonštruované historické domy. Tunajšia radnica je jedinou gotickou radnicou v severnej Európe a záujemcovia si ju môžu prejsť celú vrátane 64 metrov vysokej a neobyčajne štíhlej veže.

Námestie s radnicou, Tallinn

Námestie s radnicou, Tallinn

Z pozostatkov ruskej architektúry rozhodne stojí za návštevu Katedrála Alexandra Nevského, ktorá svojou pestrosťou, veľkosťou a cibuľovitými kupolami úplne odpovedá štandardom ruských stavieb.

Katedrála Alexandra Nevského

Katedrála Alexandra Nevského

Po návšteve všetkých týchto významných stavieb zostáva navštíviť ešte okrajové časti mesta a prehliadnuť si mohutné hradby, ktoré v minulosti obklopovali celé mesto a veľká časť vrátane pôvodných veží sa zachovala do dnešnej doby.

Mestské hradby, Tallinn

Mestské hradby, Tallinn

Ak nepatríte medzi milovníkov histórie a nenalákali vás ani festivaly a kultúrne akcie počas leta, možno vás zaujme skôr modernejší pohľad na túto krajinu. Estónsko si právom vyslúžilo prezývku „wi-fi“ krajina, nakoľko bezdrôtovým pripojením zadarmo je pokrytý takmer celý štát. Navyše od prijatia eura je krajina aj ekonomickým lákadlom, za pomerne nízke ceny tu kúpite jedlo, alkohol, oblečenie a obuv. Tallinn má vo všetkých smeroch skutočne čo ponúknuť a stačí iba ten svoj správny smer zvoliť.

Moderná tvár Tallinnu

Moderná tvár Tallinnu

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.